Θεσσαλονίκη – Σύνοδος Κορυφής: Προσκεκλημένοι Σαρλ Μισέλ και Όλαφ Σολτς

Οι προσδοκίες της Αθήνας και τα μηνύματα Μητσοτάκη για τη σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη

Σύνοδος

Μέσα σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και με τον Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ακόμα και στα ελληνικά η Θεσσαλονίκη υποδέχεται σήμερα ηγέτες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Η Σύνοδος αυτή στην οποία παραδοσιακά είναι ένας χώρος που κάθε πλευρά προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη αλλά και συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έχει φέτος εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Γίνεται κατ’ αρχήν στην σκιά της τουρκικής προκλητικότητας η οποία όχι μόνο δεν κοπάζει αλλά αλλάζει μορφές. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ίσως θορυβημένος από τη σύναξη υψηλών προσκεκλημένων στη Θεσσαλονίκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε το βράδυ της Πέμπτης να τουιτάρει στα ελληνικά και στα αγγλικά θέλοντας από την μια να επηρεάσει ψυχολογικά το ελληνικό ακροατήριο και από την άλλη να «διεθνοποιήσει» τις απειλές του «μιλώντας» αγγλικά. Η παρουσία του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ελληνικό έδαφος – από τα λίγα που δεν έχει αμφισβητήσει ο Σουλτάνος – τον εξόργισε και δεν δίστασε να το δείξει και με αυτό τον τρόπο.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως στο Newsbeast ότι η Ελλάδα συνεχίζει στον δρόμο που έχει χαράξει εδώ και καιρό, τον δρόμο της ψυχραιμίας, της νηφαλιότητας και της χώρας – πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και συμπλήρωναν με νόημα ότι απέναντι σε αυτό το κρεσέντο και την κραυγαλέα αναθεωρητική στάση της Άγκυρας η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει πολλά για να καταδείξει ποιος είναι ο αξιόπιστος εταίρος σε αυτή την γωνιά της Ευρώπης. Σημείωναν επίσης, ότι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή η χώρα μας δεν θα διστάσει να απαντήσει και μάλιστα δυναμικά προασπιζόμενη την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Τι περιμένει η Ελλάδα από τη Σύνοδο
Στη Σύνοδο αυτή αναμένεται να τονιστεί ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, αλλά παράλληλα και στην επιτάχυνση των διαδικασιών εισδοχής στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας πολλών βαλκανικών χωρών που περιμένουν υπομονετικά να ανοίξει διάπλατα η πόρτα της ΕΕ.

Με τη Ρωσία να έχει βγει εκτός παιχνιδιού και να ασκεί επιρροή πλέον σε ελάχιστες χώρες στην Βαλκανική, η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή τείνοντας χείρα βοηθείας στις γειτονικές και όχι μόνο χώρες, οι οποίες είναι εξαρτώμενες ενεργειακά από τη Μόσχα.

Από την άλλη, η Γερμανία δεν βρίσκεται τυχαία στη νύφη του Θερμαϊκού. Το Βερολίνο θεωρεί πολλές από τις Βαλκανικές χώρες μεγάλης σημασίας για τα συμφέροντά της. Κυρίως, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η οποία είναι λόγω γεωγραφίας μια χώρα κομβική και λόγω των εθνοτήτων που περιλαμβάνει.

Η Τουρκία, βλέποντας την αναβαθμισμένη σύνθεση αυτής της συνόδου και χάνοντας έδαφος σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια που έχει παραδοσιακά επιρροή, ενώ αρχικά είχε αποφασίσει να μην συμμετάσχει, τελικά, έστειλε τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί.

Το πρόγραμμα της Συνόδου
Πριν κηρύξει την έναρξη των εργασιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στους ηγέτες των Δ. Βαλκανίων.

Στις 17:40, θα προεδρεύσει στην Σύνοδο Κορυφής και στις 20:00, ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις.

Το βράδυ, μετά το πέρας των εργασιών, θα υπάρξει επίσημο δείπνο, όπου θα δώσουν το «παρών» τόσο ο Όλαφ Σολτς και ο Σαρλ Μισέλ όσο και ηγέτες χωρών των Βαλκανίων, όπως ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσούκα και η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου.