Βραβείο, εφάμιλλο του Νόμπελ…στον Αιγιώτη Θέμη Προδρομάκη – ΦΩΤΟ
Το βραβείο που έλαβε ο Θέμης Προδρομάκης, χορηγήθηκε από το Ιδρυμα Μπλαβάτνικ και την Ακαδημία Επιστημών Νέας Υόρκης.
Η σωστή δουλειά, το πάθος και το πείσμα του 40χρονου αιγιώτη καθηγητή Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον του Ηνωμένου Βασιλείου Θέμη Προδρομάκη, για ακόμα μία φορά αναγνωρίστηκαν και ανταμείφθηκαν. Και μαζί με τον εν λόγω αξιόλογο ακαδημαϊκό, τα ελληνικά μυαλά που διαπρέπουν στο εξωτερικό δημιουργούν και το έργο τους ξεχωρίζει και επιβραβεύεται.
Ο κ. Προδρομάκης, αυτή τη φορά απέσπασε το βραβείο Μπλαβάτνικ που θεωρείται εφάμιλλο με τα βραβεία Νόμπελ, για επιστήμονες κάτω των 42 ετών. Την απονομή του έκανε ο σερ Leonard Blavatnik (πρόεδρος του Blavatnik Foundation), σε εκδήλωση που έγινε στις 25 Οκτωβρίου στο παλαιό παλάτι Βanqueting House του Λονδίνου, απέναντι από την πρωθυπουργική κατοικία (Downing Street).
Ο νεαρός επιστήμονας είναι ανάμεσα στην ελίτ της πανεπιστημιακής κοινότητας και στην ομιλία του -με ακροατήριο ακόμα και νομπελίστες, αλλά και πολιτικούς της Μ. Βρετανίας- εντυπωσίασε με τα πρωτοποριακά του επιτεύγματα, τα οποία άλλωστε έκαναν να ξεχωρίσει η πολυετής εργασία του πάνω στα «memristors», που σημαίνει «μνημονική αντίσταση» ή «αντιστάτης με μνήμη», μιας κυριολεκτικά επανάστασης στην αρχιτεκτονική των υπολογιστών, αφού συνδέει τη Μικροηλεκτρονική με τη Βιολογία και ανοίγει νέους ορίζοντες για εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το βραβείο που πήρε χορηγήθηκε από το Ιδρυμα Μπλαβάτνικ και την Ακαδημία Επιστημών Νέας Υόρκης. Κριτές ήταν κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων πολλοί νομπελίστες και κατά συνέπεια η αναγνώριση της δουλειάς, του ίδιου και συνεργατών του, σηματοδοτεί αλλαγές στην επιστήμη και την κατανόηση του κόσμου.
Ο Θέμης Προδρομάκης έχει δημιουργήσει 50μελή ερευνητική ομάδα, με νεαρούς επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, όπως και από την Ελλάδα, κάνοντας παρουσιάσεις του έργου της σε πολλά μέρη του κόσμου (Αμερική, Κίνα, Αυστραλία και Ευρώπη).
Με έδρα στη Βασιλική Ακαδημία Μηχανικών
Ο Θέμης Προδρομάκης, γιος του Κωνσταντίνου και της Μαύρας, γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και 5 χρονών επέστρεψε στο Αίγιο. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Hull και Liverpool, με τίτλο διδάκτορα από το Imperial College of London.
Εχει δημοσιεύσει εκατοντάδες εργασίες σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά. Από το 2013 είναι καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο University of Southampaton. Τα τελευταία 2 χρόνια κατέχει την κορυφαία επιστημονική έδρα της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών.
Είναι παντρεμένος με την αιγιώτισσα δημοσιογράφο Μαρία Στιβαχτοπούλου κι έχουν δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τον Χρήστο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News