11ο RGC: Η φυσική καταστροφή ως «παράθυρο ευκαιρίας» για την ανασυγκρότηση μιας περιοχής

Τι επεσήμανε από το βήμα του 11ου Regional Growth Conference η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , Ελισάβετ Πρέζα.

11ο

Η κατάρτιση ενός ολιστικού σχεδίου αποκατάστασης και ανασυγκρότησης για μια περιοχή που έχει βιώσει μια φυσική καταστροφή δύναται να αποτελέσει την απαρχή ενός βιώσιμου αναπτυξιακού της μοντέλου. Αυτό επεσήμανε από το βήμα του 11ου Regional Growth Conference η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , Ελισάβετ Πρέζα.

«Ακόμη κι αν οι φυσικές καταστροφές προκαλούν τόσο ιδιωτικό όσο και κοινωνικό κόστος μπορούν να αποτελέσουν παράθυρο “ευκαιρίας” για τη γενικότερη ανασυγκρότηση μιας πληγείσας περιοχής» τόνισε η κυρία Πρέζα, προσθέτοντας ότι στις περιοχές που συμβαίνουν φυσικές καταστροφές, βγαίνουν παράλληλα στην επιφάνεια προϋπάρχοντα προβλήματα και αδυναμίες, τρωτότητες και σημεία ευπάθειας, που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ένα συνολικότερο πλαίσιο. Απαιτείται λοιπόν ένας συνδυασμός αποτελεσματικής πρόληψης για τη μείωση των επιπτώσεων και σχεδιασμός με όρους μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των διαδικασιών αποκατάστασης μετά από μία καταστροφή.

«Απαιτεί συνέργειες, συμπληρωματικότητες και ανάπτυξη-εφαρμογή ολοκληρωμένων μακροπρόθεσμων στρατηγικών, με σκοπό όχι μόνο την ανάδειξη και μεγιστοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της πληγείσας περιοχής, αλλά να μετατρέψουμε τα αναπτυξιακά μειονεκτήματά της σε πλεονέκτημα» κατέληξε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.