Αμυντική βιομηχανία της ΕΕ: Η στρατηγική στην ρωσική απειλή

Oι προκλήσεις για την αμυντική βιομηχανία στην ΕΕ.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χρειάζονται πλήρη πρόσβαση στα λεφτά της ΕΕ καθώς η απειλή της Μόσχας «στοιχειώνει» την Ευρώπη, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

Καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται με αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, οι αμυντικές εταιρείες της ηπείρου θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στα λεφτά της ΕΕ, ενώ οι συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να εμποδίζονται ανεξάρτητα από τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με το σχέδιο της έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα που συνέταξε ο Ντράγκι, όπως αποκαλύπτει το Politico.

 

Oι προκλήσεις για την αμυντική βιομηχανία στην ΕΕ

«Η αμυντική βιομηχανική βάση της ΕΕ αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις όσον αφορά την ικανότητα, την τεχνογνωσία και το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ δεν συμβαδίζει με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της», προειδοποίησε ο Ντράγκι στο προσχέδιο.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώνει την πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, στην οποία εξετάζει πώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να ανακτήσει μια σειρά από πλεονεκτήματα στην παγκόσμια σκηνή.

«Με την επιστροφή του πολέμου στην άμεση γειτονιά της ΕΕ, την εμφάνιση νέων τύπων υβριδικών απειλών και μια πιθανή μετατόπιση της γεωγραφικής εστίασης και των αμυντικών αναγκών των Ηνωμένων Πολιτειών, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει αυξανόμενη ευθύνη για τη δική της άμυνα και ασφάλεια», αναφέρεται στο σχέδιο εγγράφου.

Το προσχέδιο έκανε αναφορά σε διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμυντικός τομέας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών δημόσιων δαπανών – η ΕΕ στο σύνολό της δαπανά περίπου το ένα τρίτο των δαπανών των ΗΠΑ για την άμυνα, ανέφερε. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων δραστηριοποιούνται επίσης σε μικρές εγχώριες αγορές, ενώ οι χώρες της ΕΕ δεν συντονίζουν τις προμήθειες και εξαρτώνται κατά 80% από διεθνείς προμηθευτές κυρίως από τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Ντράγκι.

Τα εμπόδια και η λύση που βλέπει ο Ντράγκι

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας «ευρωπαϊκής αρχής προτίμησης» για την παροχή κινήτρων σε ευρωπαϊκές αμυντικές λύσεις έναντι των ανταγωνιστών, τον καθορισμό ενός μοντέλου διακυβέρνησης μεταξύ της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και, τέλος, τη δημιουργία μιας κεντρικής «Αρχής Αμυντικής Βιομηχανίας» για την παροχή κεντρικών προμηθειών για λογαριασμό των χωρών της ΕΕ.

«Η αρχή θα διοικείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συμπροεδρεύεται από τον ΕΟΑ/επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και την Κομισιόν», αναφέρεται στο έγγραφο. «Θα συμβουλεύεται ειδικές ομάδες που θα απαρτίζονται από εκπροσώπους της βιομηχανίας και των κρατών μελών της ΕΕ».

Σύμφωνα με το iefimerida, ένα σχέδιο του τμήματος που αφορά την αμυντική βιομηχανία, με ημερομηνία 20 Ιουνίου, καλούσε τις Βρυξέλλες να άρουν τα εμπόδια για την πρόσβαση των αμυντικών εταιρειών στη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Πρότεινε την τροποποίηση των πολιτικών δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχετικά με τον αποκλεισμό των αμυντικών επενδύσεων και την τροποποίηση των πλαισίων βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ και της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG) προς όφελος του αμυντικού τομέα. Ο Ντράγκι θα συζητήσει την έκθεση σε μια κλειστή, υψηλού επιπέδου συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη και σχεδιάζει να τη δημοσιεύσει τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, επισημαίνει το δημοσίευμα.

 

Διαβάστε επίσης:

Γίνεται πράξη η ανάπλαση: Πέφτουν οι υπογραφές και ξεκινούν σύντομα οι εργασίες στην παραλιακή του Ρίου

Η πρώτη δήλωση Φρέντι Μπελέρη μετά την αποφυλάκισή του: «Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει»

Χαλκιδική: Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ

Στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης: Σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του στη Φαρκαδόνα

Γερμανία: Ο ακροδεξιός Χέκε του AfD έχει καταδικαστεί για συνθήματα των ναζί ΒΙΝΤΕΟ