Εκλογές στις ΗΠΑ: Ισοπαλία Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Το BBC παρουσίασε τη δημοσκόπηση των… δημοσκοπήσεων και παρουσιάζει τα ποσοστά που συγκεντρώνουν Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ μετά από ανάλυση όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

kamala xaris - tramp

Λίγες μέρες πριν την 5η Νοεμβρίου, τη μέρα που ξεκινούν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να κονταροχτυπιούνται με τις προεδρικές εκλογές να μετατρέπονται σε μια μάχη για γερά νεύρα.

Το BBC παρουσίασε τη δημοσκόπηση των… δημοσκοπήσεων και παρουσιάζει τα ποσοστά που συγκεντρώνουν Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ μετά από ανάλυση όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά, καθώς φαίνεται πως η Κάμαλα Χάρις προηγείται με ποσοστό 48% και ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με 47%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, καθώς κατά καιρούς οι δημοσκόποι έχουν δει να ανατρέπονται πολύ μεγαλύτερες διαφορές και η διαφορά μιας μόλις μονάδας βρίσκεται εντός του περιθωρίου λάθους.

Πολλά συμπεράσματα μπορούν να βγουν από την απειροελάχιστη αυτή διαφορά. Σύμφωνα με το BBC, η Κάμαλα Χάρις έχασε το προβάδισμα (περίπου 4 μονάδων) που είχε τις πρώτες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι αυτή θα είναι η υποψήφια πρόεδρος για τους Δημοκρατικούς, αλλά και μετά το ντιμπέιτ που αποδείχθηκε καταστροφικό για τον Τραμπ.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι και όπως όλα δείχνουν πλέον βρίσκεται πιο κοντά σε μια νέα τετραετία στον προεδρικό θώκο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι 7 αμφίρροπες πολιτείες (swing states) που τα τελευταία χρόνια κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε τέσσερις από αυτές (Γουινκόνσιν, Νεβάδα, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν) η διαφορά είναι απειροελάχιστη, ενώ σε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Αριζόνα προηγείται ο Τραμπ.

Γιατί δεν πείθει η Χάρις

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, Καμάλα Χάρις, αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η δική της προεδρία θα εκπροσωπεί μια νέα προσέγγιση και δεν θα είναι συνέχεια της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η Χάρις αν και παρουσίασε τον εαυτό της ως την ηγέτιδα που θα βοηθήσει τη χώρα να «γυρίσει σελίδα» από τα ταραχώδη τελευταία χρόνια, δεν έχει καταφέρει ακόμη να εξηγήσει πώς διαφοροποιείται το όραμά της από αυτό του προέδρου Μπάιντεν, στην κυβέρνηση του οποίου είναι αντιπρόεδρος.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Wall Street Journal καταδεικνύει αυτήν την πρόκληση, με το 54% των ψηφοφόρων να θεωρεί ότι η Χάρις θα ακολουθήσει κυρίως την προσέγγιση του Μπάιντεν, ενώ μόλις το 41% πιστεύει ότι θα φέρει νέες ιδέες στον Λευκό Οίκο.

Αυτή η αντίληψη είναι ιδιαίτερα έντονη ανάμεσα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, μια κρίσιμη ομάδα στην οποία στοχεύουν τόσο η Χάρις όσο και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, τα 3/4 των αναποφάσιστων ψηφοφόρων αισθάνονται ότι η Χάρις θα συνεχίσει κυρίως την πορεία του Μπάιντεν. Παράλληλα, αυτή η άποψη ενισχύεται από την εκστρατεία του Τραμπ, η οποία προσπαθεί να παρουσιάσει τη Χάρις ως «δεύτερο Μπάιντεν», χρησιμοποιώντας τις δηλώσεις της για να υποστηρίξει ότι στερείται οράματος για τη χώρα.

Η ομάδα της Χάρις αναγνωρίζει την ανάγκη να ισορροπήσει ανάμεσα στην πίστη της προς την τρέχουσα κυβέρνηση και στη δυνατότητα για νέα κατεύθυνση. Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο, σε εμφάνισή της στο «The View», η Χάρις ερωτήθηκε τι θα έκανε διαφορετικά από τον Μπάιντεν και δυσκολεύτηκε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση και αναφέρθηκε σε θέματα όπως η πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την περίθαλψη, αλλά δεν ανέδειξε διαφορές στις προτάσεις της σε σχέση με τις πολιτικές Μπάιντεν.

Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του τότε έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αυτές τις δηλώσεις, πλασάροντας τηλεοπτικές διαφημίσεις που στοχεύουν να ενισχύσουν την άποψη ότι η Χάρις ακολουθεί τη γραμμή του Μπάιντεν.

Η θέση της Χάρις περιπλέκεται περαιτέρω από την ανάγκη να προσελκύσει δύο διαφορετικές ομάδες: εκείνους που θεωρούν επιτυχημένη τη θητεία Μπάιντεν και αυτούς που επιθυμούν αλλαγή. Εκλογικοί αναλυτές αναφέρουν ότι «η Χάρις πρέπει να ενεργοποιήσει τη βάση του Μπάιντεν και να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους που αισθάνονται ότι χρειάζονται σημαντικές αλλαγές».

Η επίτευξη αυτής της ισορροπίας έχει αποδειχθεί δύσκολη, ειδικά σε μια βαθιά πολωμένη κοινωνία.

Η δημοσκόπηση της Wall Street Journal δείχνει ακόμα ότι, σε ορισμένες πτυχές, η Χάρις και ο Τραμπ ισοβαθμούν ως προς την εικόνα τους ως πρόσωπα της αλλαγής. Όταν οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν ποιος υποψήφιος αντιπροσωπεύει καλύτερα την αλλαγή, το 49% επέλεξε τον Τραμπ και το 40% τη Χάρις.

Η εκστρατεία της Χάρις έχει επικεντρωθεί περισσότερο στον χαρακτήρα και την ηγεσία, αντιπαραβάλλοντας την εμπειρία και τη σταθερότητά της με την ασταθή θητεία του Τραμπ. Ο σύμβουλος της εκστρατείας των Δημοκρατικών, Τσακ Ρότσα, σημειώνει ότι «με τόσο λίγους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να παραμένουν, η ικανότητα της Χάρις να παρουσιαστεί ως η πιο αξιόπιστη και υπεύθυνη επιλογή για την προεδρία των ΗΠΑ ίσως είναι καθοριστική».

Η εκστρατεία της Χάρις ελπίζει ότι αυτή η τελευταία στροφή με απόσταση από τον Μπάιντεν σε συνδυασμό με στοχευμένες ενέργειες σε κρίσιμες πολιτείες, θα πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που χρειάζονται για τη νίκη στις εκλογές.