Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας: Ζόρια και κριτική για τα οικονομικά

Ο οικονομικός απολογισμός του 2023 στο Δημοτικό Συμβούλιο – Ο Δήμος μείωσε στο 1/3 τα δάνεια που παρέλαβε σε μια δεκαετία

Δημοτικό Το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις του προηγούμενου έτους

Ο οικονομικός απολογισμός του Δήμου Πατρέων για το 2023 πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ στις εγκαταστάσεις Λαδόπουλου, με την έκθεση των ορκωτών λογιστών για τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος μιλώντας κυρίως πολιτικά τόνισε μεταξύ άλλων: «Αποδεικνύεται και από τον οικονομικό απολογισμό του 2023 το κυρίαρχο ζήτημα για τον Δήμο πάγια και διαρκώς είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος, μέσω των χρημάτων που από φόρους το κράτος έχει εισπράξει από τον πατραϊκό λαό, για να τα αποδώσει στον Δήμο και όμως τα παρακρατά».

Επιπλέον, ο κ. Πλέσσας υπενθύμισε πως η δημοτική αρχή παρέλαβε δάνεια το 2014 ύψους περίπου 22 εκατ. ευρώ και σήμερα υπολείπονται για πλήρη ξεχρέωση του Δήμου 6.867.000€ έως το 2023.

Παίρνοντας τον λόγο ο Κώστας Σβόλης συμφώνησε πως όντως λείπουν χρήματα, αλλά αναγνωρίζει ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στα μνημόνια και πως πλέον θα πρέπει το κράτος να αυξήσει τους πόρους. «Ομως πρέπει να λέτε την αλήθεια. Το κράτος δίνει χρηματοδοτήσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ το χρόνο και όχι 25 όπως υποστηρίζεται. Πρέπει να χρησιμοποιούμε το ευρωπαϊκό πορτοφόλι. Να παίρνετε γρήγορα τις χρηματοδοτήσεις και να γίνονται έργα στην ώρα τους. Ναι στη διεκδίκηση των χρημάτων που απουσιάζουν, αλλά να είμαστε ειλικρινείς» τόνισε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Βασίλης Αϊβαλής ρώτησε με ποιον τρόπο ο Δήμος θα εισπράξει τις οφειλές που ανέρχονται στα 73 εκατ. ευρώ. «Εκτιμάται ότι σχεδόν τα 60 εκατ. ευρώ δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα εισπράξουμε. Μένουν περίπου 13 εκατ. ευρώ που φαίνεται ότι μπορούμε να εισπράξουμε. Με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να εισπράξουμε ένα σημαντικό μέρος; Ποιες μεθοδολογίες θα πρέπει να ασκήσουμε για να εισπράξουμε;» ρώτησε. Προέτρεψε δε, ο Δήμος να συστήσει ένα τμήμα που θα λειτουργεί ως αναπτυξιακή εταιρεία για να βρίσκει ευρωπαϊκό χρήμα.

Ο κ. Πλέσσας σημείωσε ότι υπάρχει βελτιωμένη εικόνα είσπραξης το τελευταίο διάστημα, καθώς το προηγούμενο έτος υπολόγιζε ο Δήμος πως θα εισπράξει ένα εκατ. ευρώ και τελικά μπήκαν στο ταμείο 1,7 εκατ. ευρώ. Δήλωσε: «Οι υπηρεσίες έχουν εξαντλήσει τρόπους διεκδίκησης. Δεσμεύσεις ΑΦΜ, αναγκαστική κατάσχεση. Στοχεύουμε τους μεγαλοοφειλέτες, αν βρίσκουμε περιουσιακά στοιχεία θα φτάσουμε και σε κατάσχεση ακινήτων. Από 1 έως 10.000€ χρωστούν 70.000 οφειλέτες, και το σύνολο των οφειλών είναι 37 εκατ. €. Με τον νέο νόμο θα πιάσουν τον λαουτζίκο που χρωστάει λίγα. Εμάς μας ενδιαφέρει να πιάσουμε τους μεγαλοοφειλέτες».

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Ψωμάς ρώτησε πόσα χρήματα χρειάζεται ο Δήμος για να εφαρμόσει την πολιτική της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αφού διαρκώς μιλά για χρήματα που δεν του αποδίδονται, με τον κ. Πλέσσα να απαντά ότι αρκούν τα 67 εκατ. ευρώ που έχουν περικοπεί από τις χρηματοδοτήσεις. «Διεκδικούμε κονδύλια και σωστά. Οταν όμως έχουμε ζημίες, τότε θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Σπατάλες, κακή διαχείριση ή άνευ λόγου εκρροές στο ταμείο. Δεν κάνετε τίποτα για χρήματα στο ταμείο και μας λέτε ανεδαφικά νούμερα» κατέληξε.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ»: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

«Τι γίνεται με το Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων”;» ρώτησε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής του «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς κατά τη διάρκεια συζήτησης θέματος για τον προϋπολογισμό του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Ως γνωστόν, το κόσμημα της Πάτρας έχει κλείσει από πέρυσι για να εξεταστούν από τους μελετητές οι αναγκαίες εργασίες και παρεμβάσεις, ώστε να ξαναγίνει το κτίριο λειτουργικό και ασφαλές.

