Αχαΐα: “Ναι” στη στήριξη της κορινθιακής σταφίδας, άγνωστο πως και πότε
Η ηγεσία του Υπουργείου έδειξε να κρατά ισορροπία ανάμεσα στις «αντιμαχόμενες» πλευρές
Με κοινό παρανομαστή την διάσωση της ιστορικής Κορινθιακής σταφίδας, τόσο στην παραγωγική περιοχή της Αχαΐας όσο και σε μέρη που καλλιεργείται το εθνικό προϊόν (Ηλεία, Κορινθία, Μεσσηνία, Ζάκυνθο κ.ά.) πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η πρώτη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού με εκπροσώπους εμπλεκόμενων Περιφερειών, Επιμελητηρίων, εμπόρων, εξαγωγέων καθώς και της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών, με αφορμή το αίτημά της για κρατική οικονομική ενίσχυση 8 εκατ. ευρώ ώστε να αποσυρθεί το απόθεμα που έχει μείνει λόγω της πανδημίας και να μην κατρακυλήσουν οι τιμές της επερχόμενης σοδειάς οδηγώντας χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς σε καταστροφή και εγκατάλειψη της γης τους.
Η ηγεσία του Υπουργείου έδειξε να κρατά ισορροπία ανάμεσα στις «αντιμαχόμενες» πλευρές, με τον κ. Λιβανό να λέει ότι «ομνύει στο δημοκρατικό διάλογο και στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» και ότι «η σταφίδα είναι από τα σημαντικότερα εθνικά προϊόντα και μέγιστο μέλημά του αποτελεί η στήριξη των παραγωγών, όπου διαπιστώνεται διαταραχή λόγω του κορονοϊού».
ΕΒΕ
Το Επιμελητήριο Αχαΐας, διά του προέδρου του Πλάτωνα Μαρλαφέκα, επέμεινε στην άποψη στήριξης μεν των σταφιδοπαραγωγών, όχι όμως μέσω του τρόπου που ζητάει η ΠΕΣ, καθώς μία μονομερής οικονομική της ενίσχυση θα συνιστούσε αθέμιτο ανταγωνισμό για άλλους εμπόρους και εξαγωγείς σταφίδας.
Η αίσθηση που αποκόμισε ο κ. Μαρλαφέκας από την σύσκεψη και την οποία μετέφερε στην «Π» είναι πως υπάρχει κρατική οικονομική αδυναμία για την ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος, τουλάχιστον τώρα, πολύ δε περισσότερο αφού δεν προέκυψε πως υπήρχε πτώση των εξαγωγών σταφίδας λόγω του κορονοϊού (κατά 40%) για να μπορεί η ελληνική πολιτεία να δικαιολογήσει την κατ΄εξαίρεση στήριξη ενός επιδοτούμενου προϊόντος από την ΕΕ. Ο κ. Μαρλαφέκας, στις αιτιάσεις της ΠΕΣ ότι δεν ζήτησε τις απόψεις της πριν παρέμβει στο Υπουργείο, απάντησε πως «προτιμά να ‘ναι με τους μικρούς κι όχι με τους μεγάλους», ενώ απέδωσε στο «κακό μάνατζμεντ» ό,τι αρνητικό παρουσιάζει τώρα η Ενωση.
ΠΕΣ
Διαφορετική ανάγνωση της τηλεδιάσκεψης κάνει ο πρόεδρος της ΠΕΣ Θανάσης Σωτηρόπουλος. Όπως μετέφερε στην «Π», καταγράφεται ως σημαντικό πως όλοι οι συμμετέχοντες κυβερνητικοί βουλευτές (πλην Ζακύνθου) ήσαν φανερά υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος της ΠΕΣ, αποδίδοντας την άρνηση των Επιμελητηρίων σε δικούς τους λόγους. Ωστόσο, δεν διέκρινε μία σαφή θέση του υπουργού, στον οποίο οι πιέσεις θα συνεχιστούν. Οικονομική αδυναμία, επίσης, δεν διέκρινε από την συζήτηση, παρά μία προσπάθεια, το ζήτημα θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο κι αφού έχε συνυπολογιστεί, με πραγματικά στοιχεία, ο φετινός τρύγος για να προσδιοριστεί το ύψος ενίσχυσης των σταφιδοπαραγωγών. «Ο,τι γίνει πρέπει να γίνει τώρα, αν θέλουν να βοηθήσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ήταν υπέρ του να γίνει τώρα η απόσυρση του αποθέματος της σταφίδας. Είναι τώρα στο χέρι του υπουργού. Μετά θα ‘ναι αργά» κατέληξε ο κ. Σωτηρόπουλος.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, οι υφυπουργοί Χρ. Δήμας και Ν. Ταγαράς, η γγ του ΥΠΑΑΤ Χρ. Καλογήρου και οι βουλευτές Α.Τσιγκρής, Α. Κατσανιώτης, Ι. Φωτήλας, Δ. Ακτύπης, Α. Νικολακόπουλος, Ι. Λαμπρόπουλος, Π. Μαντάς, Μ. Χρυσομάλλης, Μ. Σούκουλη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Θ. Βασιλόπουλος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News