Το χρυσό μετάλλιο και η περίεργη συνήθεια με τους Ολυμπιονίκες να το δαγκώνουν

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας έχουν χαρίσει πολλές συγκινήσεις με άξιους αθλητές να ποζάρουν με το χρυσό τους μετάλλιο και να το δαγκώνουν ενώ πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Γιατί όμως ποζάρουν δαγκώνοντας το χρυσό τους μετάλλιο;

μετάλλιο

Η στιγμή της ανταμοιβής για κάθε πρωταθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι όταν ανεβαίνει στο πόντιουμ και βραβεύεται με το μετάλλιο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας έχουν χαρίσει πολλές συγκινήσεις με άξιους αθλητές να ποζάρουν με το χρυσό τους μετάλλιο και να το δαγκώνουν ενώ πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Γιατί όμως ποζάρουν δαγκώνοντας το χρυσό τους μετάλλιο;

Η ιστορία του χρυσού μεταλλίου

Η πρώτη φορά που δόθηκε μετάλλιο φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι ήταν το 1904, αφού προηγουμένως χρησιμοποιούσαν ασήμι για το πρώτο βραβείο. Όμως αυτή η παράδοση δεν κράτησε για πολύ αφού τα τελευταία ατόφια χρυσά μετάλλια που δόθηκαν ήταν το 1912. Όταν ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και το χρυσάφι έγινε σπάνιο, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα κράματα για να το αντικαταστήσουν στα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων. Πλέον τα μετάλλια πρέπει να περιέχουν 6 γραμμάρια χρυσού που σημαίνει ότι περιέχουν κυρίως ασήμι και χαλκό.

Όταν ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και το χρυσάφι έγινε σπάνιο, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα κράματα για να το αντικαταστήσουν στα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων. Πλέον τα μετάλλια πρέπει να περιέχουν 6 γραμμάρια χρυσού που σημαίνει ότι περιέχουν κυρίως ασήμι και χαλκό.

Η παράδοση με το δάγκωμα του μεταλλίου

Πριν πολλά χρόνια, ένας τρόπος για να καταλάβει κανείς αν έχει στα χέρια του αυθεντικό κομμάτι χρυσού ήταν να το δαγκώσει. Σύμφωνα με τη θεωρία το αυθεντικό χρυσάφι είναι ένα μαλακό μέταλλο έτσι αν τα δόντια άφηναν σημάδι τότε αυτό σήμαινε ότι είναι αληθινό. Εάν δεν ήταν, πολλές φορές έσπαγε το δόντι!

Το 2012 ο Ντέιβιντ Βαλετσίνσκι, πρόεδρος της διεθνούς κοινότητας Ολυμπιακών ιστορικών και συγγραφέας του βιβλίου The Complete Book of the Olympics, δήλωσε στο NBCNews πως οι αθλητές όταν ποζάρουν με τα μετάλλιά τους ακούν τις οδηγίες των φωτογράφων που πολλές φορές τους ζητούν να τα δαγκώσουν. Φαίνεται, λοιπόν, πως είναι ένας άμεσος και μάλλον αστείος τρόπος για να δηλώσει ο αθλητής μέσα από μια φωτογραφία του ότι κέρδισε ένα “αυθεντικό” χρυσό μετάλλιο. Πολλοί αθλητές, μάλιστα, μιμούνται παλαιότερους αθλητές και κάνουν την χαρακτηριστική πόζα από μόνοι τους.

Φαίνεται, λοιπόν, πως είναι ένας άμεσος και μάλλον αστείος τρόπος για να δηλώσει ο αθλητής μέσα από μια φωτογραφία του ότι κέρδισε ένα “αυθεντικό” χρυσό μετάλλιο. Πολλοί αθλητές, μάλιστα, μιμούνται παλαιότερους αθλητές και κάνουν την χαρακτηριστική πόζα από μόνοι τους.

Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Για να δημιουργηθούν τα μετάλλια των Ολυμπιακών του Τόκιο, πάνω από 400 επαγγελματίες σχεδιαστές και σπουδαστές σχεδίου πήραν μέρος στον διαγωνισμό για το νικητήριο σχέδιο. Τα μετάλλια δημιουργήθηκαν για να συμβολίζουν το diversity και τη σκληρή δουλειά των αθλητών. Η κύρια όψη του χρυσού μεταλλίου, πάντως, δεν αλλάζει και παραμένει ίδια από το 2004. Πρόκειται για το σχέδιο της ελληνίδας σχεδιάστριας Έλενας Βότση με τη Θεα Νίκη στο Καλλιμάρμαρο με φόντο τον Παρθενώνα.

Η κύρια όψη του χρυσού μεταλλίου, πάντως, δεν αλλάζει και παραμένει ίδια από το 2004. Πρόκειται για το σχέδιο της ελληνίδας σχεδιάστριας Έλενας Βότση με τη Θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο με φόντο τον Παρθενώνα.