Βάσεις 2025: Αναμένονται χωρίς εκπλήξεις – Επιλογή σχολής με κριτήριο εντοπιότητας
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, η φετινή χρονιά δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις στις βάσεις εισαγωγής.

Σταθερότητα στις περισσότερες σχολές με ελάχιστες αυξομειώσεις ανά επιστημονικό πεδίο προβλέπεται να επιφυλάσσει η μεθαυριανή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο Γολγοθάς των πανελλαδικών εξετάσεων για τις 88.637 φετινούς υποψηφίους -3.091 οι Αχαιοί- και τις οικογένειές τους. Οι υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 68.788 θέσεις σε πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, η φετινή χρονιά δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις στις βάσεις εισαγωγής.
Ειδικότερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), με εκτιμώμενη πτώση περίπου 200 μορίων.
Μικρότερη πτώση της τάξεως των 50 έως 150 μορίων αναμένεται στο 3ο Πεδίο (Σπουδών Υγείας).
Αντίθετα, ανοδική πορεία φαίνεται να καταγράφουν τα 2ο και 4ο Πεδία (Θετικών Σπουδών και Οικονομίας-Πληροφορικής), με αυξήσεις 150 έως 200 μορίων, ιδιαίτερα σε περιζήτητες σχολές του 2ου Πεδίου, όπου ενδέχεται να σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη άνοδος.
Υπενθυμίζουμε ότι καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των βάσεων παίζει ο αριθμός των υποψηφίων ανά πεδίο, οι επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις και η σειρά προτίμησης στις σχολές του μηχανογραφικού δελτίου.
ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Σε ό,τι αφορά τις επιλογές των φοιτητών, οι πληροφορίες από τα συμβουλευτικά κέντρα των διευθύνσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου κατέφυγαν για ενημέρωση οι υποψήφιοι πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, αναφέρουν ότι βασικό κριτήριο ήταν η εντοπιότητα. Κάτι που παρατηρείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια στην μεταμνημονιακή Ελλάδα. «Αριστοι υποψήφιοι θυσιάζουν ακόμα και την πρώτη τους επιλογή εάν δεν υπάρχει δυνατότητα φοίτησης στον τόπο διαμονής τους» μας ανέφερε η φιλόλογος Κατερίνα Τσεκούρα, προσθέτοντας:
«Το πρώτο ερώτημα των ίδιων των υποψηφίων και των γονιών τους όταν τους προτείνουμε κάποιες σχολές και τμήματα είναι ”υπάρχει αυτή η σχολή στην Πάτρα;” Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που κάθε χρόνο αναδεικνύεται αλλά δεν λαμβάνονται μέτρα. Οταν μία οικογένεια θέλει το ελάχιστο 1.000 – 1.200 ευρώ μηνιαίως για να σπουδάσει το παιδί της σε άλλη πόλη αντιλαμβάνεστε πόσοι είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι στο θέμα των ενοικίων για φοιτητική στέγη είχε παρέμβει και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας ζητώντας από τους ιδιοκτήτες να μειώσουν το ύψος των φοιτητικών ενοικίων. Με δηλώσεις του στην «Π» είχε επισημάνει ότι το κόστος διαβίωσης για τους ξένους φοιτητές στην Πάτρα έχει καταλήξει να είναι πιο ακριβό και από τη φοίτηση ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα πολλοί πρωτοετείς να μην έρχονται και οι πιο παλιοί να παίρνουν μεταγραφή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News