Θα αποφύγει τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ; – Πέντε εβδομάδες για να ξεχωρίσει ένας
Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει σήμερα το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι (Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου, Δούκας με αλφαβητική σειρά) διεκδικούν είσοδο στον β’ γύρο και όλοι δημοσκοπικά αποσπούν ένα ποσοστό που δεν τους επιτρέπει να πουν ότι ξεχωρίζουν
Στην επίσημη προεκλογική περίοδο για τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης αρχηγού που θα γίνουν στις 6 Οκτωβρίου εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ από αυτή την εβδομάδα. Οι επόμενες 45 ημέρες αναμένονται με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς οι εξελίξεις στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ –όπως και του ΣΥΡΙΖΑ– αναμένεται να αποτελέσουν τη διαμόρφωση των συνθηκών για τον νέο πολιτικό χάρτη της χώρας. Προφανώς, η Αχαΐα θα έχει την τιμητική της το επόμενο διάστημα, αφού όλοι οι υποψήφιοι θα περιοδεύσουν στον Νομό από τουλάχιστον μία φορά.
Απαντες στην κεντροαριστερά αναγνωρίζουν την ανάγκη αναμόρφωσης του χώρου για να καταστεί ξανά κυβερνητική επιλογή στις συνειδήσεις των πολιτών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί πως υπάρχει κάποιος στιβαρός πυλώνας ως επιλογή.
Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, παρουσιάζονται απαντήσεις ψηφοφόρων-φίλων του ΠΑΣΟΚ που δείχνουν ότι η μάχη τον τελευταίο μήνα θα κορυφωθεί, καθώς τέσσερις υποψήφιοι απέχουν ο πρώτος από τον τελευταίο λιγότερο από 10 μονάδες και κινείται η δυναμική τους στον πρώτο γύρο από 17% έως 26%.
Πριν από περίπου 50 μέρες, η «Π» είχε παρουσιάσει έρευνα της DATA Consultants που έδειχνε παρόμοια ευρήματα και σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, όπου κανενός υποψηφίου τα ποσοστά δεν ξεχωρίζουν, ώστε να τον καταστήσουν αδιαφιλονήτικο φαβορί.
Με βάση τα ανωτέρω ευρήματα και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, κυοφορείται ένας κίνδυνος για το κόμμα που ουδείς ομολογεί μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο κίνδυνος της διάσπασης ή έστω της αποκοπής ενός τμήματος.
Παρόμοια συνθήκη παρατηρήθηκε και το 2021 στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, όταν η διαφορά στον Α’ γύρο ανάμεσα στον πρώτο Ν. Ανδρουλάκη και τον τρίτο Α. Λοβέρδο ήταν περίπου 11% (36,88% με 25,98% αντίστοιχα). Εκτοτε, ο κ. Λοβέρδος ουσιαστικά αποτελούσε ξένο σώμα από το κόμμα, μέχρι τη στιγμή που αποχώρησε για να δημιουργήσει τον δικό του φορέα.
Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει σήμερα το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι (Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου, Δούκας με αλφαβητική σειρά) διεκδικούν είσοδο στον β’ γύρο και όλοι δημοσκοπικά αποσπούν ένα ποσοστό που δεν τους επιτρέπει να πουν ότι ξεχωρίζουν. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιες θα είναι οι προθέσεις των ισχυρών χαμένων την επόμενη μέρα των εκλογών.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι συμφωνούν πως με κάποιο τρόπο πρέπει να σχηματοποιηθεί με πιο ενιαία μορφή η κεντροαριστερά. Ο καθένας, όμως, έχει τον τρόπο του. Για να συμβεί η ενοποίηση, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος να ενώσει τα κομμάτια. Στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχουν χωριστεί τα κομμάτια μετά από τις διασπάσεις και τις διαφωνίες. Θα ακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ τον ίδιο δρόμο; Και αν ναι, ποιος και πότε θα επιχειρήσει την ένωση των πάντων; Για την ώρα, κανείς από το προσκήνιο δεν δείχνει πως συγκινεί τα πλήθη.
Διαβάστε επίσης:
Η πρώτη δήλωση Φρέντι Μπελέρη μετά την αποφυλάκισή του: «Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει»
Χαλκιδική: Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ
Στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης: Σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του στη Φαρκαδόνα
Γερμανία: Ο ακροδεξιός Χέκε του AfD έχει καταδικαστεί για συνθήματα των ναζί ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News