Θαλάσσιο Χωροταξικό: Η Ελλάδα και ο Ρουβίκωνας της Μεσογείου

Στην «Πελοπόννησο» ο αντιστράτηγος εα Κωνσταντίνος Κούσαντας αναφορικά με τη διακήρυξη του Θαλασσίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, από την Ελλάδα.

χωροταξικό

«Τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος». Η ρήση ανήκει στον Θουκυδίδη, όμως παρότι από τις ημέρες του μέχρι σήμερα έχουν περάσει σχεδόν 2.500 χρόνια, παραμένει επίκαιρη και διαχρονική.

Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς λοιπόν, ανεξάρτητα από το αν καμία φορά και οι τολμηροί χρειάζονται μια μικρή (ή μια πιο μεγάλη) ώθηση από άλλους παράγοντες, όπως π.χ. φαίνεται πως συνέβη με τη χάραξη του Θαλασσίου Χωροταξικού Σχεδιασμού από τη χώρα μας. Ολα όσα δεν είχαν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και μια δεκαετία για διάφορους λόγους (αναζητώντας προφανώς κάθε φορά το κατάλληλο τάιμινγκ για να προχωρήσουν στο αυτονόητο), έγιναν τα τελευταία 24ωρα, με τους χάρτες που παρουσιάστηκαν από την ελλαδίτικη κυβέρνηση να αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος -και κυριολεκτικά και αλληγορικά- της χώρας μας.

Είτε η εν λόγω εξέλιξη σημειώθηκε έπειτα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τον φόβο καταβολής υπέρογκων προστίμων από την πλευρά της Ελλάδας είτε προχωρήσαμε στον ΘΧΣ με τις… πλάτες του Ισραήλ σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του Τουρκικού αναθεωρητισμού στην ευρύτερη περιοχή είτε επειδή η «Chevron» έχει μπει για τα καλά στο ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο είτε για όλους τους παραπάνω λόγους μαζί, η ουσία είναι ότι η Ελλάδα διέβη τον… Ρουβίκωνα της Μεσογείου. Και με αυτήν την κίνηση της χώρας μας όχι μόνον δεν άνοιξε ρουθούνι, αλλά είδαμε μόνον χλιαρές αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας, εκεί που πολλοί θα περίμεναν να δουν τη γειτονική χώρα να βγαίνει -ας μας επιτρέψει ο αείμνηστος Θουκυδίδης την έκφραση- στα κάγκελα. Ανεξάρτητα από το ότι μερίδα γεωπολιτικών αναλυτών αφήνει να εννοηθεί ότι προφανώς υπήρξε κάποια ανεπίσημη ενημέρωση της Τουρκίας από το ελληνικό ΥπΕξ κι ανεξάρτητα επίσης από το ότι ο ελληνικός χάρτης που παρουσιάστηκε εμφανίζει κάποια κενά (τα οποία πιστεύουμε ότι θα καλυφθούν εν ευθέτω χρόνο), η ουσία δεν αλλάζει. Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το εκτός λογικής και διεθνούς δικαίου παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δέχθηκαν όχι απλά πλήγμα, αλλά ηχηρό ράπισμα.

Κι όλα αυτά, ενώ η Τουρκία δεχόταν ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα, αυτή τη φορά από την άλλη πλευρά του χάρτη, από τα ανατολικά. Συγκεκριμένα, με χειρουργικές και συντονισμένες κινήσεις, η εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας -της Ελλάδας Νο 2 δηλαδή- πέτυχε μια μεγάλη διπλωματική νίκη, διότι σε συνέργεια με την ΕΕ κατόρθωσε να φέρει τα τέσσερα κράτη-δορυφόρους της Τουρκίας, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, στο να συνδεθούν διπλωματικά με την Κύπρο, αναγνωρίζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 541 και 550 για την απαγόρευση αναγνώρισης ως κρατικής οντότητας του ψευδοκράτους της βορείου μεγαλονήσου μας.

Ο γράφων και όλοι οι Ελληνες απανταχού της Γης οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί παράδειγμα εξωτερικής πολιτικής στη διεθνή σκακιέρα και μας θυμίζει εν πολλοίς τα γεγονότα του 2004 και τη γενναία απόφαση του αείμνηστου Τάσου Παπαδόπουλου, ο οποίος παρακαλούσε την Ελλάδα να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο, την ίδια στιγμή που οι τότε ελλαδίτικες ηγεσίες δεν ήθελαν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Στην εξωτερική πολιτική, λοιπόν, ο τολμών νικά. Και ο έχων φοβικά σύνδρομα στο τέλος χάνει τα πάντα και κυρίως την αξιοπρέπειά του. Από τα χρόνια του Θουκυδίδη μέχρι τις μέρες μας, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Υπήρχαν και υπάρχουν οι Κόδροι και οι Ηρόστρατοι. Υπάρχει η επιλογή για Ανταλκίδειο ειρήνη, υπάρχει και η επιλογή για δράση και για να ακολουθηθεί η ρότα την οποία πρωτοχάραξαν οι τριήρεις του Κίμωνα. Στο πεδίο δηλαδή!

