Το PAF επιστρέφει και γράφει ιστορία,σε «ΠτΔ» και pelop η Ειρήνη Αποστολάτου

Από το 2021 διοργανώνεται το Patras Art Festival (PAF), ένα φεστιβάλ που με επίκεντρο τον χορό στοχεύει στη σύνδεση του κοινού με την τέχνη εν γένει.

ιστορία

Από το 2021 διοργανώνεται το Patras Art Festival (PAF), ένα φεστιβάλ που με επίκεντρο τον χορό στοχεύει στη σύνδεση του κοινού με την τέχνη εν γένει.

Το φεστιβάλ επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην πόλη της Πάτρας για δύο μόνο μέρες, φέρνοντας την τέχνη πιο κοντά στο κοινό με το θέμα ΄΄Get Closer΄΄.Το πολυθεματικό φεστιβάλ που έχει αγαπηθεί από το κοινό και τους κριτικούς από την πρώτη στιγμή και έχει αναδειχθεί ως ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Πάτρας, φέτος θα φιλοξενηθεί στην Δεξαμενή project και το Art Evolution. Η Ειρήνη Αποστολάτου είναι χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα χορού και καλλιτεχνική διευθύντρια του PAF. Η Ειρήνη μάς μιλά γι’ αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία και καλεί άπαντες να βρεθούν στην Πάτρα στις 29 και 30 Ιουνίου.

-Μιλήστε μας λίγο για το PAF. Τι θα παρακολουθήσουμε φέτος στο φεστιβάλ;

Το Patras Art Festival – PAF είναι ένα πολυθεματικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στην Πάτρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με κεντρικό πυρήνα τον χορό, γύρω από τον οποίο διαρθρώνονται παράλληλες θεματικές δραστηριότητες. Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από εκδηλώσεις που καλύπτουν ποικίλες μορφές τέχνης, όπως ο χορός, η μουσική, τα εικαστικά, και πολλά άλλα. Φέτος, το PAF πραγματοποιείται στις 29-30 Ιουνίου στους χώρους Dexameni Project και Art Evolution. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο σεμινάρια χορού, ένα για ενήλικες και ένα για παιδιά ηλικίας 8-12 χρονών. Εξι παραστάσεις χορού των Julian Bulku, Αθανασία Κανελλοπούλου, Κάλια Μαυρόφτη & Παναγιώτη Τασούλη, Animaterra Company, Γεωργία Νικολοπούλου και Ειρήνη Αποστολάτου. Οι παραστάσεις περιλαμβάνουν διάφορα είδη χορού, από σύγχρονο μέχρι κλασικό, και περιλαμβάνουν παραγωγές που έχουν περιοδεύσει διεθνώς καθώς και νέες δημιουργίες ειδικά για το φεστιβάλ. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν δύο live με τους Colorgraphs και Fonoptikon, καθώς και ένα silent disco, μια μοναδική εμπειρία χορού-μουσικής, όπου στα decks θα είναι ο Χρήστος Σωτηρόπουλος και η Χριστίνα Κρατημένου. Επιπλέον, θα φιλοξενηθεί η έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Get Closer” και η έκθεση χειροτεχνών με όμορφες καλλιτεχνικές δημιουργίες από τοπικούς καλλιτέχνες. Στις 30 Ιουνίου, μετά από όλες τις δράσεις, θα πραγματοποιηθεί το PAFTER party με μουσικές επιλογές από τη Δήμητρα Τζαβάρα.

ιστορία

 

-Τι είναι αυτό που κάνει το PAF ξεχωριστό; Πώς ένα φεστιβάλ καταφέρνει και γεφυρώνει

τόσα πολλά και διαφορετικά είδη τέχνης;

 

Αυτό που κάνει το PAF ξεχωριστό είναι η πολυμορφία του και η προώθηση της προσβασιμότητας όλων στον πολιτισμό. Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια πληθώρα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία για όλους, ενισχύοντας την αλληλεπίδραση και την εκπαιδευτική διάσταση της τέχνης. Συνδέει και εξοικειώνει το κοινό με την τέχνη του χορού και τη σύνδεση με το σώμα, φέρνοντάς το σε επαφή με την καλλιτεχνική δημιουργία, με μορφές τέχνης και σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, απαλλαγμένο από στερεότυπα και διακρίσεις.

