Τελειώνει ο κύκλος του νόμου Κατσέλη

Κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες, ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς το ερώτημα ποιος δικαιούται προστασία. Ο νόμος έγραψε ιστορία, ως ένα από τα σύμβολα της χρεοκοπίας και της αδυναμίας των πολιτών να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από ημικατεστραμμένες τράπεζες

Κατσέλη

Ο νόμος Κατσέλη που αποτέλεσε την τελευταία δεκαετία, σωσίβιο οικονομικής διάσωσης για χιλιάδες νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια σε τράπεζες, οδεύει προς την οριστική του κατάργηση και μέχρι τα τέλη του μήνα λίγοι δανειολήπτες, θα έχουν το περιθώριο να παρατείνουν το πλαίσιο προστασίας τους.

Τελευταίο παράδειγμα, η υπόθεση αγρότη από την Δυτική Αχαΐα που παρουσίασε προχθές η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο οποίος με απόφαση του Ειρηνοδικείου Δύμης, θα πληρώσει μόλις το 2% δύο «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 76.000 ευρώ που είχε σε δύο τράπεζες, δηλαδή ποσό μόλις 1440 ευρώ σε 36 δόσεις.

Μέχρι σήμερα περίπου 35.000 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί προσωρινά στην ομπρέλα του νόμου Κατσέλη και περίμεναν δικάσιμο ακόμα και μέχρι το 2030, έχουν επανυποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση επαναπροσδιορισμού της υπόθεσής τους στο Ειρηνοδικείο για τη διευθέτηση του χρέους τους με τις τράπεζες σε συντομότερο χρόνο.

Η επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών των υποθέσεων, συνοδεύτηκε με την υποχρέωση άρσης του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου όσων επανυπέβαλαν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακρίβεια των στοιχείων τους.

Η επικαιροποίηση των υποθέσεων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και έχει καταληκτική ημερομηνία τα τέλη Ιουνίου, μάλλον θα πάρει ολιγοήμερη παράταση από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου όσοι δεν πρόλαβαν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους να μην χάσουν την προστασία του νόμου.

Η επικαιροποίηση λειτουργεί ως ξεκαθάρισμα των πραγματικά αδύναμων από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αφού μέσω της πλατφόρμας οι αρχές και οι πιστωτές – είτε είναι τράπεζες είτε εταιρείες διαχείρισης – αντλούν όλα τα στοιχεία σε σχέση με τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία ή τις καταθέσεις του οφειλέτη, αλλά και τη μεταβολή που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αφενός εάν δικαιούνται την προστασία του νόμου και αφετέρου αν είναι ή όχι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές που μεταβίβασαν π.χ. περιουσιακά τους στοιχεία με δόλιο τρόπο για να διασφαλίζουν την προστασία.

Με τον τρόπο αυτόν, η αξιολόγηση και η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων θα επιταχυνθεί και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η οριστική εκκαθάριση όλων των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη θα έχει ολοκληρωθεί έως και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Προκειμένου να επισπευσθεί το κλείσιμο όλων αυτών των υποθέσεων, η διαδικασία συζήτησης θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία μαρτύρων και χωρίς την παρουσία των διαδίκων ή των πληρεξουσίων δικηγόρων τους.

Η διαδικασία αυτή βέβαια, βρίσκει αντίθετο το δικηγορικό σώμα, καθώς προβάλλει ενστάσεις ισότιμης μεταχείρισης έναντι της δικαιοσύνης.