Τράπεζα Τροφίμων στη Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα – Πότε ξεκινά η λειτουργία της

Τα μέλη της Co2gether, θα «τρέξουν» το project λειτουργίας Τράπεζας Τροφίμων με έδρα την Πάτρα.

Μαύρος Βάλια Ζήνα, Μαρία Ζαφειροπούλου, Αντζελα Φρίγκο και Δημήτρης Νέντας πρωτοστατούν στη λειτουργία Τράπεζας Τροφίμων και στη Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα

Η Δυτική Ελλάδα αποκτά Τράπεζα Τροφίμων με έδρα την Πάτρα.

Την είδηση επιβεβαίωσαν χθες Τρίτη 31/10/2023 τα μέλη της Co2gether, που θα «τρέξουν» το σχετικό project στην περιοχή μας, διευρύνοντας το δίκτυο της Κεντρικής Τράπεζας Τροφίμων, η οποία λειτουργεί από το 1995, όταν ιδρύθηκε από τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο, ως ανεξάρτητο και αυτοδιοίκητο κοινωφελές ίδρυμα, με σχετικές εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αρτα, Δράμα και Ηράκλειο Κρήτης. Στόχος της Τράπεζας Τροφίμων είναι αφενός η αναδιανομή τροφίμων που προσφέρουν βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ, κ.ά. για την κάλυψη επισιτιστικών αναγκών και αφετέρου ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων.

Η Τράπεζα Τροφίμων στην Πάτρα θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σε χώρο που ετοιμάζεται μεταξύ του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» και του Προτύπου Πειραματικού σχολείου στην περιοχή Λάγγουρα, ενώ υπεύθυνη θα είναι η Βάλια Ζήνα.

«Στόχος μας είναι η διανομή κοντόληκτων τροφίμων και σχετικών προϊόντων με ανάλωση κατά προτίμηση, σε συνανθρώπους μας στην Αχαΐα και ευρύτερα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, που το έχουν ανάγκη», δήλωσε στην «Πελοπόννησο» η Βάλια Ζήνα.

«Ευελπιστούμε ότι οι ωφελούμενοι θα φτάσουν σε αρκετές χιλιάδες, με την Co2gether να διαθέτει ήδη μια μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων μέσα από τις δράσεις της και τις πρωτοβουλίες της με τη διανομή ορθοπαιδικού και υγειονομικού υλικού, ενώ επιθυμούμε, ταυτόχρονα, να διευρύνουμε τον αριθμό αυτών των ωφελούμενων και μέσα από τη συνεργασία μας με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, η οποία ενισχύει καθημερινά εκατοντάδες κόσμο με τα συσσίτιά της, καθώς και με άλλους φορείς και οργανισμούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της ιδρύτριας της Co2gether, Μαρίας Ζαφειροπούλου: «Στόχος μας είναι η συνεργασία με οργανισμούς, με δομές του Δήμου Πατρέων (σ.σ. λειτουργεί ήδη Κοινωνικό Παντοπωλείο-Τράπεζα Τροφίμων), με τα συσσίτια της Ι.Μ. Πατρών και με σωματεία που δείχνουν ευαισθησία στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ενώνουμε δυνάμεις και προγράμματα για μια ολιστική προσέγγιση της λειτουργίας της Τράπεζας Τροφίμων προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες και συνάνθρωποί μας. Υπολογίζουμε ότι θα βοηθηθούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην αντίστοιχη Τράπεζα στη Δράμα συγκεντρώνονται 200 τόνοι τροφίμων τον χρόνο».

Κι αν θέλετε περισσότερα στοιχεία για το σπουδαίο έργο που θα προσφέρει η Τράπεζα Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας, ενδεικτικά σας παραθέτουμε τους αριθμούς που μας παρουσίασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων-Ιδρύματος Παναγής Βουρλούμης: «Το 10% των Ελλήνων δεν σιτίζεται ικανοποιητικά. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο άτομα ή περίπου 1 δις μερίδες φαγητού τον χρόνο. Τέτοια μεγέθη ξεπερνούν τις δυνατότητες ενός μόνο οργανισμού. Απαιτούν συνεργασίες με κύριο πυλώνα πάντα την κρατική μέριμνα».

Με βάση τη γλώσσα των αριθμών, η Τράπεζα Τροφίμων στην περιοχή μας θα απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που ζουν μόνοι τους, σε συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, σε μακροχρόνια ανέργους και σε χαμηλοσυνταξιούχους. Τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις ανάγκες σίτισης έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, από τη μνημονιακή περίοδο και τα χρόνια της πανδημίας κι έπειτα και, πιστέψτε μας, δεν είναι καθόλου μικρό το νούμερο του ενός στους 10 Ελληνες που αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια στη χώρα μας το 2022.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι ζητούν υποστήριξη κι εργαζόμενοι, οι οποίοι εξαιτίας της αύξησης του κόστους ζωής σε όλη την Ευρώπη δυσκολεύονται να καλύψουν με τα εισοδήματά τους το σύνολο των αναγκών τους. Στο τέλος του μήνα δεν ξέρουν τι να κάνουν: Να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή να αγοράσουν τρόφιμα;», δηλώνει η Αντζελα Φρίγκο, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων.

«Ερχόμαστε σε επαφή με τις ανάγκες των συσσιτίων, που μας μεταφέρουν τις υφιστάμενες δυσκολίες», ανέφερε και ο Δημήτρης Νέντας, γενικός διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων Αθήνας, ο οποίος χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας Τράπεζας Τροφίμων και στην Πάτρα.

Και κάτι τελευταίο: Σε έρευνα που έγινε (και αφορά και την περιοχή μας) διαπιστώθηκε ότι κατά το τρέχον έτος, 30% των συσσιτίων δηλώνουν ότι λαμβάνουν καθημερινά νέα αιτήματα διανομής τροφίμων, τα οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν. Ταυτόχρονα, το 61% των συσσιτίων βοηθούν ανθρώπους που αδυνατούν να καλύψουν τουλάχιστον ένα γεύμα την εβδομάδα, καθώς μόνο 27% καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες των ανθρώπων σε τρόφιμα. Οι ωφελούμενοι ανά την Ελλάδα έχουν φτάσει τους 112.126, ενώ μέσα στο 2022 συγκεντρώθηκαν 2.172 τόνοι τροφίμων (28.300 τόνοι από το 1995).

Ολοι οι παραπάνω, είναι αριθμοί που πρέπει να μας κάνουν όλους να βοηθήσουμε κάθε προσπάθεια, όπως αυτή που ξεκινάει η Τράπεζα Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας στα μέρη μας.