Δυτική Ελλάδα: Σπατάλη νερού και ανομβρία εξοντώνουν αγρότες – Ζημιές σε ελιές, δημητριακά, πατάτες και άλλα

Παρέμβαση στην κυβέρνηση για τον Πηνειό και τις καλλιέργειες

Σπατάλη

Η αντιμετώπιση της έλλειψης νερού αποτελεί μία από τις ύψιστες προτεραιότητες της ατζέντας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη να υπογραμμίζει στο πλαίσιο του 5oυ Olympia Forum, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Πύργο, ότι παρά την αφθονία ύδατος στη Δυτική Ελλάδα, η διευθέτηση αυτού του ζητήματος παραμένει ιδιαίτερη πρόκληση.

Μέχρι όμως να λάβουν μορφή οι απαραίτητες παρεμβάσεις σε επίπεδο έργων, οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία βρίσκονται ήδη εδώ.

Η συνέχιση της ανομβρίας και τον Νοέμβριο θα επιφέρει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στον παραγωγικό τομέα, με την πιθανότητα ερημοποίησης μεγάλων εκτάσεων στην Αχαΐα να είναι ορατές.

Ο γεωπόνος και πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θανάσης Πετρόπουλος, μιλώντας στον Peloponnisos FM 104,1 τόνισε ότι οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ανομβρίας είναι πολλαπλές, ιδιαίτερα στην ελαιοκαλλιέργεια. Τα φυτά έχουν υποστεί ακαρπία, μικροκαρπία ή και πτώση από την αφυδάτωση.

Επίσης, το περασμένο καλοκαίρι, τα φυτά υπέστησαν θερμικό σοκ από τους παρατεταμένους καύσωνες και στις ποτιστικές καλλιέργειες τα ελαιόδεντρα ανέπτυξαν δευτερογενείς παρασιτικές προσβολές και τώρα συνεχίζουν να υποφέρουν από τον ήπιο χειμώνα.

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ «ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ»

Στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Χρήστο Μπεκίρη, οι ζημιές σε πολλές καλλιέργειες είναι πλέον μη αναστρέψιμες, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Οι αγρότες της περιοχής έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον καιρό, γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας έχει υποχωρήσει σημαντικά και επίσης το νερό έχει υποβαθμιστεί λόγω υφαλμύρωσης. Μάλιστα, επτά ιδιωτικές γεωτρήσεις στο τρίγωνο Λακκόπετρα, Λιμνοχώρι, Καλαμάκι εγκαταλείφθηκαν οριστικά είπε ο κ. Μπεκίρης.

Αυτή τη στιγμή, η σπορά των δημητριακών έχει πάει πίσω έναν μήνα, ενώ σε αναμονή βρίσκεται και η φύτευση της χειμωνιάτικης πατάτας, καθώς οι καλλιεργητές περιμένουν πρώτα να βρέξει. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό αποκάλυψε ο κ. Μπεκίρης, που παραδέχθηκε ότι αν δεν βρέξει σύντομα, πολλές στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στη Δυτική Αχαΐα θα εγκαταλειφθούν φέτος.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης ύψους 150.000 ευρώ προς το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την αποτροπή των επιπτώσεών της κατέθεσε η ΔΕΥΑ Δυμαίων.

«Η Δυτική Αχαΐα αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα κι αυτό γιγαντώνεται την καλοκαιρινή περίοδο με την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Καθημερινά δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε κάθε δημοτική ενότητα. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Χρειαζόμαστε οικονομική ενίσχυση για να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες υποδομές, οι οποίες πρέπει να συντηρηθούν για την εύρυθμη λειτουργία τους» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δυμαίων Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, αναφέροντας ότι η κατάσταση, που παρέλαβε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ήταν απογοητευτική, καθώς θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί βελτιωτικές κινήσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας είπε στην «Π» ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και με τον ανάδοχο της μελέτης εκσυγχρονισμού και επέκτασης του φράγματος Πηνειού, για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες άρδευσης της περιοχής.

Κατά τον κ. Φίλια, οι ενέργειες που έγιναν έγκαιρα φέτος είχαν ως αποτέλεσμα να βαίνει προς ολοκλήρωση η αρδευτική περίοδος χωρίς προβλήματα, αν και η στάθμη των υδάτων ήταν ιδιαίτερα μειωμένη και η ανάγκη για νερό μεγαλύτερη, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Ωστόσο, επειδή οι μεγάλες δυσκολίες είναι μπροστά μας και το πρόβλημα θα είναι τον επόμενο χρόνο δέκα φορές χειρότερο, ο κ. Φίλιας τόνισε ότι οι άμεσες ενέργειες στοχεύουν στον δραστικό περιορισμό της ανεξέλεγκτης σπατάλης στη διανομή του πολύτιμού αγαθού, της συντήρησης των υποδομών και του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού.

