Ποια αμυντική βιομηχανία; Στο περιθώριο η ΕΒΟ Αιγίου, περιμένει χωρίς κατασκευαστικό έργο
Αγνοείται το σχέδιο των «ΕΑΣ» για την αξιοποίηση του τοπικού εργοστασίου
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προ ημερών μέσω του υπουργού ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, την πρόθεσή της να ρίξει στην αγορά ένα κολοσσιαίο πακέτο ενισχύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για βιομηχανικές επενδύσεις σε στοχευμένους κλάδους, ένας εκ των οποίων είναι η αμυντική βιομηχανία.
Ο συγκεκριμένος βιομηχανικός κλάδος τις τελευταίες δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί και βρίσκεται σε παρακμή, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της ΕΒΟ Αιγίου, η οποία είδε πρόσφατα με απογοήτευση να μένει εκτός της σύμπραξης της μητρικής ΕΑΣ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) με τη σλοβακική ΜSM Export, για την παραγωγή τα επόμενα 25 χρόνια, άνω των 4 εκατ. πυρομαχικών πυροβολικού όλων των διαμετρημάτων, που θα γίνει μόνο στις εγκαταστάσεις του Λαυρίου.
Αν και η συγκεκριμένη συμφωνία έχει παγώσει λόγω της αίτησης ανακοπής του ανταγωνιστή ONEX ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι από την κοσμογονία που συντελείται αυτή τη στιγμή πανευρωπαϊκά στην αμυντική βιομηχανία, η ΕΒΟ Αιγίου απουσιάζει παντελώς.
Σήμερα υπάρχουν τρία σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο. Πρώτο και πιο σοβαρό είναι το κτιριακό, καθώς η βασική εγκατάσταση που στεγάζει τη γραμμή παραγωγής έχει κριθεί επικίνδυνη.
Η έλλειψη προσωπικού είναι το δεύτερο πιο σοβαρό θέμα, καθώς η άλλοτε ανθούσα βιομηχανία μετρούσε 1.000 εργαζόμενους, ενώ σήμερα έχει… ξεμείνει με 62 άτομα και τρίτον, η έλλειψη παραγγελιών. Και οι τρεις παράγοντες καθιστούν πιο αβέβαιο από ποτέ το μέλλον της ΕΒΟ Αιγίου.
Πρακτικά σήμερα, το εργοστάσιο παραμένει σε παραγωγική αδράνεια και οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, με κτίρια που «μπάζουν» και με μηχανήματα, τα οποία απαξιώνονται, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αναληφθέν έργο.
Η «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με τον επικεφαλής των ΕΑΣ Νίκο Κωστόπουλο και θα επανέλθει στο θέμα με τις απαντήσεις στα δημοσιογραφικά ερωτήματα!
Γιώργος Σαζακλής: «Εχουμε κουραστεί να περιμένουμε»
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου, Γιώργος Σαζακλής, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν κουραστεί από τις υποσχέσεις και πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι επί του πρακτέου. Ξεκαθάρισε πως οι εξελίξεις με τη σύμβαση συνεργασίας ΕΑΣ-ΜSM για την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού δεν αφορά το εργοστάσιο Αιγίου, αλλά ούτε υπάρχει και κάποια πληροφορία για μελλοντικό υποέργο για την ΕΒΟ Αιγίου. Τόνισε όμως, ότι πέρα από τις όποιες διεθνείς συνεργασίες, πρώτα απ΄όλα υπάρχουν οι εθνικές ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετηθούν και αυτές αφορούν μεταξύ άλλων, το έργο αναβάθμισης του τυφεκίου G3, την επιπλέον παραγωγή ελαφρών πολυβόλων Minimi 5,56 χιλ. και τη μετασκευή των M2 Browning 50 χιλ. σε ΤΑΚ (Ταχεία Αλλαγή Κάννης).
Οι ανάγκες αυτές είναι επιτακτικές, είπε ο κ. Σαζακλής, αλλά, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιδεικνύει αδιαφορία ακόμα και σήμερα, με αποτέλεσμα η ΕΒΟ Αιγίου να έχει περιέλθει σε παρακμή, χωρίς έργο, με μόλις 60 εργαζόμενους που μειώνονται συνεχώς λόγω συνταξιοδοτήσεων και με σοβαρά κτιριακά προβλήματα.
