Το πρώτο αρχαίο θέατρο στα Ιόνια ήρθε στο φως στη Λευκάδα: Ένα μνημείο με πανοραμική θέα και ιστορία αιώνων ΦΩΤΟ

Σε μια ιστορική αποκάλυψη προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, φέρνοντας στο φως το πρώτο γνωστό αρχαίο θέατρο στα Ιόνια νησιά. Το μεγαλοπρεπές αυτό μνημείο αποκαλύφθηκε στο Κούλμο, στα όρια της αρχαίας Λευκάδας, αποτελώντας αρχαιολογικό και πολιτιστικό σταθμό για το νησί.

αρχαίο

Στην καρδιά της αρχαίας Λευκάδας αποκαλύφθηκε ένα μοναδικό μνημείο: το πρώτο αρχαίο θέατρο στα Ιόνια νησιά. Η ανακάλυψη ήρθε να φωτίσει ένα άγνωστο έως σήμερα κεφάλαιο της ιστορίας του νησιού, στην περιοχή του λόφου Κούλμου, σε πανοραμική θέση με θέα προς τον δίαυλο και την πεδιάδα της αρχαίας πόλης.

Η αρχαία Λευκάδα, αποικία των Κορινθίων, ιδρύθηκε πριν από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. και εξελίχθηκε σε ισχυρή πόλη-κράτος με εμπορική και πολιτιστική άνθηση. Η ανασκαφική προσπάθεια για την αποκάλυψη του θεάτρου ξεκίνησε το 2015, με επικεφαλής τη Δρ. Ολυμπία Βικάτου, και στηρίχθηκε σε παλαιότερα ίχνη από το 1901, αλλά και την αποφασιστικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Πολιτισμού.

αρχαίο

Η ανασκαφή, που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Λευκάδας, αποκάλυψε σε πέντε μόλις ερευνητικές περιόδους έως το 2023, ένα εντυπωσιακό θέατρο με 24 σειρές εδωλίων, ορχήστρα, παρόδους και σκηνικό οικοδόμημα. Η χωρητικότητά του εκτιμάται αρχικά σε 3.500 θεατές, ενώ με το επιθέατρο ενδέχεται να πλησίαζε τις 10.000 – 11.000.

αρχαίο

Τα αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά ευρήματα, όπως περίτεχνοι λίθινοι θρόνοι με λεοντοπόδαρα, σειρήνες και δελφίνια, δείχνουν τη σημασία του θεάτρου στην κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης. Παρά τις φθορές από τον χρόνο και τη μεταγενέστερη ανθρώπινη δραστηριότητα, το κοίλο, οι προεδρίες και το σκηνικό οικοδόμημα διατηρούν σημαντικά τμήματα, επιτρέποντας την ανασύνθεση της αρχικής εικόνας του μνημείου.

Η έρευνα υποδεικνύει πως η κατασκευή του θεάτρου ξεκίνησε τον 4ο αιώνα π.Χ., σε περίοδο ακμής για την πόλη, και γνώρισε αλλαγές και παρεμβάσεις με την πάροδο των αιώνων. Μετά την ίδρυση της Νικόπολης από τον Οκταβιανό Αύγουστο, πολλοί Λευκάδιοι μετεγκαταστάθηκαν εκεί, οδηγώντας το θέατρο σε εγκατάλειψη.

αρχαίο

Σήμερα, το μνημείο αποτελεί το σπουδαιότερο αρχαιολογικό εύρημα της αρχαίας Λευκάδας. Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν μετά την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, ενώ η μελέτη αποκατάστασης έχει ήδη εκπονηθεί και αναμένεται η έγκρισή της από το ΚΑΣ για την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας είναι πλέον ένα ζωντανό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, έτοιμο να συνδεθεί με το σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού και των Ιονίων.

αρχαίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: «Οι επενδύσεις στην άμυνα είναι επενδύσεις στην κυριαρχία» – Νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα 25 δισ. ευρώ

Πάτρα – Ζήτησαν λύτρα για τα αρχεία του ΕΑΠ, ο Πρύτανης στην «Π»

Ο καιρός σήμερα 2/4, έρχεται «πολική κατεβασιά», η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή

Καιρός: Νέα ψυχρή εισβολή, πόσο πέφτει η θερμοκρασία – Πρώτη εκτίμηση καιρού για το Πάσχα

Μείωση στις τιμές ρεύματος για τον Απρίλιο: Πράσινα τιμολόγια έως 50% χαμηλότερα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ – Πάτρα: Καρέ καρέ ο εμπρηστής μανάβικου και ΙΧ ΦΩΤΟ

Αποκαλυπτική συνέντευξη του καθηγητή Αβραάμ Ζεληλίδη: «Ισόβιος» πρωθυπουργός όποιος φέρει τις εξορύξεις

Δολοφονία Παπαγεωργίου: Στην «Π» για πρώτη φορά το βούλευμα «φωτιά» για τον Αστυνομικό

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: Δημόσια Υπηρεσία χωρίς… ρεύμα! – «Σκοτάδι» από το υπ. Εσωτερικών ΦΩΤΟ

Απεβίωσε ο «Μπάτμαν» Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών ΒΙΝΤΕΟ