4+1 προορισμοί στην Αχαΐα για το Σαββατοκύριακο!

Δείτε κάποιους κοντινούς προορισμούς για το Σαββατοκύριακο, χωρίς να πάτε πολύ… μακριά. Εδώ, στην παραδοσιακή Αχαΐα!

προορισμοί

Βρισκόμαστε πλέον «στα μισά»  της εβδομάδας και οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών τουλάχιστον μας βάζουν… σε σκέψεις για να κάνουμε μια μικρή απόδραση το Σαββατοκύριακο από την καθημερινότητα και την «φασαρία» της πόλης.

Βέβαια, πρώτο και σύνηθες ζήτημα όλων είναι οι αποστάσεις, τα έξοδα αλλά -και αν είμεθα και οικογενειάρχες- να κάνουμε μια εκδρομή μαζί με τα παιδιά, που θα περάσουν κι εκείνα καλά αλλά και εμείς!

Δεδομένου του πενιχρού ελεύθερου χρόνου όσο μεγαλώνουμε και έχουμε περισσότερες υποχρεώσεις, οι μετακινήσεις από μέρος σε μέρος, ακόμα κι αν πρόκειται για ξεκούραση από τις πολλές και κοπιαστικές ώρες στη δουλειά, δεν αποτελούν την πρώτη μας σκέψη, μιας και το μυαλό σκέφτεται ήδη την επιστροφή και την διαδικασία της πριν καν την οργανώσει! Μεταξύ μας, λογικό.

Όσο όμως κι αν δυσκολευόμαστε να κάνουμε κάτι, άλλο τόσο ίσως να μην είναι από μόνο και τόσο… δύσκολο τελικά και μάλιστα αν το σκεφτόμαστε και πολύ πιθανότατα δεν θα γίνει κιόλας, τουλάχιστον άμεσα.

Η «ταπεινή» Πελοπόννησος, έχει πολλά να προσφέρει είτε για εκείνους που τους αρέσει η θάλασσα και οι βόλτες -σαν σε νησί- μέρη , είτε όμως η εξερεύνηση στο βουνό και ο περίπατος κοντά στην φύση και στα γραφικά σοκάκια μικρών χωριών. Η Αχαΐα, συνδυάζει και τα δύο με την μεγάλη της διαφορά, τις κοντινές αποστάσεις και τα μοναδικά μέρη για ξεκούραση, αναζωογόνηση και ηρεμία.

Λοιπόν, βάζουμε ζώνες, καφέ και… φύγαμε!

προορισμοί

Λίμνη Τσιβλού

Βρισκόμαστε κάπου στον Δήμο Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, σε απόσταση περίπου δυόμιση ωρών από την Αθήνα, σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, στις πλαγιές του Χελμού, στη Λίμνη Τσιβλού.

Η λίμνη έχει μεγάλη επιφάνεια περί τα 8,3 στρέμματα, ενώ το βάθος της είναι περίπου 80 μέτρα. Το καταπράσινο τοπίο σου προκαλεί την όρεξη για πεζοπορία, γύρω και κοντά στη λίμνη, με την θέα να σε επιβραβεύει! Κοντά στη λίμνη, υπάρχουν και κάποια χωριουδάκια, όπως η Περιστέρα, η Αγία Βαρβάρα, και η Ζαρούχλα.

Η Λίμνη Τσιβλού στην Αχαΐα είναι από τα πιο όμορφα σημεία της Πελοποννήσου, και ταυτόχρονα είναι ένα μέρος με ιδιαίτερη ιστορία. Παρά τις όποιες αυξομειώσεις και προσχώσεις που προκαλεί ο καιρός παραμένει μία βαθιά λίμνη για τα ελληνικά δεδομένα. Υπάρχουν όμως καλοκαίρια που η στάθμη του νερού είναι τόσο χαμηλή που μπορεί να δει κανείς τα ερείπια των σπιτιών του χωριού που δεν υπάρχει πια. Ή τουλάχιστον αυτό λένε οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής.

