Τουρισμός: Κομβική «πτήση» για τον Αραξο – Τι χρειάζεται για να μονιμοποιηθούν τακτικές πτήσεις
Η πιο σημαντική στιγμή για τον τουρισμό οι άμεσες συνδέσεις με Γαλλλια και Ιταλία

Η έναρξη των απευθείας τακτικών αεροπορικών συνδέσεων του Αράξου με τη Γαλλία (Λιλ, Ναντ) και την Ιταλία (Μπάρι) αποτελεί μια ιστορική καμπή για τον τουριστικό και επιχειρηματικό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα της ημερίδας που διοργάνωσαν χθες το Επιμελητήριο Αχαΐας και η Ενωση Ξενοδόχων Αχαΐας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν φορείς και επαγγελματίες για να στηρίξουν ενεργά τις νέες αεροπορικές συνδέσεις από τον Αραξο.
Ο σύμβουλος τουρισμού Γιάννης Μιχαηλίδης, με διεθνή εμπειρία, χαρακτήρισε την παρούσα στιγμή ως «την πιο καθοριστική για τον τουρισμό της Αχαΐας». Τόνισε ότι οι πτήσεις από Ναντ, Λιλ και Μπάρι, οι πρώτες προγραμματισμένες από το 2013, απευθύνονται σε δυνητικό κοινό 25-30 εκατομμυρίων ταξιδιωτών. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των εισιτηρίων αντανακλούν μέχρι στιγμής πολύ χαμηλή πληρότητα, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο διακοπής των γραμμών στο τέλος της σεζόν. «Αν φύγουν οι πτήσεις, χάσαμε. Αν μείνουν, έρχεται η τουριστική άνθηση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Volotea, όπως είπε, έρχεται στον Αραξο για επτά μήνες, μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Με 73 ευρώ μπορεί ο καθένας να ταξιδέψει στη Λιλ. Οχι μόνο από την Πάτρα, αλλά από όλη την Πελοπόννησο, ακόμα και από την Αθήνα. Αλλά όσο οι τιμές είναι τόσο χαμηλές σημαίνει ότι δεν υπάρχει πληρότητα στο αεροσκάφος. Η ίδια εταιρεία έρχεται και πηγαίνει στη Ναντ με 58 ευρώ από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο. Οι τιμές αυξάνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στα 200 ευρώ, αλλά και πάλι σημαίνει ότι το αεροπλάνο δεν έχει την απαιτούμενη πληρότητα.
Η Ryanair, από τέλη Μαΐου μέχρι Οκτώβριο, θα έρχεται και θα πηγαίνει στο Μπάρι της Ιταλίας με τιμές από 20 μέχρι 35 ευρώ, που, αν και είναι ανεπανάληπτα φθηνές, δείχνουν ότι το αεροσκάφος έρχεται σχεδόν άδειο.
«Πρέπει να φτάσουμε στις 18.000 πληρότητα από αυτούς τους τρεις προορισμούς για όλη τη σεζόν. Θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα» είπε ο κ. Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι οι προοπτικές είναι θετικές αν η περιοχή βγει οργανωμένα στην αγορά. Γι’ αυτό κάλεσε τους τοπικούς φορείς να κάνουν μια στοχευμένη προβολή της περιοχής με χρηστικές πληροφορίες για τον ταξιδιώτη. «Το προλαβαίνουμε, αλλά δεν το ελέγχουμε» είπε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη βασικής πληροφόρησης στα τρία αεροδρόμια: «Αν κάποιος ψάξει για Αραξο στο εξωτερικό, δεν θα βρει τίποτα για πτήσεις, μετακινήσεις ή τοπικές διασυνδέσεις». Ζήτησε άμεση και συντονισμένη προβολή της περιοχής σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο να πιαστεί το κατώφλι πληρότητας των 18.000 επιβατών. Διαφορετικά, οι εταιρείες ενδέχεται να αποσύρουν τις πτήσεις μετά το φθινόπωρο.
Τι θα κάνει ο τόπος είναι άκρως καθοριστικό, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, γιατί αν οι πτήσεις αυτές φύγουν χάσαμε. Αν όμως μείνουν, τότε θα έρθουν και άλλες και θα επηρεάσουν τους ανταγωνιστές και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την τουριστική άνθηση της περιοχής. Η ευθύνη όμως δεν ανήκει μόνο στους φορείς, αλλά είναι και ατομική και επιχειρηματική.
