«Ξέρουμε ότι μπορεί να έχουμε σεισμό ως 8,2 Ρίχτερ στην Ελλάδα» – Τι λένε οι σεισμολόγοι
«Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει ένας τέτοιος σεισμός. Οι σεισμοί αυτοί συνήθως γίνονται μέσα στη θάλασσα και τρίτον είναι άλλες συνθήκες», είπε ο Κ. Σπυράκος, καθηγητής, διευθυντής αντισεισμικής Τεχνολογίας ΕΜΠ.
Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία που προκάλεσε τον θάνατο σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους αλλά και τη Συρία αποτελούν αντικείμενο συνεχούς μελέτης και από τους Έλληνες ειδικούς.
Τέτοια γεγονότα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας μόνο σε θαλάσσια περιοχή από την Αρχαιότητα και συγκεκριμένα στο ελληνικό τόξο που ξεκινά από το Ιόνιο μέχρι τα νότια της Κρήτης και τη Ρόδο.
«Πρέπει να ξέρουμε ότι στην Ελλάδα το μέγιστο αναμενόμενο όριο μπορεί να είναι 8,2, που μπορεί να γίνει στο ελληνικό τόξο νότια της Κρήτης. Δεν βλέπω πρακτικά να έχουμε ένα σεισμό μεγάλο στην Ελλάδα από τους σεισμούς, τους δύο αυτούς πολύ μεγάλους σεισμούς στην Ανατολική Τουρκία. Πάντα όμως ως Ελλάδα έχουμε δικιά μας σεισμικότητα και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακής », είπε ο Αθ. Γκανας, σεισμολόγος, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Τελευταίος σεισμός που προσέγγισε αυτό το μέγεθος ήταν το 1926 ανάμεσα στη Ρόδο και στην Κρήτη, νότια της Ρόδου, ο οποίος ήταν της τάξης των 8 Ρίχτερ και είναι ο πρώτος σεισμός μάλιστα που καταγράφηκε από σεισμογράφο στη χώρα μας», είπε ο Χ. Φασουλας Διδάκτωρ Τεκτονικής Γεωλογίας.
«Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει ένας τέτοιος σεισμός. Οι σεισμοί αυτοί συνήθως γίνονται μέσα στη θάλασσα και τρίτον είναι άλλες συνθήκες», είπε ο Κ. Σπυράκος, καθηγητής, διευθυντής αντισεισμικής Τεχνολογίας ΕΜΠ.
«Το θεωρό πολύ απίθανο να υπάρξει ντόμινο. Το μήκος του ρήγματος είναι περίπου στα 200 χλμ, αυτού που ενεργοποιήθηκε, της διάρρηξης. Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί από μεταφορά τάσης από τον σεισμό αυτό διότι είμαστε σε μία απόσταση περίπου 1000 χλμ», ανέφερε ακόμα ο κ. Αθ. Γκανας, σεισμολόγος, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Έχουνε γίνει κακοτεχνίες θανάσιμες. Έχουν κόψει δοκάρια, έχουν βάλει οπλισμό πολύ λιγότερο από αυτόν που έπρεπε να μπει. Σωλήνες μέσα από θεμέλια», είπε στον Alpha o κ. Σπυράκος και συμπλήρωσε: «Ενδεχομένως δεν είχαν δει τις εδαφικές συνθήκες, δεν είχαν κάνει την κατάλληλη γεωτεχνική μελέτη όπως λέμε».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News