Από που πήρε όμως το όνομα της η λίμνη;

Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός, το οποίο καταπόντισε μερικώς τα νερά της, μετά την κατολίσθηση, με την τοπική παράδοση να την ονομάζει και Μαυρολίμνη για το κακό που προξένησε στην περιοχή.

Η Λίμνη Τσιβλού αποτελεί σήμερα, έναν άκρως σημαντικό υγροβιότοπο που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ είναι ακόμη και ένας δημοφιλής προορισμός αναψυχής και περιπάτου. Είναι μάλιστα, η νεότερη φυσική λίμνη στην Ελλάδα.

 

προορισμοί

Η καταστροφή που “γέννησε” τη λίμνη

 

Η Λίμνη Τσιβλού, δεν ήταν πάντα λίμνη όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Αντίθετα, δημιουργήθηκε, μετά από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή και φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη, τον Μάρτιο του 1913. Πρόσφατα δηλαδή.

Το ημερολόγιο γράφει 24 Μαρτίου του 1913, όταν το χωριό ξυπνάει από πυκνούς κρότους και δονήσεις. Έντρομοι, οι κάτοικοι αποφασίζουν δίχως δεύτερη σκέψη να εγκαταλείψουν, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να σώσουν ότι μπορούσε να σωθεί, από τα ζώα ως και τις περιουσίες τους. Η καταστροφή όμως δεν άργησε να έρθει, όπου μέσα σε λίγες ώρες τεράστιες ποσότητες χώματος παρέσερνε σπίτια κι ότι άλλο έβρισκε μπροστά του.

Η Συλίβαινα δεν υπάρχει πια, ενώ τα χώματα καλύπτουν και τα σπίτια της κάτω γειτονιάς του χωριού Τσιβλός, Ευτυχώς, οι ανθρώπινες απώλειες ήταν ελάχιστες, με την επικρατέστερη εκδοχή να κάνει λόγο για 4 νεκρούς.

προορισμοί

Σπήλαιο των Λιμνών

Επόμενη στάση μας, το Σπήλαιο των Λιμνών, που πιο παλιά ονομαζόταν Τρουπίσιο και βρίσκεται στους Ανατολικούς πρόποδες του όρους Χελμός, δύο σχεδόν δηλαδή  χιλιόμετρα ΒΑ του χωριού Καστριά, τής περιοχής Κλειτορίας στο Νομό Αχαΐας.

Σύμφωνα με τον μύθο, που παραδίδεται με πολλές παραλλαγές από τον Παυσανία στα «Αρκαδικά», στο σπήλαιο βρήκαν καταφύγιο οι θυγατέρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, Λυσίππη, Ιφινόη και Ιφιάνασσα. Τα ιστορικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως φανερώνουν τη χρήση του σπηλαίου κατά τη Νεότερη Νεολιθική, την Πρώιμη, τη Μέση και την Ύστερη Χαλκοκρατία. Σημαντικά ευρήματα του σπηλαίου είναι τα απολιθωμένα οστά ιπποπόταμου ηλικίας 300.000 ετών, κατσίκας και λαγού 100.000 ετών καθώς και ανθρώπινα οστά νεότερής ηλικίας.

