Το «γνωστικό χάος» προσδιορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο Δημήτρης Σκουτέρης είναι πολιτικός αναλυτής.

Είναι κοινό μυστικό ότι πολλές άυλες υπηρεσίες, αλλά και προιόντα, αξιοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς και στη συνέχεια εισήλθαν στην καθημερινότητα όπως για παράδειγμα internet ή και GPS.

Στον κύκλο μυημένων επιστημόνων, στρατιωτικών διαμορφωτών της κοινής γνώμης είναι διαχρονική η επιταγή κατάκτησης και κατοχύρωσης της γνωστικής ανωτερότητας. Οι ΗΠΑ, διά του ΝΑΤΟ, διαμόρφωσαν μηχανισμούς επίτευξης αυτής της «Γνωστικής Ανωτερότητας», που αφορά στην κατοχή γρηγορότερης, βαθύτερης κατανόησης του αντιπάλου, καθώς και στην εφαρμογή πιο αποτελεσματικής λήψης αποφάσεων από ό,τι όσοι δεν είναι μαζί μας!

Στηρίζονται στην επίγνωση, την κατανόηση και το πλεονέκτημα. Προφανώς αξιοποιούνται καταλλήλως τα μεγάλα δεδομένα της εποχής, τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποιημένα συστήματα κι όλες οι νέες τεχνολογίες αιχμής, που διαπερνούν κάθε πτυχή του κοινωνικού ιστού, της οικονομίας, της πολιτικής και του πολιτισμού.

Η επίγνωση αφορά στην αίσθηση, απόκτηση, αποθήκευση και εκμετάλλευση πληροφοριών, δεδομένων και νοημοσύνης. Είναι αυτό, που γνωρίζουμε για τον αντίπαλο, τις δικές μας δυνάμεις, αλλά και τους εταίρους διεθνείς και μη κυβερνητικούς παράγοντες, ουδέτερους ακόμα και εγκληματίες!

Η κατανόηση αφορά στη μετατροπή της γνώσης σε πραγματική αντίληψη της πραγματικότητας. Εχει να κάνει με την προσέγγιση του τι σχεδιάζουν να κάνουν διάφοροι, πώς σκέφτονται, αποφασίζουν και λειτουργούν, ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους. Αυτό περιλαμβάνει το μακροπρόθεσμο όραμα και τη στρατηγική κουλτούρα, συμπεριφορά μέχρι και τεχνολογική εστίαση. Είναι ουσιώδες να διεισδύεις στον τρόπο στρατηγικής σκέψης, προθέσεων και αντιλήψεων ενός αντιπάλου, ειδικά όταν είναι βουτηγμένος σε ένα ριζικά διαφορετικό σύστημα αξιών και πεποιθήσεων.

Το «Γνωστικό Πλεονέκτημα» μετατρέπει την επίγνωση και κατανόηση της κατάστασης σε πραγματικό πλεονέκτημα λήψης αποφάσεων έναντι των αντιπάλων.

Αυτό σου επιτρέπει να διατηρείς την πρωτοβουλία και να είσαι ένα βήμα μπροστά σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο.

Στο πεδίο της πολιτικής έννοιες όπως «γνωστικός πόλεμος», «γνωστική ανωτερότητα», «γνωστικό χάος», ορατά πλέον, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης .

Τα επιτελεία κομμάτων ή υποψηφίων, στην υπηρεσία του «αγώνα» χρησιμοποιούν θεμιτά, αλλά δυστυχώς και αθέμιτα μέσα. Σε πολιτικούς Οργανισμούς και πολιτικούς, που λειτουργούν ως υπάλληλοι συγκεκριμένων οικονομικών μεγαλοσυμφερόντων και όχι της κοινωνίας, επικρατούν τα αθέμιτα.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ είναι ενδεδειγμένο:

Το «γνωστικό χάος» είναι κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο όπου δεν είναι διακριτή η διαφορά της αλήθειας από το ψεύδος. Αυτή η -τεχνητά κατασκευασμένη- ασάφεια έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση της εμπιστοσύνης στη γνώση και στους θεσμούς, που τη διαχειρίζονται. Οι πολίτες, που το βιώνουν, βρίσκονται σε σύγχυση για το τι είναι αληθές και τι όχι. Ταυτόχρονα η επιβεβαιωμένη γνώση φαίνεται να έχει τον ίδιο «βάρος» με τις αναληθείς πληροφορίες, γεγονός που δυσκολεύει την κριτική αξιολόγηση και υπονομεύει τη συλλογική κατανόηση.

Στην ουσία το «γνωστικό χάος» βρίσκεται σε σύγκρουση με την αλήθεια της γνώσης, ως το αποτέλεσμα αξιολόγησης, ελέγχου και επαλήθευσης. Το «γνωστικό χάος» υπονομεύει, απαξιώνει και τέλος οδηγεί στη διάλυση των διαδικασιών, καθιστώντας δύσκολη, αν όχι αδύνατη, τη διάκριση μεταξύ αληθών και ψευδών πληροφοριών.

Τα ψεύδη, οι μισές αλήθειες και η ξεκάθαρη παραπληροφόρηση, που κυκλοφορούν στην προεκλογική εκστρατεία ένθεν-κακείθεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ στο απόλυτο πολιτικοκοινωνικό χάος. Η Αμερική βρίσκεται σε παρακμιακή φάση, η κρίση είναι και κρίση αλήθειας και η απώλεια του τι είναι αλήθεια και τι ψεύδος θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες στην εκλογική διαδικασία.

Η επιστημολογική κρίση των ΗΠΑ, όπου διαφορετικοί άνθρωποι πιστεύουν σε διαφορετικές «αλήθειες» οδηγεί σε συλλογική αδυναμία να υπάρξει κοινή κατανόηση γεγονότων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόλωση και σε μια χώρα με μηδενική κυβερνησιμότητα εξαιτίας της αδυναμίας να συμφωνήσουν όλοι για το τι είναι αληθινό!

Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 69% των Ρεπουμπλικάνων θεωρούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020 δεν ήταν έγκυρο και ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν κέρδισε. Αυτή η διαίρεση ενισχύεται από τη διάδοση παραπληροφόρησης κι έχει πλέον περάσει στο επόμενο επίπεδο, όπου οργανισμοί ή άτομα σκοπίμως διαδίδουν ψέματα.

Ωστόσο, τα μέσα για να το επιτύχουν έχουν γίνει πιο εξελιγμένα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Πλέον, οποιοδήποτε είδος ψεύδους είναι εφικτό. Τα deep fakes, η αλλοίωση φωνής, εικόνας και βίντεο σημαίνουν ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τα αυτιά και τα μάτια μας. Προσθέστε και το φαινόμενο της επιβεβαιωτικής μεροληψίας, έναν συνδυασμό ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν οι απόψεις τους επιβεβαιώνονται, ενώ η αμφισβήτηση των πεποιθήσεών τους μπορεί να τους προκαλέσει άγχος ή αβεβαιότητα. Αυτός ο μηχανισμός εξοικονομεί «νοητική ενέργεια» και επιτρέπει να διατηρούμε σταθερές και συνοπτικές απόψεις, ακόμη και αν δεν είναι απόλυτα ακριβείς.

Η επιβεβαιωτική μεροληψία μπορεί να οδηγήσει σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και να εμποδίσει την αντικειμενική κρίση, οδηγώντας σε κοινωνική πόλωση, διάσπαση της συνοχής, αδυναμίας επίλυσης προβλημάτων.

Αυτά όλα είναι ψιλά γράμματα για τους μονομάχους στις ΗΠΑ.