20 Ιούλιου 1969: Ο Πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Γουργουλιάτος «ταξιδεύει» στο διάστημα την «Π» ΦΩΤΟ

Το βήμα στο διάστημα που ήταν άλμα! Οταν ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στη Σελήνη στις 20/07/2025.

20 Ιούλιου 1969: Ο Πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Γουργουλιάτος «ταξιδεύει» στο διάστημα την «Π» ΦΩΤΟ

Τέτοιες ημέρες το 1969 η ανθρωπότητα έγραψε Ιστορία, με την προσελήνωση του πληρώματος του «Απόλλων 11» στο φεγγάρι.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επιχειρεί σήμερα ένα ταξίδι στον χρόνο, με τη βοήθεια του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνου-Νεκτάριου Γουργουλιάτου.

Ο Κωνσταντίνος – Νεκτάριος Γουργουλιάτος

«Ηταν 20 Ιουλίου 1969 και ο παγκόσμιος χρόνος έδειχνε 20:18», θυμήθηκε ο καθηγητής. «Η σεληνάκατος ”Eagle”, της διαστημικής αποστολής ”Apollo 11”, προσεδαφιζόταν στη Σελήνη με επιβάτες τον Νιλ Αρμοστρονγκ και τον Μπαζ Ολντριν, ενώ ο Μάικλ Κόλινς βρισκόταν σε τροχιά 120χλμ. πάνω από τη σεληνιακή επιφάνεια, μέσα στο διαστημόπλοιο ”Columbia” που μετέφερε την ομάδα των αστροναυτών σε απόσταση 380.000 χλμ. από τη Γη. Εξι ώρες μετά την προσελήνωση, στις 02:56:15 της 21ης Ιουλίου, ο Νιλ Αρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Η ιστορική του φράση ”ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα” σφράγισε μια νέα εποχή. Η προσεδάφιση του ανθρώπου στη Σελήνη δεν ήταν απλώς ένας θρίαμβος της τεχνολογίας, αλλά και μια στιγμή-ορόσημο που συνδύαζε επιστήμη, πολιτική και έμπνευση».

Και ο Κωνσταντίνος-Νεκτάριος Γουργουλιάτος πρόσθεσε τα εξής: «Η τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε τότε επηρέασε τομείς πολύ πέρα από την αεροδιαστημική -από την ιατρική και την πληροφορική μέχρι την καθημερινή τεχνολογία, όπως τα GPS και τα υλικά υψηλής αντοχής. Παράλληλα, η αποστολή έφερε πίσω πολύτιμα δείγματα από τη Σελήνη, προσφέροντας στους επιστήμονες νέα δεδομένα για την προέλευση και τη γεωλογική εξέλιξη τόσο του δορυφόρου μας, όσο και της Γης.
Σε συμβολικό επίπεδο, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, η Σελήνη μετατράπηκε σε πεδίο υπεροχής, αλλά και ελπίδας. Ηταν η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα ξεπέρασε τα όρια του πλανήτη της και κοίταξε τα άστρα με πράξεις, όχι μόνο με όνειρα. Σήμερα, 56 χρόνια μετά, το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη παραμένει ένα από τα πιο εμπνευσμένα επιτεύγματα στην ιστορία -μια διαρκής υπενθύμιση ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να τολμήσουμε ενωμένοι».

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΝ

Ολα ξεκίνησαν από τη φαντασία του Ιουλίου Βερν στα 1865, όταν εξέδωσε το μυθιστόρημα «Από τη Γη στη Σελήνη». Η «Κολομπιάδα», το τεράστιο κανόνι, αποτέλεσε την έμπνευση για τους πιονέρους του διαστήματος.

Ο Βέρνερ φον Μπράουν

ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Ο δορυφόρος Σπούτνικ, η σκυλίτσα Λάικα και ο Γιούρι Γκαγκάριν έδωσαν το προβάδισμα στη Σοβιετική Ενωση στη μάχη του διαστήματος, όμως η Αμερική είπε την τελευταία κουβέντα…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΠΟΛΛΩΝ»

Το σκάφος «Απόλλων 11» εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο «Saturn V» από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο νησί Μέριτ στη Φλόριντα στις 16 Ιουλίου 1969. Ηταν η πέμπτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος «Απόλλων» της NASA.

