Τρέξιμο ή βάρη; Ποιο από τα δύο εξασφαλίζει τη μακροζωία
Η προπόνηση ενδυνάμωσης, όπως το ποδήλατο ή το τρέξιμο, είναι πιο ωφέλιμη για την ανθρώπινη υγεία συγκριτικά με την προπόνηση αντίστασης.
Μπορεί οι επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι κάθε είδους άσκηση είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό και την υγεία του ανθρώπου, μια νέα μελέτη ερευνητών από τη Σουηδία, όμως, δείχνει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος προπόνησης που συμβάλλει στην παράταση της ζωής και την καλύτερη υγεία – Ποια είναι;
Η προπόνηση ενδυνάμωσης, όπως το ποδήλατο ή το τρέξιμο, είναι πιο ωφέλιμη για την ανθρώπινη υγεία συγκριτικά με την προπόνηση αντίστασης, όπως η άρση βαρών ή οι ασκήσεις με λάστιχα και αντιστάσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology.
Τα μιτοχόνδρια αποκαλούνται συχνά ως οι αποθήκες ενέργειας των κυττάρων. Η αυξημένη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων, που συμβαίνει μετά την άσκηση, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής μεταβολικής υγείας. Η καλή μεταβολική υγεία μεταφράζεται με τη σειρά της σε βέλτιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και περιμέτρου μέσης.
Από την άλλη πλευρά, η κακή μεταβολική υγεία σημαίνει αύξηση του κινδύνου που διατρέχει ένας άνθρωπος για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου. Γι’ αυτό, άλλωστε, ενθαρρύνεται η έντονη σωματική δραστηριότητα -και συγκεκριμένα σε αυτή την περίπτωση, η προπόνηση ενδυνάμωσης.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska και το Πανεπιστήμιο Linköping στη Σουηδία υπέδειξαν ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης διεγείρει τα κυκλοφορούντα επίπεδα ορισμένων πεπτιδίων προερχόμενων από τα μιτοχόνδρια, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροζωία και καλύτερη μεταβολική υγεία. Ωστόσο, δεν βρήκαν παρόμοια ωφέλιμα αποτελέσματα στην περίπτωση της προπόνησης αντίστασης.
«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ευθύνη μας να είμαστε δραστήριοι και σε συνεχή κίνηση. Πρόκειται για ένα ακόμα μικρό κομμάτι που προστίθεται στη σημασία της σωματικής άσκησης σε ατομικό επίπεδο, τη σημασία του να παραμένουμε δραστήριοι», τονίζει σχετικά ο ερευνητής και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ. Ferdinand von Walden, MD, Ph.D., από το Ινστιτούτο Karolinska.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News