Πανσέληνος: Σήμερα το «Φεγγάρι του Κάστορα», γιατί ονομάστηκε έτσι

Η παρατήρηση του «Φεγγαριού του Κάστορα» αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους λάτρεις του ουρανού να απολαύσουν την τελευταία υπερπανσέληνο του έτους

Πανσέληνος

Σήμερα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, το «Φεγγάρι του Κάστορα» θα λάμψει στον ουρανό, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα ως η τελευταία υπερπανσέληνος του 2024.

Αυτή η ιδιαίτερη πανσέληνος του Νοεμβρίου έχει βαθιές πολιτιστικές ρίζες και είναι γνωστή για την εντυπωσιακή της λάμψη, καθώς εμφανίζεται μεγαλύτερη και πιο φωτεινή από τις τυπικές πανσελήνους λόγω της εγγύτερης θέσης της στη Γη.

Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα»

Το «Φεγγάρι του Κάστορα» είναι η ονομασία που δίνεται στην πανσέληνο του Νοεμβρίου, ένα όνομα που αντλεί την προέλευσή του από τις παραδόσεις των ιθαγενών λαών της Βόρειας Αμερικής και τις παρατηρήσεις των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων. Αυτή η περίοδος σηματοδοτεί την εποχή κατά την οποία οι κάστορες ετοιμάζουν τις φωλιές τους και αποθηκεύουν τροφή για να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Παράλληλα, οι κυνηγοί της εποχής έστηναν παγίδες για να εξασφαλίσουν γούνες, απαραίτητες για προστασία από το κρύο.

Άλλα ονόματα για τη Σελήνη του Νοεμβρίου

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου έχει αποκτήσει ποικίλες ονομασίες, βασισμένες σε τοπικές παραδόσεις και οικολογικές παρατηρήσεις:

  • Digging Moon (ή Scratching Moon): Υποδεικνύει τη δραστηριότητα ζώων όπως οι αρκούδες, που σκάβουν καταφύγια για το χειμώνα.
  • Dakota και Lakota Deer Rutting Moon: Αναφέρεται στη φάση ζευγαρώματος των ελαφιών.
  • Algonquin Whitefish Moon: Σχετίζεται με την περίοδο ωοτοκίας των λευκών ψαριών.