Τσουνάμι χρεών από την Δυτική Ελλάδα στον προθάλαμο του Εξωδικαστικού, περιμένει ρύθμιση και κούρεμα
Το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών μαρτυρά και την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και αδιεξόδου που επικρατεί σε χιλιάδες νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με υποχρεώσεις έναντι τραπεζών, εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται από καιρό.
Στον προθάλαμο του Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών βρίσκονται μέχρι σήμερα χρέη συνολικής αξίας 2 δισ. 177 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 5,43% των συνολικών χρεών ύψους 40 δις. ευρώ που βρίσκονται υπό εξέταση προς ένταξη στο καθεστώς του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης. Το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών μαρτυρά και την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και αδιεξόδου που επικρατεί σε χιλιάδες νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με υποχρεώσεις έναντι τραπεζών, εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται από καιρό.
Σύμφωνα με την ανάλυση των χρεών στην Δυτική Ελλάδα:
Το 57,5% των οφειλών ύψους 1,251 δισ. ευρώ προέρχονται από επιτηδευματίες
Το 23,9% ή 520 εκατ. ευρώ προέρχονται από φυσικά πρόσωπα
Το 18,6% των οφειλών ή 405 εκατ. ευρώ είναι από επιχειρήσεις
Την ίδια στιγμή η πορεία έγκρισης των ρυθμίσεων εξελίσσεται ικανοποιητικά αλλά, υπολείπεται σημαντικά από το συνολικό μέγεθος των χρεών, αν και το 2024 σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, καθώς πραγματοποιήθηκαν 16.903 ρυθμίσεις ύψους αρχικών οφειλών 5,13 δις ευρώ για όλη την Ελλάδα.
Ακόμα κι έτσι όμως, οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα, στις τράπεζες και στους servisers οφείλονται 70 δις. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, όταν οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα φτάνουν μόλις σε 6567 οφειλέτες για οφειλές 401 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνει νέους κανόνες για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια ή ψυχορραγούν. Με νέα Οδηγία, οι διευθυντές των επιχειρήσεων θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης το αργότερο σε τρεις μήνες από τη διαπίστωση οικονομικής δυσχέρειας. Κάτι τέτοιο αναμένεται να έχει μεγάλη επίδραση στην Ελλάδα, όπου σχεδόν μία στις δέκα επιχειρήσεις είναι «ζόμπι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κανονικά τα δρομολόγια στο πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου
Πάτρα: Παράσυρση αυτοκινήτου από τον Προαστιακό, το έσυρε για 20 μέτρα! ΦΩΤΟ
Αυτοκίνητο σε γκρεμό στην Ορεινή Ναυπακτία, επιχείρηση της Πυροσβεστικής
Πατρινό Καρναβάλι 2025: Τι θα δούμε στις εκδηλώσεις της έναρξης ΦΩΤΟ
Η Ελένη Μπάδα βάζει το στέμμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού 2025
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News