Βολουδάκη: «Αυστηρή αλλά δίκαιη» η νέα μεταναστευτική πολιτική – Στόχος οι γρηγορότερες επιστροφές και συμφωνίες με χώρες προέλευσης

Για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, την Τουρκία, τις νέες ροές και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση, μίλησε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη σε τηλεοπτική της συνέντευξη, υπογραμμίζοντας τη στροφή προς μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, με έμφαση στις επιστροφές, τη διαχείριση των ανηλίκων και την κάλυψη αναγκών της αγοράς εργασίας.

Βολουδάκη

Την ανάγκη αναθεώρησης και επιτάχυνσης της μεταναστευτικής πολιτικής, με αιχμή τις επιστροφές και τη συνεργασία με χώρες προέλευσης, υπογράμμισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ. Όπως δήλωσε, «δεν αλλάζει κάτι άμεσα, αλλά αλλάζει η πολιτική που θα εφαρμόζουμε από εδώ και στο εξής».

Η κ. Βολουδάκη χαρακτήρισε τη μέχρι σήμερα μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας «αυστηρή αλλά δίκαιη», διευκρινίζοντας ότι «οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο είναι οικονομικοί μετανάστες που δηλώνουν ανήλικοι, αλλά δεν είναι». Όπως εξήγησε, η ταυτοποίηση καθορίζει και τη μεταχείριση που ακολουθείται, ενώ σε περιπτώσεις διπλής απόρριψης αίτησης, προβλέπεται επιστροφή στη χώρα καταγωγής ή εισόδου.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία δεν λογίζεται πλέον ως «ασφαλής τρίτη χώρα», η υφυπουργός χαρακτήρισε την ακύρωση της ΚΥΑ ως αποτέλεσμα «αστοχίας τεκμηρίωσης» και προανήγγειλε νέα κατάθεση της πρότασης από το Υπουργείο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα γίνει δεκτή: «Θεωρώ ότι τα επιχειρήματά μας αυτή τη φορά θα είναι επαρκή ώστε η Τουρκία να λογιστεί ξανά ως ασφαλής».

Η κ. Βολουδάκη στάθηκε και στη γεωγραφία των νέων μεταναστευτικών ροών, αποκαλύπτοντας ότι «το 60-65% όσων φτάνουν μέσω Κρήτης είναι Αιγύπτιοι», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για διακρατική συνεργασία με το Κάιρο.



Αναφερόμενη στο σχέδιο αναθεώρησης του ευρωπαϊκού κανονισμού για τις επιστροφές, τόνισε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, επιδιώκοντας να καταστούν οι επιστροφές «πιο εύκολες και πιο γρήγορες».

Η υφυπουργός έκανε λόγο και για ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των κατασκευών, σημειώνοντας πως προωθούνται συμφωνίες για στοχευμένη και νόμιμη μετακίνηση εργαζομένων. Ωστόσο, κατέδειξε και τη δυσλειτουργία του σημερινού μοντέλου, όπου «πριν έρθει κάποιος θα πρέπει να ερωτηθεί το Υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ», κάτι που καθυστερεί τη διαδικασία και ενδεχομένως θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική παρέμβαση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ανήλικα προσφυγόπουλα, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα βρίσκονται 1.386 παιδιά, τα οποία φιλοξενούνται σε δομές και ημιαυτόνομα διαμερίσματα, ανάλογα με την ηλικία τους.

Κλείνοντας, η κ. Βολουδάκη επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι πρόθυμη να υποδεχτεί μετανάστες, αλλά με κανόνες, διαφάνεια και σεβασμό στους νόμους και τις ανάγκες της κοινωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές μετά την επιβολή δασμών Τραμπ

Πάτρα: Φωτιά σε επιχείρηση και αυτοκίνητο τα ξημερώματα

Αστατος ο καιρός σήμερα 27/03, που θα βρέξει, η πρόγνωση για την Πάτρα

Κατώτατος μισθός στα 880 ευρώ από 1η Απριλίου: Αναλυτικά ποιοι και τι αυξήσεις θα δουν στο πορτοφόλι τους, παραδείγματα

«Βίος-αβίωτος» η νέα χάραξη της Πατρών-Πύργου

Αχαΐα: Αποκλειστική μαρτυρία στην «Π» για το «χτύπημα» σε ΑΤΜ