RGC 2022 – Πλεύρης: «Μπορούμε να πάμε στην επόμενη ημέρα και το πιστεύουμε» – Τι είπε για τον Χάρτη Υγείας
«Πρέπει να πάμε στην άλλη μέρα με μία ολιστική προσέγγιση της υγείας» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Θάνος Πλεύρης.
Το θέμα της επόμενης ημέρας στον τομέα της υγείας κυριάρχησε στην ομιλία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου RGC 2022.
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως θα πρέπει να βλέπουμε ολιστικά την υγεία. «Πολλές φορές κοιτάμε την υγεία αποσπασματικά και όταν γίνονται παρεμβάσεις σε έναν τομέα δεν εκτιμούμε τις συνέπειες σε κάποιον άλλο». Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως μετά την πανδημία θα πρέπει να δούμε τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν οι οποίες θα έχουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πέντε προγράμματα που τέθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και στόχος είναι να επεκταθούν και εκτός αυτού, με το βάρος να δίνει στην πρόληψη, όπως επίσης και στις τέσσερις βασικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέους εντέρου και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο υπουργός Υγείας συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε πως σημαντικό ρόλο παίζει και η ψηφιακή τεχνολογία καθώς δίνεται η ευκαιρία μαζί με την πρόληψη να δημιουργηθεί ένας επικαιροποιημένος φάκελος ασθενούς. «Στην Ελλάδα το Κράτος πληρώνει πολλά χρήματα για την υγεία, ποσοστό 65% και τον πολίτη να πληρώνει το υπόλοιπο 35% ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό του Κράτους είναι 15%» απευθυνόμενος παράλληλα στους πολίτες και λέγοντας πως το 50% των περιστατικών που καταλήγουν στα Επείγοντα δεν έχουν θέση εκεί. Και εκεί παίζει σημαντικό ρόλο η πρόληψη καθώς θα υπήρχε σωστή κατεύθυνση προς το πολίτη χωρίς παράλληλα να επιβαρύνεται η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα βγαίνουν οι υπουργικές αποφάσεις για το σύστημα πληρωμών των γιατρών το οποίο θα αυξήσει το εισόδημά τους ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούν. Όπως είπε χαρακτηριστικά “ δίνουμε την δυνατότητα κάποιος να κερδίζει από 60.000 ευρώ τον χρόνο, 5000 ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι είχα χρήματα χωρίς εξαντλητική διαδικασία. Κάποιος που θα επιλέξει να έχει λίγους ασθενείς να δεσμεύονται οι ώρες και θα είναι χρήσιμο γιατί θα μπορεί να έχει και το ιδιωτικό του έργο. Αν κάποιος φτάσει τους 2000 ασθενείς προφανώς οι απαιτήσεις αλλά και τα χρήματα θα είναι περισσότερα”.
Ο κ. Πλεύρης είπε ακόμα ότι θα δοθούν 250 εξ ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για υποδομές σε 175 κέντρα υγείας και 220 εκ ευρώ για ψηφιακή αναβάθμιση.
Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στα κίνητρα που θα δώσει η Κυβέρνηση στους ιατρούς, αλλά και στον εκσυγχρονισμό και την στήριξη των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, τόσο κτιριακά όσο και υλικοτεχνικά. Επίσης μεγάλο βάρος έδωσε στο νέο πλαίσιο όπου κομβικό ρόλο θα παίζει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας.
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αναφερόμενος στον Χάρτη Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πολλές φορές πως δεν μιλάμε για υποβάθμιση και κλείσιμο δομών, αντίθετα για αναδιάταξη υπηρεσιών ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα πολίτης, ο οποίος πάντα βρίσκεται στο επίκεντρο. «Ο Χάρτης Υγείας σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες του πολίτη και όταν ο πολίτης καταλάβει πως θα υπάρξει ενδυνάμωση των δομών τότε θα αγκαλιάσει όλες αυτές τις αλλαγές που θα γίνουν» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά πως δεν πρόκειται να κλείσει καμία δομή.
Συνεχίζοντας ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο έμψυχο δυναμικό του συστήματος υγείας, στο οποίο άμεσα θα δοθούν κίνητρα, και οικονομικά αλλά και αναπτυξιακά, και σημείωσε πως όσοι δεν βλέπουν το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει υπερασπίζονται ένα πλαίσιο που έχει κάνει τον κύκλο του. «Πρέπει να πάμε στην άλλη μέρα με μία ολιστική προσέγγιση της υγείας» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Σταδιακά μπορούμε να πάμε στην επόμενη ημέρα και το πιστεύουμε. Είναι μία κρίσιμη καμπή. Η πανδημία έδειξε τον ρόλο που πρέπει να έχουμε. Όμως ο καθένας το διαβάζει διαφορετικά».
Ολοκληρώνοντας ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως «δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Είναι κάτι που ήδη γίνεται στο εξωτερικό», ενώ περιγράφοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επόμενη ημέρα, αυτά είναι η πρόληψη, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ενίσχυση των πόρων και των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών. Τέλος ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενώ αναφέρθηκε και στον φόβο που επικρατούσε στις αρχές της πανδημίας. «Προφανέστατα φτάσαμε στα όρια, υπήρχαν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ όμως είχαν την κατάλληλη θεραπεία, ξεπεράσαμε τα όριά μας αλλά το σύστημα υγείας άντεξε» είπε χαρακτηριστικά για να καταλήξει: «Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε τις βάσεις ώστε να έχουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας που μας αρμόζει».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News