Το σχήμα του σπηλαίου είναι οφιοειδές, εκτείνεται από Ν.Ν.Α. προς Β.Δ.Δ και το συνολικό του μήκος είναι περίπου 2 χλμ. Το ύψος τού σε όλο το μήκος του είναι πάνω από 5 μ. και το πλάτος του, έκτος από μερικές τοπικές στενώσεις, κυμαίνεται από 1,5 έως 10 μ. Το σπήλαιο χωρίζεται σε τρία τμήματα: το πρώτο τμήμα που είναι ξηρό, έχει μήκος 80 μ. περίπου και το δάπεδο του εί­ναι καλυμμένο από παχύ στρώμα ερυθράς γης; το δεύτερο τμήμα που έχει μήκος 700 μ. περίπου, με κύριο χαρακτηρι­στικό τις διαδοχικές λίμνες (13 το σύνολο) και τον πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο στην οροφή και τέλος το τρίτο και μεγαλύτερο τμήμα με μήκος που ξεπερνά το ένα χι­λιόμετρο, που χαρακτηρίζεται από έντονες κατακρημνίσεις, παλαιότερες και πρόσφα­τες. Το νερό στο σπήλαιο προέρχεται από έντονη σταγονορροή σε πε­ρίοδο μεγάλων βροχοπτώσεων, αλλά και κατά ένα μέρος από την καταβόθρα του Απανώκαμπου.

προορισμοί

Ένα τμήμα του σπηλαίου αξιοποιείται τουριστικά από το 1990 ενώ τον Μάιο του 2001 ένα ακόμη αξιοποιημένο τμήμα δόθηκε στους επισκέπτες.

Το σπήλαιο φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ασπόνδυλων ειδών σπηλαιόβιας πανίδας: ένα δακτυλιοσκώληκα, τρείς αράχνες, ένα φαλλάγγιο, ένα προσακτριδοπόρο, δύο ψευδοσκορπιούς, ένα χειλόποδο, ένα διπλόποδο, ένα κολέμβολο, τρία κολεόπτερα, τράι δίπτερα, τρία ορθόπτετα, ένα ψωκόπτερο, ένα τριχόπτερο, ένα αμφίποδο και τρία σαλιγκάρια. Επίσης, αποτελεί καταφύγιο πολλών χιλιάδων ατόμων έντεκα τουλάχιστον ειδών χειροπτέρων του Παραρτήματος ΙΙ και IV της Οδηγίας 92/43 και φιλοξενεί την μαγαλύτερη γνωστή αποικία χειροπτέρων στην Ελλάδα (πάνω από 11000 πτερυγονυχτερίδες – Miniopterus schreibersii).

προορισμοί

 

 

 Ζαρούχλα

Το ταξίδι μας συνεχίζεται στο γραφικό χωριουδάκι της Zαρούχλας, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων. Είναι ένα χωριό που συνδυάζει την πέτρα και το πράσινο. Αν και τα τελευταία χρόνια είναι πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, εξακολουθεί να διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του.

προορισμοί

Στα καφενεία και τις ταβέρνες του σερβίρονται νόστιμα τοπικά πιάτα και μεζέδες. Το μέρος είναι ιδανικό για μια ήρεμη διήμερη εκδρομή, διανυκτερεύοντας  σε κάποιον ξενώνα, ενώ την περίοδο αυτή, μπορείτε να απολαύσετε και το μπάνιο σας στην παραλία της Ακράτας.

προορισμοί

Η διαδρομή μέχρι τώρα προσέφερε αρκετό πράσινο και αναζωογόνηση, ε;

Δεν έχουμε φτάσει όμως ακόμα στο τέλος κύριοι. Άλλωστε, όπως και στη ζωή -δεν λένε- πως σημασία έχει το ταξίδι κι όχι ο προορισμός;

 

Κάτω Ζαχλωρού

Παραμένουμε στην όμορφη Αχαΐα, και μπροστά μας βρίσκεται το ορεινό χωριό της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων, η Κάτω Ζαχλωρού. Το χωριό αυτό, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 623 μέτρων στις πλαγιές ενός από τους ορεινούς όγκους που περιβάλουν το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού.

προορισμοί

προορισμοί

Το χωριό διασχίζει ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων στο σταθμό του οποίου αποβιβάζονται όσοι θέλουν να επισκεφθούν την Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Γύρω από το σταθμό υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και ξενώνες όπου μπορούν να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες της περιοχής. Απέχει μόλις 10 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 12 χλμ. από το Διακοπτό μέσω του Οδοντωτού.

