Βλέπουν συγχωνεύσεις οι δικηγόροι της Αχαΐας – Ποια Πρωτοδικεία κινδυνεύουν
Αναβρασμός στον δικηγορικό κλάδο που βλέπει να μπαίνουν σε «πρώτο πλάνο» τα περιφερειακά Πρωτοδικεία.
Σε πενθήμερη αποχή από τις ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είτε πλημμεληματικού, είτε κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς και από όλες τις δίκες (πολιτικές, διοικητικές, ποινικές) συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, βρίσκονται από χθες οι δικηγόροι της Αχαΐας, αντιδρώντας στις σχεδιαζόμενες αλλαγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το δικηγορικό σώμα, κυρίως των περιφερειακών δικαστηρίων, βρίσκεται πανελλαδικά σε κατάσταση βρασμού, με αφορμή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θέτει ως μια από τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την αναδιάταξη των δικαστηρίων, που οδηγεί σε κατάργηση και συγχώνευση Πρωτοδικείων, τα οποία δεν έχουν μεγάλη δικαστηριακή ύλη.
Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά από εισήγηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Γιώργου Μπέσκου, κάνοντας δεκτή την εισήγησή του, για την πενθήμερη αποχή.
Ο κ. Μπέσκος, με δηλώσεις του στην «Π», τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές, αφορούν σε σημαντικά θέματα για τους δικηγόρους, οι οποίες σχεδιάζονται χωρίς τα θεσμικά όργανα να έχουν ενημερωθεί προς τούτο, και να έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, από το σχέδιο, προκύπτει ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι τα τέλη του 2025, για την αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη της διοικητικής, πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2025 θα έχει υλοποιηθεί πλήρως η αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη της διοικητικής, πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.
«Με αυτή την γενική και αόριστη διατύπωση, σε συνδυασμό με την φημολογούμενη στο παρελθόν πιθανότητα συγχώνευσης Πρωτοδικείων θεωρούμε, ότι το εν λόγω σχέδιο κινείται προς αυτή την απευκταία κατεύθυνση», αναφέρει ο κ. Μπέσκος και συμπληρώνει: «Αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε υπόνοια και ευθεία ή εκ πλαγίου πιθανότητα συγχώνευσης Πρωτοδικείων, με πρόσχημα την ψηφιακή αναβάθμιση. Καμία συγχώνευση Πρωτοδικείων δεν μπορεί να επιλύσει το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαρχόντων δικαστικών κτιρίων, την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης, ιδίως στα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας. Εάν τυχόν υλοποιηθεί η συγχώνευση, θα επιφέρει αντίστροφα αποτελέσματα, ήτοι ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των Πρωτοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων και αποκλεισμό των πολιτών των μικρότερων αστικών κέντρων από την πρόσβαση στο σύστημα δικαιοσύνης, καθότι στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, την οποία εξακολουθούμε να διανύουμε κάθε οικονομική επιβάρυνση είναι αποτιμητή και υπολογιστέα».
Οπως σημειώνουν δικηγορικές πηγές, εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθήσει το σχέδιο συγχωνεύσεων, η Αχαΐα και η Ηλεία θα βρεθούν στην πρώτη σειρά των αλλαγών, καθώς η πρώτη διαθέτει τρία Πρωτοδικεία, δηλαδή Πατρών, Αιγίου, Καλαβρύτων και η δεύτερη δύο, δηλαδή Πύργου και Αμαλιάδας.
Μια τέτοια εξέλιξη, θα είχε σοβαρές συνέπειες για δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους των περιφερειακών δικαστηρίων, που σε μια ενδεχόμενη κατάργηση – συγχώνευση, θα αναγκάζονταν να μετακινούνται καθημερινά για αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, προς ένα κεντρικό πρωτοδικείο, για να ασκούν το λειτούργημά τους ή θα ωθούνταν σε μια μόνιμη μετακόμιση σε άλλη πόλη.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, Ανδρέας Οικονόμου, τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προκύπτει από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων. Μέχρι σήμερα, προϋπόθεση για την κατάργηση- συγχώνευση ή ίδρυση Πρωτοδικείου, είναι η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του τοπικού Εφετείου. Με τον νέο Κώδικα, αυτό το στάδιο καταργείται και η απόφαση θα λαμβάνεται από τον Αρειο Πάγο.
Οπως γίνεται κατανοητό, το θέμα ξεφεύγει από τα τοπικά όργανα αρμοδιότητας και γι΄ αυτό δημιουργούνται βάσιμες υποψίες στον δικηγορικό κόσμο, τόνισε ο κ. Οικονόμου. Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πρόταση για την Αχαΐα, αλλά, αυτά είναι μηνύματα που θα πρέπει να θέτουν σε εγρήγορση τους τοπικούς φορείς, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News