Το φως κρύβεται για λίγο: Η σημερινή μερική έκλειψη ηλίου μαγεύει τον ουρανό του Βόρειου Ημισφαιρίου
Ένα σπάνιο θέαμα θα απλωθεί σήμερα στον ουρανό καθώς η σελήνη θα κρύψει μερικώς τον ήλιο, δημιουργώντας μια θεαματική μερική ηλιακή έκλειψη ορατή σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία. Το φαινόμενο, που μοιάζει με ημισέληνο στο φως της ημέρας, υπόσχεται στιγμές μαγείας και θαυμασμού — για όσους σηκώσουν το βλέμμα τους… με προστασία.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο ουρανός επιφυλάσσει ένα εντυπωσιακό φαινόμενο: μια μερική έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή σε πολλές περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Οι παρατηρητές του ουρανού στη δυτική Αφρική, την ανατολική Βόρεια Αμερική, τη βόρεια Ασία, τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, τη Γροιλανδία και τον ανατολικό Καναδά, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το θέαμα.
Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η σελήνη περνά μπροστά από τον ήλιο, καλύπτοντας ένα μέρος του και αφήνοντάς τον να μοιάζει με λαμπερή ημισέληνο στον ουρανό. Δεν πρόκειται για ολική έκλειψη, επομένως δεν υπάρχει φάση πλήρους σκοτεινιάς. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προειδοποιούν πως η παρατήρηση πρέπει να γίνεται μόνο με τη χρήση ειδικών γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια.
«Οι εκλείψεις είναι ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς ανάμεσα στον ήλιο, τη Γη και τη σελήνη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Auriane Egal από το Πλανητάριο του Μόντρεαλ.
Η NASA σημειώνει ότι κατά μέσο όρο σημειώνονται τέσσερις έως επτά εκλείψεις (ηλιακές και σεληνιακές) κάθε χρόνο. Η σημερινή έκλειψη θα είναι ορατή σε διαφορετικές ώρες ανάλογα με την περιοχή: στην Αμερική θα φαίνεται κατά την ανατολή του ηλίου, στη δυτική Ευρώπη και την Αφρική αργά το πρωί, ενώ στην ανατολική Ευρώπη και τη βόρεια Ασία το φαινόμενο θα κορυφωθεί το απόγευμα.
Για τους λάτρεις των ουράνιων φαινομένων, το ημερολόγιο έχει σημειωμένο και τον Σεπτέμβριο: μια ολική σεληνιακή και μια ακόμη μερική ηλιακή έκλειψη έρχονται για να συνεχίσουν το θέαμα στον ουρανό.
Διαβάστε επίσης
Πάτρα: Παράνομη χωματερή, δίπλα στο λιμάνι! Υγειονομική «βόμβα» στην οδό Ανθείας – Αυτοψία της «Π»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News