Θανάσης Παπαδόπουλος για γάλα: «Να στηριχθούν ουσιαστικά και οι παραγωγοί του»

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων μίλησε στην εκδήλωση για τους «Πελοποννησιακούς Δρόμους Τυριού»  για τον ρόλο της τυροκομίας στην τοπική ανάπτυξη.

Θανάσης Παπαδόπουλος για γάλα: «Να στηριχθούν ουσιαστικά και οι παραγωγοί του»

Το αιγοπρόβειο γάλα είναι εθνικό προϊόν, είναι η βάση της τυροκομικής παράδοσης και ταυτότητας της χώρας μας και θα πρέπει να υποστηριχθεί και να προστατευθεί απ’ την κυβέρνηση, όπως πρέπει να υποστηριχθούν και οι παραγωγοί του. Αυτό επεσήμανε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος κατά τον χαιρετισμό του το βράδυ της Τρίτης, στην εκδήλωση για τους «Πελοποννησιακούς Δρόμους Τυριού» που διοργάνωσαν στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων οι Αναπτυξιακές Εταιρείες Πάρνωνα Α.Ε., ΑΧΑΪΑ – Αναπτυξιακή Α.Ε. και Αναπτυξιακή Ολυμπίας Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν -στο πλαίσιο του προγράμματος Leader- η ανάδειξη της πολιτιστικής και παραγωγικής ταυτότητας της τυροκομίας στην Πελοπόννησο, η ενίσχυση της διατοπικής συνεργασίας και η δημιουργία βάσεων για τη θεσμοθέτηση ενός διαπεριφερειακού θεσμού με ετήσιο χαρακτήρα, αφιερωμένου στους τυροκομικούς δρόμους του τόπου.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος «ΑΧΑΪΑ – Αναπτυξιακή Α.Ε.» υπογράμμισε ότι οι «Πελοποννησιακοί Δρόμοι Τυριού», έρχονται να αναδείξουν την βαθιά και ιστορικά αναγνωρισμένη τυροκομική παράδοση της Πελοποννήσου, «έρχονται κυρίως ν’ αναδείξουν τους βασικούς πρωταγωνιστές και συνεχιστές αυτής της παράδοσης. Δηλαδή τους ανθρώπους. Τους παραγωγούς, που μέσα απ’ την καθημερινή δουλειά τους φροντίζουν ώστε να φτάνει στο τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων -στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- ένας διατροφικός θησαυρός».

Και πρόσθεσε: «Άλλωστε, τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Όχι μόνο για τη μοναδική και αυθεντική γεύση τους αλλά και για την υψηλή διατροφική αξία τους που τα καθιστά πηγές πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών, με εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία».

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη οι «Πελοποννησιακοί Δρόμοι Τυριού» να συνδυαστούν με τους «Δρόμους του Κρασιού» και ν’ αποτελέσουν μέρη μιας τουριστικής διαδρομής.

«Φέτος, με τις εκδηλώσεις αυτού του διημέρου έγινε ένα σημαντικό βήμα», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος. Σημειώνοντας, επίσης, ότι «δική μας θέληση είναι η καθιέρωση ενός Φεστιβάλ Τυροκομίας, μιας διοργάνωσης που πέραν όλων των άλλων θ’ αναδεικνύει την ιδιαίτερη θέση που έχει στην πολιτιστική μας κληρονομιά η τυροκομία και φυσικά τον καθοριστικό ρόλο της στην τοπική ανάπτυξη. Το είπα και χθες, θα το επαναλάβω και σήμερα. Χωρίς την τυροκομική του παράδοση, χωρίς την δύναμη που αντλεί απ’ όλο το δίκτυο παραγωγής γύρω απ’ την τυροκομία, ο Δήμος Καλαβρύτων δεν θα είχε την εικόνα που έχει σήμερα. Για εμάς η τυροκομία είναι παράδοση, είναι ταυτότητα, είναι αξία, είναι εξωστρέφεια, είναι το παρελθόν και το παρόν αλλά κυρίως είναι το μέλλον».