προορισμοί

Φτάνοντας στο τέλος της εκδρομής μας, σειρά έχει το στολίδι των Καλαβρύτων, το Φαράγγι του Βουραϊκού. Είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, επισκέπτες απ΄όλο τον κόσμο περνούν μια βόλτα από το Φαράγγι, είτε για πεζοπορία απολαμβάνοντας βήμα-βήμα την Μητέρα Φύση, είτε και  με το ξακουστό τρενάκι του Οδοντωτού!

Φαράγγι του Βουραϊκού

Το Φαράγγι του Βουραϊκού βρίσκεται στην Αχαΐα 13 χλμ. βορειοανατολικά των Καλαβρύτων. Μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού (Αροάνια όρη) αποτελούν μια ενιαία προστατευόμενη περιοχή που από το 2009 χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας. Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 20 χλμ. και διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό στον οποίο και οφείλει το όνομά του.

προορισμοί

Ο Βουραϊκός ποταμός έχει μήκος 37,5 χιλιόμετρα, με την χλωρίδα του φαραγγιού να κρίνεται ως εξέχουσα σημαντική, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την καταγραφή αρκετών ενδημικών ειδών με ιδιαίτερη επιστημονική αξία, σπάνια και προστατευμένα, όπως η καμπανούλα των βράχων (Campanula rupestris), ο άγριος στάχυς (Stachys parolinii), η αουρίνια του Μωριά (Aurinia moreana) κ.ά. Αξιομνημόνευτη είναι και πανίδα της περιοχής που βρίσκει καταφύγιο στους απότομους δασωμένους ορεινούς όγκους που περιβάλλουν το φαράγγι.

Τo 1889, μέσα στο φαράγγι και πλάι στο Βουραϊκό ποταμό, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη ο μοναδικός στην Ελλάδα οδοντωτός σιδηρόδρομος. Η μελέτη ανατέθηκε σε Γάλλους επιστήμονες. O Χαρίλαος Τρικούπης επιθυμούσε η σιδηροδρομική γραμμή να επεκταθεί μέχρι την Τρίπολη, αλλά oι καθυστερήσεις στην κατασκευή της γραμμής Διακοφτό – Καλάβρυτα και οι υπερβάσεις στο κόστος κατασκευής οδήγησαν στο να μην επεκταθεί ποτέ η σιδηροδρομική γραμμή.

Η κατασκευή του οδοντωτού σιδηρόδρομου ολοκληρώθηκε επί Κυβερνήσεως Δηλιγιάννη το 1896 και εγκαινιάστηκε στις 10 Μαρτίου 1896. Συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα και το συνολικό μήκος του ανέρχεται σε 22 χιλιόμετρα.

Αξίζει να αναφερθεί, πως κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, διοργανώνεται από το «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων» το λεγόμενο «Πανελλήνιο Πέρασμα» του φαραγγιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων.

προορισμοί

 

 

 

Η Αχαΐα, όπως φυσικά κάθε γωνιά της Πελοποννήσου, έχει πολλά μέρη για εξερεύνηση, ξεκούραση και διακοπές, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες διαδρομές και πολλά έξοδα.

Έχει ιστορία, παράδοση και απέραντο πράσινο που πείθει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη!

Λοιπόν, εσείς τι σκέφτεστε για το Σαββατοκύριακο που πλησιάζει;

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Οι αποκαλυπτικές συνομιλίες των εφοριακών της Χαλκίδας: «Δώσε 20.000 ευρώ και θα σε ξεχάσουμε» ΒΙΝΤΕΟ

Λιμάνι Πειραιά: Ο «Pablo», το καρτέλ με τα 210 κιλά κοκαΐνης και τα όπλα στη Λατινική Αμερική

Καρυστιανού προς Μητσοτάκη: «Αν δεν μου απαντήσετε, να παραιτηθείτε»

Σούνακ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συντριπτική ήττα