Το Φράγμα περιμένει ακόμα διαχειριστή – Τι λένε Πελετίδης, Μυλωνάς και Μπαρής

Τα χρόνια περνούν, αλλά οι απόψεις μένουν ίδιες ανάμεσα στους δημάρχους της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου σχετικά με τη διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου. Οι δύο λένε «ναι» σε διαδημοτικό φορέα, αλλά με όρους και βοήθεια από το κράτος, ενώ ο Κ. Πελετίδης επιθυμεί τη διατήρηση του «δοκιμαστικού» καθεστώτος.

 

Φράγμα

Ενα από τα θέματα των ημερών έχει να κάνει με το νερό και την καταγγελλόμενη «ιδιωτικοποίησή» του μέσω του νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Ωστόσο, με αφορμή αυτή τη συζήτηση, στην Αχαΐα έχουμε και άλλους λόγους να ασχολούμαστε για το νερό. Σημαντικότερος όλων είναι το φράγμα Πείρου-Παραπείρου και η διαχείρισή του.

Πρόκειται για μία ιστορία που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές Πάτρας, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου είχαν πραγματοποιήσει κοινές παρεμβάσεις και με επιστολές ζητούσαν να ολοκληρωθεί το φράγμα και να λειτουργήσει με την ευθύνη του υπουργείου και να δοθεί δωρεάν το νερό στους δήμους.

Η κοινή στάση των δήμων συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η δοκιμαστική εξαετής λειτουργία από το υπουργείο με τη διαχείριση ιδιώτη.

Σήμερα, ευρισκόμενοι σχεδόν στη μέση της δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας που ολοκληρώνεται το 2027, ζητήσαμε την άποψη των τριών δημάρχων για το θέμα. Πώς θα πρέπει να χειριστούμε το ζήτημα από το 2027 και μετά; Θα κάνουμε διαδημοτικό φορέα διαχείρισης ή θα επιμείνουμε στην κρατική διαχείριση του μεγάλου έργου;

ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: «ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 27 ΑΔΑΠΑΝΩΣ»

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ήταν και παραμένει ξεκάθαρος για την πολιτική που εφαρμόζει στο θέμα της εκμετάλλευσης του φράγματος:

«Μας λένε οι κυβερνήσεις ότι πρέπει να κάνουμε ανώνυμη εταιρεία για να το διαχειριστούμε το φράγμα. Αρα και να αναλάβουμε το κόστος λειτουργίας, όπως συμβαίνει με τον ΣΥΔΙΣΑ για τα απορρίμματα που τον έχουμε χρηματοδοτήσει με 6 εκατ. ευρώ! Αυτά τα χρήματα δεν θα ήταν πιο χρήσιμα για την Πάτρα; Και με το φράγμα το ίδιο θέλουν να συμβεί. Να χρηματοδοτεί η Πάτρα τη λειτουργία και συντήρηση του Φράγματος, αφού οι άλλοι δύο δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν. Και αν συμβεί αυτό, τα χρήματα θα δοθούν από τους Πατρινούς, που ήδη έχουν φορολογηθεί για αυτό το έργο.

Επιπλέον, αν είχαμε πει ναι από το 2014 για τη δημιουργία φορέα, τώρα θα είχαν περάσει εννέα χρόνια που θα πληρώναμε αλλά χωρίς να παίρνουμε νερό και ταυτόχρονα θα έλειπαν 30 εκατ. ευρώ από έργα που έχουμε κάνει ήδη ή θα έπρεπε να έχουμε χαρατσώσει τους Πατρινούς για να τα κάνουμε.

Επομένως και αναλογιζόμενοι τα ανωτέρω εμείς λέμε πως μέχρι το 2027 θα παραμείνουμε στο ίδιο καθεστώς διαχείρισης. Οι βαριές κατασκευές πρέπει να χειρίζονται από το κράτος. Εμείς και φορέα να φτιάχναμε, πάλι σε ιδιώτες θα αναθέταμε έργα και υπηρεσίες επειδή δεν θα είχαμε το προσωπικό. Αρα και πάλι ιδιωτικοποίηση θα γινόταν. Θέλουμε Εθνικό Οργανισμό Διαχείρισης Νερού και να παίρνουμε το νερό αδαπάνως και μετά το 2027. Να μην φορολογούμαστε και ξαναφορολογούμαστε για τα ίδια.

ΜΥΛΩΝΑΣ: «Ο ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΡΟΠΟΣ»

Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς έχει από την αρχή ξεκάθαρη θέση και επιμένει σε αυτή. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί φορέας με τους τρεις δήμους με στόχο τη διαχείριση και τη λειτουργία του φράγματος για την παροχή νερού αλλά και τις διαδικασίες τιμολόγησης. Ο φορέας που θα θέλαμε να δημιουργηθεί θα έχει το κατάλληλο προσωπικό με τις ειδικότητες που χρειάζονται για να παρέχονται οι καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες σε όλα τα επίπεδα, από την εκπόνηση μελετών μέχρι τη διόρθωση βλαβών. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία αυτού του φορέα, ασφαλώς με την ενίσχυση του κράτους σε πόρους και προσωπικό. Η άποψή μου είναι αυτή και είμαι πεπεισμένος πως είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για δημότες και όλα ώστε να παραμείνει στην υπηρεσία λαού και τόπου. Οποιο άλλο επιχείρημα ανοίγει πύλες για να πάει στους ιδιώτες». Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας με ψήφισμά του ζητάει να εξεταστεί η δυνατότητα διάθεσης των υδατικών περισσευμάτων του φράγματος Πείρου για ανάγκες άρδευσης.

ΜΠΑΡΗΣ: «ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ»

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής σημείωσε: «Ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης. Οσο πιο κοντά είναι ο φορέας στον πολίτη, τόσο καλύτερη θα είναι η ανταπόκριση στα θέματα που θα προκύπτουν. Επομένως, εκτιμώ ότι χρειάζεται πιο άμεση συνεργασία μεταξύ δήμων και κράτους για το Φράγμα».