Δημοτικό

Ο Κ. Πελετίδης απάντησε

Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης απάντησε στο ερώτημα του κ. Ψωμά: «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των μελετών. Στο θέατρο και το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης προβλέπεται να μεταφερθούν υπηρεσίες. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος του Μεγάρου θα είναι κομμάτια του θεάτρου ως φουαγιέ ή βοηθητικοί χώροι. Οι μελέτες θα δείξουν πως ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι μεγάλος. Ποιος θα αναλάβει το κόστος που θα διαμορφωθεί από τις μελέτες; Γι’ αυτή την απάντηση εκκρεμεί μια συζήτηση με το υπουργείο Πολιτισμού γιατί πρέπει να βρεθούν τα χρήματα».

ΤΟ ΕΝΕΕΓΥΛ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΕΓΟΥΛΑΚΙ

Εστω και χωρίς να ακολουθούνται οι «τύποι», το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας ακολούθησε την κοινή λογική και τα τμήματα του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Πατρών (ΕΝΕΕΓΥΛ) που στεγάζονται σε κτίριο στο Μπεγουλάκι αποφασίστηκε να μεταστεγαστούν σε κτίριο στο Ζαβλάνι για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες.

Το ΕΝΕΕΓΥΛ είναι «χωρισμένο» εδώ και χρόνια σε δύο κτίρια στο Μπεγουλάκι και την Ανθούπολη, παρόλο που ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να στεγάζονται τα τμήματά του στο ίδιο κτίριο. Στο κτίριο του Μπεγουλακίου έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα και στη φετινή σχολική χρονιά, οι μαθητές έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που έξι τμήματα κάνουν μάθημα σε διάδρομο του σχολείου!

Επειδή πρόκειται για μαθητές με ειδικές ανάγκες, που ακόμα και ο παραμικρός ήχος μπορεί να τους προκαλέσει κρίση, αποφασίστηκε να μετακινηθούν τα τμήματα του ΕΝΕΕΓΥΛ από το Μπεγουλάκι σε άλλο μεγαλύτερο κτίριο στο Ζαβλάνι.

Το πρόβλημα ήταν ότι η Επιτροπή Καταλληλότητας κτιρίων δεν έδωσε έγκριση για τη μεταστέγαση, κατά κύριο λόγο επειδή εξετάστηκε αν μπορεί το κτίριο του Ζαβλανίου να φιλοξενήσει το σύνολο των μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛ, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί για λόγους χωρητικότητας. Πάντως, το πόρισμα της Επιτροπής δεν γνωστοποιήθηκε στο σώμα του ΔΣ για πιο αναλυτικά συμπεράσματα.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αμφιβολίες για τη νομιμότητα της απόφασης, αλλά και για το γεγονός πως το υπουργείο Παιδείας δεν δέχεται τη μετακίνηση του μισού σχολείου, επιρρίπτοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή για το γεγονός πως δεν έχει βρει οικόπεδο για ανέγερση νέου σχολείου εδώ και μία δεκαετία.

Στο διά ταύτα και μετά από παρέμβαση της διευθύντριας του σχολείου Μαρίας Καζάκου και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων Σωτήρη Λαϊνιώτη, αποφασίστηκε να μετακινηθούν τα τμήματα του ΕΝΕΕΓΥΛ από το Μπεγουλάκι στο Ζαβλάνι με ψήφους της δημοτικής αρχής, της παράταξης Αϊβαλή, ενώ οι παρατάξεις Σβόλη και Αϊβαλή ψήφισαν «λευκό».

Η δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει ήδη εργασίες διαμόρφωσης του κτιρίου στο Ζαβλάνι για να μπορέσει σε 10 ημέρες να υποδεχτεί τους μαθητές του ΕΝΕΕΓΥΛ. Επιπλέον, έχουν γίνει ενέργειες σε συνεργασία με την Περιφέρεια για να αλλάξουν τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων όταν έρθει η ώρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πατέρας ξυλοκόπησε γυμνασιάρχη: Τι λέει η Αστυνομία για το επεισόδιο

Αποβολή μαθητή για κινητό: Τι αναφέρει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

Πάτρα: Σε «απολογία» διευθύντρια για την αποβολή μαθητή για κινητό μετά την καταγγελία γονέα, στην «Π» η Πιερρή

Η Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αχαΐας στην «Π» για αποβολές: «Δεν έχουμε όρεξη να τσακωνόμαστε για τα κινητά»