Επιπλέον, το PAF γίνεται ένα μοναδικό μέρος συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών και κοινωνικών ομάδων. Είναι μια βιωματική προσέγγιση που μόνο αν το ζήσει κανείς θα το γευτεί σε όλες του τις εκφάνσεις. Το PAF δεν παρουσιάζει απλά τέχνη, αλλά δημιουργεί μια κοινότητα που ανταλλάσσει ιδέες, εμπειρίες και διαφορετικές προοπτικές, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον πλούσιο και ενδιαφέρον για όλους τους συμμετέχοντες. Τώρα πώς καταφέρνει και γεφυρώνει τόσα είδη τέχνης… το μυστικό είναι καλή οργάνωση και αγάπη. Πραγματικά αυτή είναι η απάντηση. Θα ήθελα να τονίσω πως ο χορός είναι ο βασικός πυλώνας του φεστιβάλ.

ιστορία

-Τι σας οδήγησε στη δημιουργία του και τι σας ενέπνευσε να το κάνετε;

Το PAF ήταν όνειρο χρόνων, το οποίο δεν δημιουργήθηκε νωρίτερα λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων και την παραμονή μου στο εξωτερικό. Το 2021 επέστρεψα στην Πάτρα όπου και γεννήθηκε η ανάγκη αυτού του φεστιβάλ. Με την εξάπλωση του COVID-19, οι παραστατικές τέχνες δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα, η ψηφιοποίηση της τέχνης εκτοπίστηκε και οι κοινωνικές αποστάσεις πήραν διαστάσεις παθογενούς αποστασιοποίησης και αποξένωσης. Ταυτόχρονα, η Πάτρα παρότι ανεπτυγμένη πολιτιστικά, ήταν πάντα μια πόλη που δεν παρουσίαζε ιδιαίτερη εξέλιξη στο κομμάτι του χορού. Ξεκίνησα λοιπόν να πραγματοποιώ ένα μεγάλο όνειρο -έναν κόσμο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα θέλουν να εκφραστούν μέσα από το σώμα τους και να χαρούν τις αισθήσεις που αυτό προσφέρει. Σαν άνθρωπος είμαι αρκετά φιλόδοξη και ονειροπόλα και φροντίζω τα όνειρά μου ως ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει. Προσπαθώ να τα πραγματοποιώ, καθώς τα πρέπει είναι συνυφασμένα με τα θέλω μου. Ετσι, οι επιθυμίες μου και η πραγματικότητα συνδέθηκαν!

ιστορία

 

-Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Φεστιβάλ;

 

Η πραγματοποίηση μιας απαιτητικής και πολυμορφικής διοργάνωσης, όπως ένα διεθνές φεστιβάλ, σε φέρνουν αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις. Ενα τέτοιο φεστιβάλ απαιτεί συστηματική και λεπτομερή προετοιμασία, συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων, σωστή διαχείριση των χρονοδιαγραμμάτων, επιλογή και συντονισμό των συμμετεχόντων, καθώς και επικοινωνία με διάφορους φορείς και ενδιαφερόμενους. Επιπλέον, χρειάζεται χρηματοδότηση και στήριξη από κυβερνητικούς φορείς, επιχειρήσεις, χορηγούς, τοπικές αρχές και πολιτιστικά ιδρύματα για την επιτυχή διεξαγωγή του.

Με την κατάλληλη προγραμματισμένη και επαγγελματική διοργάνωση, στήριξη και συνεργασία από φορείς και ιδιώτες, είναι εφικτή η πραγματοποίηση μιας τέτοιας πολυμορφικής διοργάνωσης. Δεν θα μπορούσαμε να δούμε το PAF χωρίς τη στήριξη που είχαμε από ιδιώτες και επιχειρήσεις, που αγκάλιασαν το Φεστιβάλ και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και της φετινής διοργάνωσης. Τους ευχαριστούμε θερμά για την αναγνώριση της πρωτοβουλίας αυτής και την ενεργή συμμετοχή τους, καθώς είναι καθοριστικοί για την διεξαγωγή και επιτυχία του Φεστιβάλ.

Ως διοργάνωση αντιμετωπίζουμε μια σταθερή πρόκληση κάθε χρόνο και αυτή είναι η έλλειψη στήριξης από τους δημοτικούς φορείς, σε πόρους, υποδομές, υποστήριξη και ασφάλεια για την ομαλή διεξαγωγή. Η στήριξή τους είναι απαραίτητη καθώς ενσωματώνει τις εκδηλώσεις στην τοπική κοινότητα, τις αναγνωρίζει, τις αποδέχεται και τις αγκαλιάζει το ευρύτερο κοινό και είναι κάτι που το χρειάζεται η πόλη της Πάτρας.

ιστορία

-Ποιες είναι οι μελλοντικές επιδιώξεις για το Φεστιβάλ;

Το PAF είναι το παιδί μου που θέλω κάθε χρόνο να το βλέπω να μεγαλώνει, να εξελίσσεται, να πετυχαίνει και να έχει αντίκτυπο σε αυτούς που το ζουν. Να το αγαπήσουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι και να το αγκαλιάσει η κοινωνία.