Oπως και να έχει, με τον ΘΧΣ αποδεικνύεται ότι η Κύπρος δεν «κείται και τόσο μακράν». Ούτε και το Καστελλόριζο. Μαξιμαλιστές δεν είμαστε, αλλά όταν η Ιταλία έχασε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε εμάς παρέδωσε τη Μεγίστη. Η Τουρκία δεν είχε ρίξει τότε ούτε μια τουφεκιά κατά του Αξονα! Ούτε μια!

Κ. ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ: «Συγκυρία και συμφέροντα ευνοούν»

«Η ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού είναι ένα θετικό βήμα προς την αναγνώριση των εθνικών μας συμφερόντων σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Κωνσταντίνος Κούσαντας

Ο Κωνσταντίνος Κούσαντας

Αυτό σχολίασε στην «Πελοπόννησο» ο αντιστράτηγος εα Κωνσταντίνος Κούσαντας αναφορικά με τη διακήρυξη του Θαλασσίου Χωροταξικού Σχεδιασμού από τη χώρα μας, με τον ίδιον, πάντως, να στέκεται σε κάποιες βασικές λεπτομέρειες. Οπως σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ο χάρτης έπρεπε να έχει εκδοθεί με 12 ν.μ. χωρικά ύδατα, όπως ο χάρτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2024 (Maritime Spatial Plan) διότι η ΕΕ έχει επικυρώσει πλήρως την UNCLOS από το 1998/392 και συνεπώς η Ελλάδα θα μπορούσε ως Ευρωπαϊκή χώρα να εναρμονισθεί από τώρα».

Ο Κωνσταντίνος Κούσαντας αναφέρθηκε και στο θέμα της πόντισης του πολυζητημένου ηλεκτρικού καλωδίου στην Κάσο, μια διαδικασία η οποία, κατ’ αυτόν, «θα πραγματοποιηθεί εν τέλει κι αυτό θα είναι το προοίμιο της εξαφάνισης της Γαλάζιας Πατρίδας που διακηρύσσει η Τουρκία, διότι από πίσω είναι η ΕΕ, η ΕτΕ, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και πολλά ιδιωτικά συμφέροντα πολλών διεθνών αγορών, με το διακύβευμα να ξεπερνάει σε αξία τα 1,9 δις ευρώ. Το παρόν τάιμινγκ είναι εξαιρετικό για τη διεκδίκηση των εθνικών μας συμφερόντων, διότι η Ελλάδα υπερτερεί σε σκληρή ισχύ στον αέρα με 60 νέα αεροσκάφη τελευταίας γενιάς χωρίς να έχει ούτε ένα τέτοιο η Τουρκία».

Ο Κωνσταντίνος Κούσαντας έπλεξε το εγκώμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι σε συνέργεια με την ΕΕ κατόρθωσε να φέρει τα 4 κράτη-δορυφόρους της Τουρκίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν) να αποκηρύξουν την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο. «Η Τουρκία δέχθηκε ένα εσωτερικό πλήγμα στην προσπάθειά της να παρεμποδίσει τον μεγάλο ενεργειακό, εμπορικό και πολιτικό, δυτικό γεωπολιτικό άξονα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πασχαλινός «εφιάλτης» για 8 άτομα στην Πάτρα, έφαγαν σε ταβέρνα και κατέληξαν στο νοσοκομείο

Πάπας Φραγκίσκος: Η κηδεία, η διαθήκη, το τελετουργικό διαδοχής και υποψήφιοι διάδοχοι

Επιστροφή εκδρομέων Πάσχα: «Γολγοθάς» για χιλιάδες οδηγούς ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο καιρός σήμερα 22/4, εβδομάδα των «ψυχρών λιμνών», η πρόγνωση για την Πάτρα ΧΑΡΤΕΣ

Αμοργός: Σεισμός τα ξημερώματα

Ο Γιάννης Κατσίγιαννης για τον τραυματισμό Μουγκοπέτρου: «Δεν κατάλαβε ότι είναι κροτίδα»

Ακρωτηριάστηκε σε δύο δάχτυλα ο Αχαιός δεξιοτέχνης του κλαρίνου Άρης Μουγκοπέτρος – Δηλώσεις ΒΙΝΤΕΟ

Ριγανόκαμπος: Βολίδα από άσκοπο πυροβολισμό τρύπησε τέντα και «καρφώθηκε» σε τραπέζι αυλής – Αναζητείται ο δράστης