Βρείτε παίδες Ελλήνων

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Και αν ακόμα σήμερα το πρωί όλοι οι πολίτες της επικρατείας παρατούσαμε τις δραστηριότητές μας και επιδιδόμαστε σε τεκνοποίηση- δεν έχει υπάρξει τέτοια μέρα, όπως η Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο,  συνεπώςας ληφθεί υπόψιν σαν μια ιδέα- και αν κάναμε όλοι από ένα παιδί, το δημογραφικό πρόβλημα δεν θα λυνόταν για την τρέχουσα και την επόμενη γενιά. Θα πρέπει το μωρό μας να φτάσει τα 25 και να μπει στην αγορά εργασίας, ώστε να αρχίσει να καταβάλλεται για λογαριασμό του ένα ασφάλιστρο. Στο διάστημα αυτό, όπως και για όλα τα προηγούμενα χρόνια της δημογραφικής αραίωσης, οι ασφαλιστικοί πόροι θα έχουν χαθεί, και αυτό θα επισκεφθεί το ασφαλιστικό σύστημα υπό μορφή ξηρασίας σχετικά σύντομα.

Αυτό θα πει είτε ότι θα χρειαστεί να δανειστούμε λεφτά από το μέλλον, μέχρι να αρχίσουν να έρχονται τα ασφάλιστρα των παιδιών που θα κάνουμε σήμερα, κάτι που θα δυναμιτίσει την ασφάλιση και το γενικότερο οικοδόμημα της μεθεπόμενης γενιάς, κάτι που δεν θέλουμε (αλλά αυτό θα κάνουμε, ελλείψει άλλης λύσης) είτε θα πρέπει να βρούμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό, κοβάλτιο προκειμένου να εμπλουτίσουμε μαγικά το δημόσιο ταμείο μας.

Υπάρχει όμως η ακατανόμαστη λύση: να αποδεχθούμε ως συμπατριώτες τους μετανάστες διάφορων φυλών και ηπείρων που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος, αλλά και επειδή ούτε αυτοί φτάνουν, να υιοθετήσουμε και εκείνους που δεν μας θέλουν, αλλά πασχίζουν να κατευθυνθούν προς τις δυτικές επικράτειες. Αυτή την ιδέα βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία των γηγενών Ελλήνων φτύνει τρεις φορές έτσι και την ακούσει. Οι ενστάσεις μας είναι, κατά βάση, βιολογικές: Θεωρούμε ότι το ελληνικό DNAείναι διαφορετικό από το γενετικό υλικό των αλλονών (οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι είναι ανώτερο, για τον απλό λόγο ότι πάντα ήταν, γιατί αν δεν ήταν, δεν θα βγάζαμε Πλάτωνα και Αριστοτέλη όταν οι ξένοι ήταν πάνω στα δέντρα και κελαιδούσαν). Οι βιολόγοι δεν έχουν την ίδια γνώμη, βέβαια, αλλά στα θέματα αυτά δεν μετράει τι λέει η επιστήμη. Θεωρούμε επίσης ότι θα αλλοιωθούμε πολιτισμικά, διότι οι αλλοδαποί έχουν άλλα έθιμα, άλλη πίστη, άλλες αντιλήψεις, άλλη γλώσσα και δεν εννοούν να αλλάξουν τίποτα από δαύτα. Ο πρωθυπουργός έθιξε διακριτικά το θέμα χθες, και άφησε να εννοηθεί ότι η ενσωμάτωση των  ξένων στον εθνικό ιστό δεν είναι κάτι που μας βρίσκει τρομακτικά αντίθετους, υπό τον όρο να γίνει με ρέγουλο και βεβαίως υπό την προυπόθεση ότι γίνονται δεκτές οι κοινές εθνικές αξίες. Να μια ενδιαφέρουσα αφορμή να κουβεντιάσουμε ποιες είναι οι κοινές εθνικές αξίες που μας ενώνουν με τους άλλους Ελληνες. Σκέψου λοιπόν σήμερα το πρωί, πέρα από την τεκνοποίηση που λέγαμε, μας βάζανε δέκα εκατομμύρια Ελληνες (δέκα είμαστε πριν μερικές εβδομάδες, αλλά άμα μας μετρήσεις σήμερα σίγουρα θα μας βρεις λιγότερους, ένεκα και ο κόβιντ), να γράψουμε μια έκθεση όπως στις πανελλαδικές: Ποιες είναι οι εθνικές αξίες που ασπαζόμαστε από κοινού; Και να έχεις βαθμολογητές που θα κρίνουν, με βάση το 15 ας πούμε, ποιος περνάει και μπορεί να συνεχίσει να θεωρείται Ελληνας, και ποιος κόβεται. Αλλά βέβαια σημασία δεν έχει να ξέρουμε ποιες είναι οι αξίες μας ακριβώς: Αρκεί να ξέρουμε ότι έχουμε αξίες, ότι είναι εθνικές και τις έχουμε όλοι μαζί, ενώ οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι έποικοι, οι άποικοι, οι επήλυδες έχουν δικές τους, διαφορετικές και κατώτερες.

Φερ’ ειπείν. Γυναίκες. Οι ασιάτες τις θεωρούν κατώτερες. Εμείς τις θεωρούμε ίσες με μας. Σε όποιο καφενείο (ανδρικό) να πας, αυτά θα ακούσεις.

Φερ’ ειπείν. Ελευθερία. Οι ανατολίτες είναι αυταρχικοί. Οι δυτικοί είναι μπάτε σκύλοι. Εμείς είμαστε οι σωστοί . Είμαστε υπέρ της ελευθερίας, καθένας της δικής του.

Φερ’ ειπείν. Δημοκρατία. Δεν το συζητάμε. Εμείς γεννήσαμε τη δημοκρατία, εμείς τη σπουδάσαμε με θυσίες, εμείς την παντρέψαμε, εμείς την κηδεύουμε όποτε θέλουμε και λογαριασμό δεν θα δώσουμε σε κανέναν.

Είμαστε αστέρια. Κρίμα που λιγοστεύουμε. Τουλάχιστον θα παραταθεί το ωράριο των παιδικών σταθμών και του ολοήμερου δημοτικού μέχρι τις 5.30, οπότε όποιος τελειώνει στις 3, πάρει το λεωφορείο, γυρίσει 3.45, τσιμπήσει κάτι μέχρι τις 4.30 και βάλει πλυντήριο μέχρι τις 5, έχει 15’ λεπτά στη διάθεσή του για τεκνοποίηση μέχρι να φύγει, να πάει να φέρει το παιδί. Ισως είναι προτιμότερο να το έχεις δίπλα το παιδί , να κοιτάει. Λες και δεν τα έχει δει. Στα σίριαλ, εννούμε. Όχι στο σχολείο. Αν και όπως πάμε, θα γίνει κι αυτό.