Το πρώτο «πακέτο» φοροελαφρύνσεων – Πότε έρχεται και ποια μέτρα θα περιλαμβάνει

Ουσιαστικά θα πρόκειται για το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα περιλαμβάνει όλες τις παροχές και φοροελαφρύνσεις του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

πακέτο

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν νομοθετηθεί τα μέτρα οικονομικού περιεχομένου, που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Ουσιαστικά θα πρόκειται για το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα περιλαμβάνει όλες τις παροχές και φοροελαφρύνσεις του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για μια κίνηση με ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, που στέλνει μήνυμα προς μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους για τη συνέπεια λόγων και πράξεων.

Μεταξύ αυτών, είναι:

Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ, από 1/1/2024 για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες

Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της τετραετίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% το 2025 και κατά 30% το 2026, με στόχο να καταργηθεί έως το τέλος της τετραετίας.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Θα έχουμε μια αύξηση 8% από 1/1/2024, δηλαδή από 16 έως 32 ευρώ. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία επιπλέον μονάδα. Υπενθυμίζεται πως μέσα στην τελευταία τετραετία οι εισφορές ψαλιδίστηκαν κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που στην πράξη οδήγησε σε αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, όπως έγραφε η Realnews της Κυριακής, κατά πόσο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα περιλαμβάνει και το υπολειπόμενο 0,6 της μονάδας -που οφείλεται- από το προηγούμενο κυβερνητικό πρόγραμμα μείωσης κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.

“Κούρεμα” στα τεκμήρια διαβίωσης, κατά 30% μεσοσταθμικά το 2025

Αύξηση του επιδόματος μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Από τους τέσσερις μήνες, θα διαμορφωθεί στους εννέα μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

Μέτρα για τη φαρμακευτική δαπάνη. Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτό το μέτρο, 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές. Το κόστος εκτιμάται περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής είναι το 2024, με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023.

Οι μπλε φάκελοι περιμένουν τους υπουργούς

Στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αργότερα, στις 17:00, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Μπαίνοντας στο υπουργικού συμβουλίου, κάθε υπουργός θα βρει τον γνωστό «μπλε φάκελο» με τις προτεραιότητες και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα της νέας 4ετίας.

Το σήμα έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό, για μία κυβέρνηση αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων, με έντονο όμως κοινωνικό πρόσημο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι όλοι θα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, καθώς οι πολίτες περιμένουν απτά αποτελέσματα. «Έδωσαν ισχυρή αυτοδυναμία στη ΝΔ, όχι όμως και λευκή επιταγή», όπως θα πει εμφατικά στους υπουργούς του.

Μέτρα κατά της ακρίβειας και του πληθωρισμού ανακοινώνει αύριο ο Μητσοτάκης

Η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως σημείωσε ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια παράδοσης-παραλαβής, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις αύριο, Τετάρτη (28/6).

Αναφερόμενος ειδικά στο καλάθι του νοικοκυριού, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε πως «είναι ένα απ’ αυτά τα εργαλεία που βοήθησαν πολύ στο να τιθασεύσουμε τον εισαγόμενο -κατά κύριο λόγο- πληθωρισμό και στα τρόφιμα και αλλού, αυτό το πράγμα θα το συνεχίσουμε.

Θα περιμένετε αύριο να ακούσετε τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού». Από εκεί και πέρα, εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βασική προτεραιότητα «ήταν και θα παραμείνει το να διευκολύνουμε το επιχειρείν στη χώρα μας. Να διευκολύνουμε, δηλαδή, τους επενδυτές εγχώριους και ξένους οι οποίοι θέλουν να έρθουν και να αναλάβουν το ρίσκο εδώ στη χώρα μας και να επενδύσουν».

Οι 6 στόχοι του υπουργείου Οικονομικών

Τους έξι στόχους για την οικονομία την επόμενη τετραετία ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Πελαγίδη.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι έχουν ως εξής:

1. Να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα βοηθήσει σημαντικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

2. Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές. Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών και η συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.

3. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

4. Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

5. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.

6. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα μετά τις εκλογές. Διαμορφώθηκαν πολιτικές ισορροπίες που δημιουργούν ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο. «Υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας και ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε», είπε. Πρόσθεσε δε, ότι το νέο επιτελείο θα κτίσει πάνω στις επιτυχίες της προηγούμενης τετραετίας, καθώς υπήρξε άριστη δουλειά από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θοδωρή Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Από την πλευρά του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και η απορρόφησή τους, όπως και του ΕΣΠΑ, αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση από 27% ανήλθε σε 86% σε τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 780 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε, επίσης, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα (για τη διεύρυνση της περιμέτρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό), στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, στις ΣΔΙΤ και στην απολιγνιτοποίηση για νέες συνθήκες και νέες δουλειές.

Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, με αρμοδιότητα τη φορολογική πολιτική, είπε ότι οι τέσσερις άξονες είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η σταθερότητα των εσόδων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Τέλος, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, με αρμοδιότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος είναι η πλήρης υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, με την παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.