Το «Απόλλων 11» είχε τρία μέρη: Ενα όχημα διακυβέρνησης με καμπίνα για τους τρεις αστροναύτες (το μόνο μέρος που επέστρεψε στη Γη), ένα υπηρεσιακό σκάφος και τη σεληνάκατο δύο επιπέδων.

ΝΙΛ ΑΡΜΟΣΤΡΟΝΓΚ

Αεροναυπηγός και διπλωματούχος πιλότος από την ηλικία των 16 ετών, ο Νιλ Αρμστρονγκ είχε πραγματοποιήσει 78 μάχιμες αποστολές στην Κορέα, σε μία από τις οποίες, μάλιστα, καταρρίφθηκε στα μετόπισθεν του εχθρού, αλλά κατόρθωσε να διαφύγει πεζός.

ΠΡΟΣΕΛΗΝΩΣΗ

Η προσελήνωση έγινε στις 20 Ιουλίου και οι Αρμστρονγκ και Ολντριν έμειναν συνολικά περίπου 21,5 ώρες στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν το ανώτερο επίπεδο του «Eagle» για να ενωθούν πάλι με το όχημα διακυβέρνησης.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ

Αφού τέθηκαν στη σωστή κατεύθυνση προς τη Σελήνη από τον «Saturn V», οι αστροναύτες αποκόλλησαν το διαστημικό σκάφος από τον πύραυλο και ταξίδεψαν για τρεις ημέρες έως ότου μπήκαν σε σεληνιακή τροχιά και προσεληνώθηκαν με τη σεληνάκατο «Eagle».

ΜΑΪΚΛ ΚΟΛΙΝΣ

Ο Μάικλ Κόλινς ήταν και αυτός πιλότος δοκιμών. Είναι ο άνθρωπος που θα παρέμενε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ενώ οι δύο συνάδελφοί του θα έγραφαν ιστορία στην επιφάνειά της. Αργότερα έγινε βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τις Δημόσιες Υποθέσεις.

«ΜΠΑΖ« ΟΛΝΤΡΙΝ

Ο Εντουιν «Μπαζ» Οντριν ήταν επίσης βετεράνος πιλότος, η διδακτορική διατριβή του οποίου είχε θέμα τη σύνδεση διαστημοπλοίων σε τροχιά. Απέδειξε την αξία του στην πτήση του Τζέμινι 12, όταν πραγματοποίησε ο ίδιος όλους τους εξαιρετικά πολύπλοκους υπολογισμούς μετά από βλάβη του ραντάρ. Αρχικά, επρόκειτο να ήταν αυτός ο πρώτος άνθρωπος που θα πατούσε στη Σελήνη, αλλά η NASA έδωσε την τιμή στον Αρμστρονγκ, ως κυβερνήτης του διαστημοπλοίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΡΑΣΗ

Οταν ο Νιλ Αρμστρονγκ πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης εκστόμισε μια ιστορική φράση. Συγκεκριμένα περιέγραψε το γεγονός ως «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο και ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

ΤΟ ΠΡΩΤΟ «LIVE»

Η πρώτη ζωντανή μετάδοση της προσελήνωσης του «Απόλλων 11» στην Ελλάδα έγινε από την ΕΙΡ στις 20 Ιουλίου 1969, στις 23:18. Ο κόσμος παρακολούθησε την ιστορική στιγμή σε δημόσιους χώρους και πλατείες, μέσω των τηλεοπτικών δεκτών που είχαν τοποθετηθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό.

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ

Ακόμη και σήμερα, πάντως, υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας, υποστηρίζοντας ότι η προσελήνωση του «Απόλλων 11», δεν έγινε ποτέ και ότι επρόκειτο για ένα τρικ της αμερικανικής κυβέρνησης στην κούρσα του διαστήματος με την ΕΣΣΔ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΝΕΝΤΙ

Το «Απόλλων 11» εκπλήρωσε τον εθνικό στόχο των ΗΠΑ που είχε τεθεί το 1961 από τον δολοφονημένο πρόεδρο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι: «Πριν τελειώσει η δεκαετία, θα δούμε τη μετάβαση ενός ανθρώπου στη Σελήνη και η ασφαλής επιστροφή του στη Γη». Δικαίωση μετά θάνατον…