Θάνατοι από τη ζέστη: Η αθέατη απειλή του καύσωνα στην Ευρώπη
Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στην Ευρώπη

Καθώς η Ευρώπη δοκιμάζεται από πρωτοφανή κύματα καύσωνα ήδη από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση: τους θανάτους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη ζέστη – και που συχνά δεν καταγράφονται επίσημα.
Οι ακραίες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Μαδρίτη, το Μιλάνο και το Παρίσι συνοδεύτηκαν από εκατοντάδες θανάτους. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, μόνο σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις καταγράφηκαν 2.305 «πλεονάζοντες θάνατοι» μέσα σε δέκα ημέρες, με τους 1.504 να αποδίδονται άμεσα στην κλιματική αλλαγή.
Όπως εξηγούν η Καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η βιολόγος Αλεξάνδρα Σταυροπούλου από τη Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ, η πλειονότητα αυτών των θανάτων αφορά ηλικιωμένους – άτομα άνω των 65 ετών. Στη Μαδρίτη, πάνω από το 90% των καταγεγραμμένων θερμικών θανάτων συνδέονται με ανθρωπογενή αίτια, ενώ το Μιλάνο είχε τον υψηλότερο απόλυτο αριθμό θυμάτων.
Κι όμως, τα επίσημα στοιχεία υποεκτιμούν την έκταση του προβλήματος. Η θερμική καταπόνηση, είτε οξεία είτε χρόνια, σπάνια αναφέρεται στα ιατρικά πιστοποιητικά ως αιτία θανάτου. Όπως σημειώνει η Ashley Ward, διευθύντρια του Heat Policy Innovation Hub στο Duke University, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνει σοβαρά ασθενείς με καρδιολογικά, αναπνευστικά και μεταβολικά νοσήματα, χωρίς να αποτυπώνεται στα στατιστικά δεδομένα.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA καταγράφει ότι ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει ο ειδικός κωδικός «X30» για έκθεση σε υπερβολική ζέστη στο διεθνές σύστημα ICD-10, αυτός χρησιμοποιείται σπάνια. Όπως σχολιάζει ο Αμερικανός γιατρός Jason Adler, «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που δεν αποτυπώνεται στα δεδομένα μας».
Η απουσία τεκμηριωμένων στοιχείων οδηγεί σε ανεπαρκή πολιτική δράση. Οι ειδικοί προτείνουν αλλαγές στην εκπαίδευση των γιατρών, ώστε να εντάξουν τη θερμική επιβάρυνση στις διαγνώσεις, αλλά και την αναβάθμιση των συστημάτων υγειονομικής καταγραφής ώστε να καταγράφονται πιο αξιόπιστα οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών.
Καθώς τα κύματα καύσωνα γίνονται εντονότερα, συχνότερα και απρόβλεπτα, ακόμα και σε περιοχές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «δροσερές», η ανάγκη για άμεση προσαρμογή είναι επιτακτική. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για περιβαλλοντικό φαινόμενο, αλλά για υγειονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News