Υγειονομική βόμβα η Ιατροδικαστική Πατρών – Αυτοψία της «Π», σοροί σε αποσύνθεση ΦΩΤΟ
Ιατροδικαστής από την Αθήνα εκπαιδεύει εργαζόμενους της Ιατροδικαστικής Πατρών για αρχειοθέτηση. Στην «Πελοπόννησος» ο υπ. Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Με τη διενέργεια νεκροψιών – νεκροτομών άρχισε τη Δευτέρα 21/07/2025, η επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, με την ιατροδικαστή Σαββίνα Τσουλτίδου που μετακινήθηκε από τη Θεσσαλονίκη, ν’ αναλαμβάνει υπηρεσία, ενώ αναμένεται και η δεύτερη ιατροδικαστής.
«Ηδη διεκπεραιώνονται νεκροψίες – νεκροτομές, ήδη εξετάζονται κλινικά περιστατικά έχει μεταφερθεί προσωπικό από άλλες υπηρεσίες, ειδικότερα ιατροδικαστές και νεκροτόμοι για να καλύψουμε ανάγκες, επομένως είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής και φυσικά όλες τις προανακριτικές και ανακριτικές Αρχές» δήλωσε στην «Πελοπόννησο», ο διευθυντής Οργάνωσης και Λειτουργίας Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών, Γιάννης Καλλιαρέκος, που παραμένει στην Πάτρα, έχοντας αναλάβει την υλοποίηση, τον εξωραϊσμό και την καθαριότητα της Ιατροδικαστικής Πατρών.
Υπόθεση Μουρτζούκου: Η αποκάλυψη της «Π» το 2023 και η σύλληψη ΦΩΤΟ
«Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, είναι διαχειρίσιμη. Δεν υπάρχει πλέον απολύτως καμιά καθυστέρηση, δεν υπάρχουν εκκρεμότητες δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, οι πολίτες, οι Αρχές εξυπηρετούνται αυθημερόν» τόνισε ο κ. Καλλιαρέκος.
Η «Πελοπόννησος» βρέθηκε χθες, στους χώρους της Ιατροδικαστικής Πατρών και η εικόνα που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός, δεν περιποιεί τιμή για μια δημόσια υπηρεσία. Μαύρες σακούλες απορριμμάτων με οστά -πειστήρια- υποθέσεων, άλλες αναγράφοντας στοιχεία νεκρού και άλλες όχι, στοιβαγμένες δίπλα στο ψυγείο, όπου βρίσκονται στα «αζήτητα» τρεις σοροί για περισσότερο από ένα χρόνο.
Σκουριασμένος εξοπλισμός στο χώρο του νεκροτομείου
«Η μία σορός ήταν σε σήψη και οι άλλες εξαιτίας της παραμονής τους είχαν αρχίσει επίσης Να αλλοιώνονται» ανέφερε ο κ. Καλλιαρέκος με την επισήμανση πως αυτές οι σοροί, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπ. Δικαιοσύνης και τις σχετικές εγκυκλίους, έπρεπε να είχαν ήδη οδηγηθεί για ενταφιασμό με βάση σχετικό πρωτόκολλο και οικονομικές πιστώσεις που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο για τέτοιες περιπτώσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, ο οποίος αμέσως εξασφάλισε χώρο για τον ενταφιασμό τους «μέσα σε 2-3 λεπτά , επομένως αυτό που χρειαζόταν ήταν κάποιος να επιδείξει ενδιαφέρον για να διευθετηθεί το θέμα» σχολίασε με δηκτικό τρόπο ο διευθυντής Οργάνωσης και Λειτουργίας Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών.
Ο Γ. Καλλιαρέκος μιλά στην «Πελοπόννησο»
Σε αποθηκευτικό χώρο, βρέθηκαν σάκοι απορριμμάτων γεμάτοι με πειστήρια υποθέσεων ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος ετών «τα οποία, λογικά, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει στις προανακριτικές Αρχές για να τα παραλάβουν και να τα αξιοποιήσουν όπως εκείνοι έκριναν» υπογράμμισε με νόημα ο κ. Καλλιαρέκος. Και προσέθεσε: «Το χειρότερο ήταν ότι μέσα από αυτούς του σάκους είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν ζωύφια, σ’ ένα χώρο όπου έρχονταν συγγενείς για να κάνουν αναγνώριση σορών και είχαν εμφανιστεί και ποντίκια. Είχαμε να κάνουμε με μια υγειονομική βόμβα στα πόδια των εργαζομένων».
Πειστήρια υποθέσεων εντός δοχείων
Ερωτηθείς εάν υπήρχε ενημέρωση σε προγενέστερο χρόνο για την εικόνα «διάλυσης» της Ιατροδικαστικής, μέσω αλληλογραφίας προς το αρμόδιο υπουργείο από τους υπεύθυνους λειτουργίας της υπηρεσίας, ο κ. Καλλιαρέκος αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Από χθες, σε συνεργασία με την Κεντρική Υπηρεσία του υπ. Δικαιοσύνης, «τρέχουν» οι διαδικασίες για τη διασφάλιση των πιστώσεων για τον ενταφιασμό των σορών και την ταυτοποίησή τους, ώστε στο σημείο ταφής τους να υπάρχει σημείο αναφοράς σε περίπτωση που αναζητηθούν από συγγενείς. Επιπλέον, θα αρχίσει η διερεύνηση του περιεχόμενου στις σακούλες «με τη βοήθεια του προσωπικού, όσοι έχουν απομείνει γιατί πολλοί από αυτούς είναι σε αναρρωτική άδεια, για να τα επιστρέψουν στις αρμόδιες Αρχές» ανέφερε ο κ. Καλλιαρέκος.
