Υπόθεση Χέντερσον: Στις θήκες τα διπλωματικά «μαχαίρια» – Η Εισαγγελία και η μαρτυρία της ΕΛΑΣ

«Σωτήρια» έφεση του Μπισμπίκη για τη δολοφονία του Αμερικανού Μπακάρι Χέντερσον στο Λαγανά Ζακύνθου το 2017.«

Χέντερσον

Αξίζει να αναδειχθεί. Αν δεν είχε αντιδράσει αστραπιαία ο νυν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας Γιώργος Μπισμπίκης, θα είχαν βγει διπλωματικά «μαχαίρια» ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με αφορμή τη δίκη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση του 22χρονου Αμερικανού τουρίστα Μπακάρι Χέντρσον, στις 7 Ιουλίου 2017 στον Λαγανά της Ζακύνθου.

Δολοφονία Χέντερσον: Σήμερα η δίκη στην Πάτρα – Η έκρηξη Κούγια

Χέντερσον

Ο Γιώργος Μπισμπίκης.

 

Ως εισαγγελέας Εφετών το 2018, ο κ. Μπισμπίκης άσκησε τάχιστα έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου, που τότε μετέτρεψε την κατηγορία σε θανατηφόρα σωματική βλάβη και είχε επιβάλει ποινές στους 9 δράστες από 5 έως 15 χρόνια.

ΟΙ ΑΙΧΜΕΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ…
«Δεν νοείται άλλο πρόσκομμα στη διαδικασία. Οποιος συνήγορος δεν εμφανισθεί, θ’ αντικατασταθεί με διορισμό συναδέλφου του και θα έχουμε έκδοση απόφασης», ήταν η χθεσινή κατηγορηματική διαβεβαίωση αρμόδιας εισαγγελικής πηγής στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Πάντως, η ίδια πηγή μάς εξέφρασε ευθέως τη διαφωνία της για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ότι παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης σε β’ βαθμό: «Προφανώς, έχει… ξεχασθεί ότι η πρώτη απόφαση εκδόθηκε μόλις 1 χρόνο μετά τον φόνο του Αμερικανού τουρίστα. Και το κυριότερο, μία από τις αναβολές δόθηκε μετά από αίτημα της πολιτικής αγωγής…».

Τρ. Πανώριος: Πρέσινγκ και από την πρεσβεία των ΗΠΑ

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την έκβαση της δίκης δεν είναι μόνο αυτό που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.

Ο αχαιός ε.α αξιωματικός της ΕΛΑΣ Τριαντάφυλλος Πανώριος, που τον Ιούλιο του 2017 ήταν αστυνομικός διευθυντής Ζακύνθου και είχε χειρισθεί τις έρευνες για τη σύλληψη των δραστών, αποκαλύπτει σήμερα στην «Π» το εντονότατο ενδιαφέρον της Αμερικανικής Πρεσβείας για την υπόθεση.

Χέντερσον

Ο Τριαντάφυλλος Πανώριος.

«Μου τηλεφωνούσε κάθε μέρα και άλλος. Αλλοτε ο πρόξενος και άλλοτε ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας. Ηθελαν λεπτομερή ενημέρωση για την πορεία των ερευνών και προθυμοποιούντο να συμβάλουν σ’ αυτές. Δεν ζήτησα, βέβαια, βοήθεια, αλλά μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση το πιεστικό ενδιαφέρον τους για έναν απλό Αμερικανό πολίτη…».

Ο κ. Πανώριος, παρεμπιπτόντως, σχολίασε τις πρωτόδικες ποινές σε συνάρτηση με τις συνθήκες του εγκλήματος που είχε διερευνήσει ο ίδιος: «Εξεπλάγην από τη μετατροπή της κατηγορίας και τις μικρές ποινές. Ευτυχώς που ασκήθηκε έφεση…».