Ο κ. Σαζακλής σημείωσε πως, εάν υπήρχε σύμβαση για την αναβάθμιση των G3 και των άλλων υποέργων, το εργοστάσιο του Αιγίου θα είχε έργο για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον. Είναι δε μονόδρομος η λειτουργία του, γιατί σε καμία άλλη αμυντική βιομηχανία της χώρας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο.
Θεόφιλος Βασιλείου: «Μπροστά σε ένα περιβόητο τίποτα»
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ Θεόφιλος Βασιλείου, τόνισε στην «Π» ότι ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρει η σύμπραξη ΕΑΣ-MSN, το εργοστάσιο της ΕΒΟ Αιγίου θα μπορούσε άνετα να αναλάβει υποβοηθητικό έργο στην παραγωγή βλημάτων πυροβολικού.
Κυρίως όμως, η ΕΒΟ Αιγίου θα μπορούσε να έχει πλήρη εργασία εάν το υπουργείο Αμυνας προέκρινε την αναβάθμιση του G3 ως αναγκαίο έργο για την εθνική άμυνα της χώρας. Θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα και σε παραγωγή ενός νέου «εθνικού τυφεκίου» πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου.
«Σήμερα είμαστε μπροστά σε ένα περιβόητο τίποτα, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις χρηματοδότησαν τα ΕΑΣ μέσω επανειλημμένων αυξήσεων κεφαλαίου, με ποσό άνω των 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα κατέληξαν κυρίως για την κάλυψη μισθών του προσωπικού και όχι σε αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας και άμεσο θύμα αυτής της κατάστασης, ήταν η ΕΒΟ Αιγίου» είπε. «Από αυτά τα 150 εκατ. ευρώ, δεν βρέθηκε ούτε ένα μικρό ποσό για να αποκατασταθεί το κτίριο της ΕΒΟ Αιγίου;» ρωτάει ο κ. Βασιλείου, καλώντας τους κυβερνητικούς βουλευτές να επιδείξουν ενδιαφέρον και με πιέσεις προς τα υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας να ελέγξουν τη διοίκηση των ΕΑΣ.
Κώστας Σπηλιώπουλος: «Πολιτική ευθύνη για την κατάντια»
Ο τέως υφυπουργός Αμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος, την περίοδο 2011-12, ανέφερε στην «Π» ότι ο ίδιος είχε προτείνει και είχε γίνει δεκτό από το ΓΕΣ τη δύσκολη εκείνη περίοδο, η ΕΒΟ Αιγίου να αναλάβει την εγχώρια παραγωγή των βλημάτων αρμάτων μάχης Leopard, σε συνεργασία με τη γερμανική Rheinmetall, ένα πρόγραμμα το οποίο δυστυχώς εγκαταλείφθηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις.
Κατά τον κ. Σπηλιόπουλο, η αναβίωση της αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι θέμα οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, αλλά πολιτικής βούλησης. Και η ΕΒΟ Αιγίου μπορεί να αναλάβει σημαντικό έργο με τις κατάλληλες τεχνικές προσαρμογές, ακόμα και από το τρέχων πρόγραμμα παραγωγής βλημάτων πυροβολικού.
«Υπάρχει πολιτική ευθύνη για την κατάντια του εργοστασίου Αιγίου και όχι μόνο. Γιατί την ώρα που η χώρα δαπανά δισ. ευρώ για εξοπλισμούς, δεν κερδίζει σχεδόν τίποτα σε ανάληψη έργου και πολύ περισσότερο τεχνογνωσίας. Η μόνη που μίλησε ανοικτά για μια παραγωγική αμυντική βιομηχανία ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου, με σκοπό η Ελλάδα να καλύπτει τις εθνικές της ανάγκες και παράλληλα να έχει έσοδα και από εξαγωγές» είπε ο κ. Σπηλιόπουλος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News