«Το νερό έρρεε άφθονο και τώρα το μετράμε σταγόνα–σταγόνα» είπε ο κ. Φίλιας, αποκαλύπτοντας ότι οι απώλειες λόγω σπατάλης, κλοπών και φθορών του δικτύου ξεπερνούν κατά πολύ το 30% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων του φράγματος και του συστήματος με τις διώρυγες του Πηνειού.

«Αν προσθέσουμε και τη μέθοδο της άρδευσης πάρα πολλών στρεμμάτων που είναι με κατάκλιση μέσω αυλάκων, τότε η σπατάλη νερού είναι απίστευτη» πρόσθεσε ο κ. Φίλιας.

Τα έργα που πρέπει να γίνουν για να μετατραπεί το σύστημα άρδευσης σε κλειστό (σταγονίδιο) απαιτούν χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, με τιμές προηγούμενης δεκαετίας τόνισε ο κ. Φίλιας. Αυτή τη στιγμή, υλοποιούνται 2 έργα εξοικονόμησης, ένα με χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ για μετατροπή του συστήματος με καρτοβάνες (προπληρωμή άρδευσης με ηλεκτρονική χρεωστική κάρτα) και ένα άλλο προϋπολογισμού άνω των 10 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση του συστήματος καναλέτων με αντλιοστάσια και σταγονίδια.

ΓΕΩΤΕΕ: Η κατάσταση φέτος είναι πρωτόγνωρη

Ο Αναστάσιος Τσάκωνας πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο) Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδος ανέφερε στην «Π» ότι η κατάσταση φέτος είναι πρωτόγνωρη. Οσον αφορά στην ελαιοκαλλιέργεια, οι ζημιές είναι σημαντικές σε όλη την Πελοπόννησο, ειδικά στη Μεσσηνία και στη Ζαχάρω. Σε κάποιες περιοχές έχει υπάρξει ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο, με δένδρα που ξεραίνονται.

Στην Αχαΐα και την Ηλεία, παρουσιάζονται επίσης φαινόμενα ξήρανσης του φυτικού κεφαλαίου, αλλά όχι σε μεγάλη έκταση ακόμα. Στην περιοχή μας παρατηρείται κυρίως το φαινόμενο της μικροκαρπίας και της αφυδάτωσης των καρπών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της ποσότητας και της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Κάποιο κομμάτι της παραγωγής θα σωθεί είπε ο κ. Τσάκωνας, αλλά, εκτός από την ποσοτική μείωση θα έχουμε και μείωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου. Π.χ. το χρώμα του θα είναι φέτος πιο σκούρο και με έντονη μυρωδιά, ίσως και άσχημη.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ πρόσθεσε ότι οι γεωπόνοι ήδη μετρούν πολύ αυξημένο τον δείκτη παλαιότητας ΔΚ, που είναι κριτήριο διάκρισης της ποιότητας και καθαρότητας των ελαιολάδων και μετά τις πρώτες βροχές αναμένουν περαιτέρω υποβάθμιση.

«Είναι πολύ άσχημα τα νέα και θα γίνουν ακόμα πιο άσχημα την επόμενη περίοδο» είπε ο κ. Τσάκωνας, γιατί το στρεσάρισμα των ελαιόδεντρων από την ανομβρία και το θερμικό σοκ του καλοκαιριού θα επηρεάσει και την ελαιοκομική περίοδο του 2025.

Πέρα από τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν, υπάρχει πλέον ανάγκη να καθίσουν σε ένα τραπέζι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, για να αποφασίσουν άμεσα μέτρα που θα περιορίσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις επιπτώσεις της ξηρασίας πρόσθεσε ο κ. Τσάκωνας, γιατί τα φαινόμενα αυτά θα είναι όλο και πιο έντονα και πιο συχνά.

Το ΓΕΩΤΕΕ έχει ήδη προτείνει κάποιες λύσεις άρδευσης, με μεθόδους εξοικονόμησης και με δεξαμενές που θα συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό, αξιοποιώντας το ανάγλυφο της κάθε περιοχή, με την κατασκευή πολλών μικρών φραγμάτων, ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας, γιατί οι γεωτρήσεις από μόνες τους δεν βοηθούν, πλέον, τόνισε ο κ. Τσάκωνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίγιο: Πλήθος πιστών στη λιτανεία για να… βρέξει! ΦΩΤΟ

Καιρός: Κρύο και ισχυροί άνεμοι, η πρόγνωση μέχρι τη Δευτέρα 11/11

Αμερικανικές εκλογές: Διάγγελμα Μπάιντεν σήμερα, στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ μετά από πρόσκληση του

Πολιτικοί τριγμοί στη Γερμανία: Εκλογές τον Μάρτιο, τα σενάρια στο ενδεχόμενο καταψήφισης της ψήφου εμπιστοσύνης

Πολάκης από την Πάτρα: «Οταν θα γινω εγώ πρόεδρος, θα δείτε τι θα γίνει» ΒΙΝΤΕΟ

Η 95χρονη αχαιή Σύνεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Π»: «Ο Κασσελάκης; Αυτός ήρθε να μας διαλύσει»!

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Οι Αχαιοί που εκλέχθηκαν σύνεδροι