Υψηλά η χονδρική ρεύματος – Ανοδικά η τιμή του φυσικού αερίου
Η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου είναι αρκετά υψηλή, καθώς έχει ανέβει στα 46 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Aρκετά υψηλή είναι η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα στο ertnews.
Σημειώνεται ότι εντείνεται η ανησυχία, μετά και τις χθεσινές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, ενώ τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχουν έρθει, όχι μόνο οι εξελίξεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές.
Σε επίπεδο των τιμών, μέχρι αυτή τη στιγμή, με τον Νοέμβρη να είναι ακόμα στο δεύτερο εικοσαήμερο, η μέση τιμή του μήνα στη χονδρική είναι 140 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει, αν το μεταφράζαμε σε κιλοβατώρες, ότι είναι 14 λεπτά, όσο ακριβώς δηλαδή ήταν το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου είναι αρκετά υψηλή, καθώς έχει ανέβει στα 46 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ βλέπουμε – όπως το είχαμε δει και τον Ιούλιο και στις αρχές Σεπτεμβρίου – η κατάσταση στην Ουκρανία και οι αυξημένες της ανάγκες για εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος να επηρεάζουν δυσανάλογα όλη την Ευρώπη, και ειδικότερα τον «βαλκανικό διάδρομο».
Στις τιμές χονδρικής, η Ελλάδα έχει 167 ευρώ τη μεγαβατώρα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν την υψηλότερη τιμή, στα 244 ευρώ. Πρόκειται για τις χώρες με τις οποίες έχουμε ζητήσει από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης των τιμών.
Δεν είναι ίδια η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενδεικτικά η τιμή στην Ιταλίας, η οποία είναι συνορεύει με την Ελλάδα, είναι 137 ευρώ. Σε άλλες χώρες να είναι οι τιμές ακόμα και στα 90 ή στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αυτό που έχει τεκμηριωθεί πλέον είναι πως το υπάρχον σύστημα, το target model αλλά και ο μηχανισμός επίλυσης των αγορών, ουσιαστικά διαχέει τις κρίσεις διασυνοριακά.
Σύμφωνα με το newsit, την Παρασκευή είναι το μεγάλο κρίσιμο ραντεβού, καθώς θα έρθει στην Ελλάδα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα των μέτρων μόνιμων μέτρων, ενός μηχανισμού ο οποίος θα μπορεί να κάνει ανάσχεση των υψηλών τιμών, πιθανότατα και ένα πλαφόν.
Ήδη υπάρχουν δηλώσεις σε όλους τους τόνους και σε υψηλότατο επίπεδο, και από τον Πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί να περάσουν οι τιμές αυτές στον τελικό καταναλωτή. Και αυτή τη φορά αυτό που έχει εννοηθεί είναι πως οι επιδοτήσεις δεν θα είναι μόνο για οικιακούς καταναλωτές, αλλά θα είναι και για επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ετοιμάζεται κοινή επιστολή των βιομηχανικών ενώσεων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θέτουν το θέμα της ανταγωνιστικότητας. Είναι ένα θέμα που το έχει θέσει και ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του, όμως στην Ελλάδα η τιμή, το κόστος ρεύματος για την ελληνική βιομηχανία είναι 30% πάνω από το ευρωπαϊκό.
Διαβάστε επίσης:
Μαρκόπουλο: Παραδόθηκε 19χρονος για τη δολοφονία του 5χρονου
Ρωσία: Η χρήση αμερικανικών πυραύλων από την Ουκρανία θα πυροδοτήσει την ένταση
Υπόθεση Μουρτζούκου: Eπείγουσα εντολή της ΕΛΑΣ να εντοπιστεί η 24χρονη
Τέμπη – Άρειος Πάγος: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το «χαμένο» υλικό καμερών
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News