Παιδοκτονίες: Οι τέσσερις περιπτώσεις που συγκλόνισαν την Αχαΐα
Τέλος, ιατροδικαστής από την Αθήνα εκπαιδεύει μέσω σεμιναρίου τους εργαζόμενους της Ιατροδικαστικής Πατρών, για τρόπο διαχείρισης του αρχείου και της έκδοσης εγγράφων, με τον κ. Καλλιαρέκο να δηλώνει στην «Π»: «Εχει κανείς την αίσθηση ότι είναι σαν να ξεκινάμε να συλλαβίζουμε. Μας ενδιαφέρει η λειτουργία της υπηρεσίας να βασίζεται σε τρόπο ο οποίος είναι αξιόπιστος και ο οποίος εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες και στις Αρχές».
ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Προκηρύσσουμε θέσεις Ιατροδικαστών
O Γιώργος Φλωρίδης
Σε νέα δήλωσή του στην «Πελοπόννησο», ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως άλλωστε είχαμε δεσμευτεί, ανταποκρίθηκε στην γρήγορη επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας. Η Υπηρεσία, μετά την αναστολή της 10ης Ιουλίου, ήδη λειτουργεί, από σήμερα -χθες- Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025, μετά την επιλογή δύο ιατροδικαστών από τον κατάλογο των κρατικών ιατροδικαστών της χώρας». Και τόνισε: «Πρόβλεψή μας είναι ότι, εφόσον χρειαστεί, η υπηρεσία θα υποστηριχθεί και από επιπλέον επικουρικό προσωπικό. Ταυτόχρονα προκηρύσσουμε την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των Ιατροδικαστών Πάτρας».
Ο κ. Φλωρίδης επανέλαβε πως «ο έλεγχος και η αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά συνολικά, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο νέος νόμος 5172/2025, που ψηφίσαμε στις αρχές του χρόνου, εφαρμόζεται. Οργανώσαμε Γενική Διεύθυνση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Περιφερειακές Διευθύνσεις και Τοπικές Διευθύνσεις. Το σύστημα μπαίνει σε έλεγχο. Είμαστε σε διαδικασία συνολικής αναδιάρθρωσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας η οποία είναι καθοριστική για την ποιότητα και ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης».
ΓΙΑΒΗ: Αναγέννηση της Ιατροδικαστικής από την Πάτρα
Η Βασιλική Γιαβή
Η γενική υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Βασιλική Γιαβή, μίλησε στον Peloponnisos FM 103,9 στην εκπομπή «Ολα Λέγονται» για την επαναλειτουργία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Πάτρας και το εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης όλων των αντίστοιχων υπηρεσιών. Οπως είπε: «Η Πάτρα δεν ήταν εξαίρεση, ήταν ο κανόνας», επισημαίνοντας πως και αλλού στη χώρα οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες: «λειτουργούσαν χωρίς ιεραρχία ή εποπτεία, δεν είχαν τυποποιημένα πρότυπα για τις εκθέσεις, κατέγραφαν σορούς που παρέμεναν άταφες επί χρόνια και το κράτος αγνοούσε κυριολεκτικά την πραγματική εικόνα».
Σύμφωνα με την κ. Γιαβή: «Οι υποθέσεις Πισπιρίγκου και Μουρτζούκου ανέδειξαν το αυτονόητο: η επιστημονική ακρίβεια είναι θεμέλιο για την απονομή Δικαιοσύνης», με το υπουργείο να απαντά με μια γενναία θεσμική αναδιοργάνωση:
• Δημιουργείται Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής.
• Καθιερώνονται τυποποιημένα και υποχρεωτικά πρότυπα για όλες τις εκθέσεις.
• Εισάγονται πρωτόκολλα για εξειδικευμένες υποθέσεις (βιασμοί, κακοποιήσεις κ.λπ.).
• Εκπονείται Κώδικας Δεοντολογίας.
• Ενεργοποιείται η ψηφιακή εποπτεία, με αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης έως τα τέλη του 2025.
• Απλοποιούνται οι διαδικασίες προσλήψεων για να επιτευχθεί άμεση στελέχωση.
Ο ρόλος του κρατικού ιατροδικαστή ενισχύεται:
• Αποτελεί πλέον τον επίσημο επιστημονικό σύμβουλο του Δικαστηρίου
• η έκθεσή του δεσμεύει τον δικαστή
• είναι ο θεματοφύλακας της επιστημονικής αλήθειας
«Πρόκειται για μια προσπάθεια οργανωμένη, μακρόπνοη και ουσιαστική. Πλέον, όλα γίνονται με σχέδιο, ευθύνη και διαφάνεια» κατέληξε η κ. Γιαβή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News