Λουλούδης: Καμπάνια προβολής
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Λουλούδης υπογράμμισε τη σημασία της αλλαγής της ονομασίας του τοπικού αεροδρομίου Αράξου σε «Αεροδρόμιο Πατρών» για να γίνει πιο αναγνωρίσιμο. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να αναπτυχθούν εσωτερικές πτήσεις, ώστε να καταστεί βιώσιμη τουλάχιστον μια εσωτερική αεροπορική γραμμή. Το αεροδρόμιο Αράξου, όπως είπε, έχει σημαντικές προοπτικές να πετύχει αυτό τον στόχο.
Οπως τόνισε, παρά τις προσπάθειες για αύξηση των εξωτερικών πτήσεων, τα αποτελέσματα δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Για τον λόγο αυτό, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους, με πρώτη τη βοήθεια των επαγγελματιών του χώρου, να εργαστούν πιο συστηματικά και μόνιμα, επενδύοντας με μεγαλύτερη ζέση και δαπάνη. «Είναι απαραίτητο να οργανώσουμε μια καμπάνια ενημέρωσης για τις νέες συνδέσεις με τη Γαλλία και την Ιταλία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το Επιμελητήριο Αχαΐας είναι στη διάθεση όλων για να συμπράξει και να συμβάλει στην υλοποίηση αυτών των στόχων.
Σακελλαρόπουλος: Άμεση επανεκκίνηση
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, μίλησε για τη νέα στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) που στοχεύει στην ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής, μέσα από το σύγχρονο αφήγημα «Olympian Land», καθώς και την επαναφορά της αεροπορικής συνδεσιμότητας. Οπως τόνισε, η ΠΔΕ έχει επενδύσει ουσιαστικά στην ενίσχυση της προσβασιμότητας και της προβολής της περιοχής ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού σε εγγύτητα με την Αρχαία Ολυμπία, προσδίδοντας στην περιοχή μοναδική πολιτιστική υπεραξία. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για την επίλυση λειτουργικών ζητημάτων του αεροδρομίου Αράξου, το οποίο επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο με νέες αεροπορικές συνδέσεις.
«Δεν νοείται τουρισμός χωρίς βιώσιμες συνδέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης, καλωσορίζοντας τις νέες πτήσεις ως μια θετική συγκυρία που δημιουργεί δύο νέες πύλες εισόδου για την περιοχή. Η Περιφέρεια στοχεύει πλέον στην καθιέρωσή της ως αυτόνομου τουριστικού προορισμού, σχεδιάζοντας βιωματικά τουριστικά πακέτα και αναπτύσσοντας προωθητικό υλικό σε συνεργασία με τον ΕΟΤ για την επέκταση των πτήσεων.
Διαμαντόπουλος: Τίποτα δεδομένο
Ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος, παρουσίασε τη νέα δυνατότητα απευθείας αεροπορικών συνδέσεων με τη Γαλλία και την Ιταλία, η οποία είναι διαθέσιμη εδώ και περίπου έναν μήνα. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς τέτοιες απευθείας πτήσεις είχαν σταματήσει από το 2012, όταν αποχώρησε η Ryanair. Τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας η δημιουργία αυτών των συνδέσεων δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτέλεσμα σχεδιασμού και συστηματικής προσπάθειας των Ξενοδόχων από το καλοκαίρι του 2022. Υπογράμμισε ότι, παρόλο που η περιοχή δεν είναι παραδοσιακά τουριστικός προορισμός, η πρωτοβουλία είχε επιτυχία, με στήριξη τόσο από τον τοπικό τουριστικό κλάδο όσο και από την Περιφέρεια. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η παρουσία των αεροπορικών εταιρειών δεν είναι δεδομένη: «Οσο δύσκολο είναι να έρθει μια εταιρεία, τόσο εύκολο είναι να φύγει». Για αυτόν τον λόγο, η Ενωση θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να εδραιώσει την παρουσία τουλάχιστον δύο αεροπορικών εταιρειών στο αεροδρόμιο Αράξου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News