Θόδωρος Μαραζιώτης: Φωτεινό παράδειγμα σεμνού επιστήμονα – Εκδήλωση για τον αείμνηστο καθηγητή
Ο Θεόδωρος Μαραζιώτης ήταν ένας ιατροφιλόφοσος της εποχής μας
Η προσωπικότητα του αείμνηστου καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Θεόδωρου Μαραζιώτη φωτίστηκε χθες το απόγευμα από τις περιγραφές διακεκριμένων μελών της επιστημονικής κοινότητας της περιοχής μας οι οποίοι μίλησαν για τον Ανθρωπο, τον Επιστήμονα, τον Δάσκαλο.
Την εκδήλωση – αφιέρωμα διοργάνωσε στη μνήμη του Θεόδωρου Μαραζιώτη η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας (ΠΕΓΓ), υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής.
Για το έργο και την πορεία του Θεόδωρου Μαραζιώτη μίλησαν οι:
Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος ομότιμος καθηγητής Παθολογίας -λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της ΠΕΓΓ, Κωνσταντίνος Κωνσταντογιάννης διευθυντής–καθηγητής Νευροχειρουργικής Κλινικής, Γεώργιος Γκατζούνης ομότιμος καθηγητής Νευροχειρουργικής, Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ανέφερε πως «ήταν καλός επιστήμονας, φιλάνθρωπος και ένας άνθρωπος με υπαρξιακές, φιλοσοφικές και θεολογικές αναζητήσεις. Ηταν ένας ιατροφιλόφοσος της εποχής μας».
«Ο Θεόδωρος Μαραζιώτης υπήρξε παράδειγμα απλού, σεμνού και ταπεινού ανθρώπου παρ’ ότι το επιστημονικό του μέγεθος ήταν στα υψηλότατα όρια. Μας δίδαξε ήθος και αγάπη για τον ασθενή» ανέφερε ο κ. Χρυσανθόπουλος. Ο ίδιος, θέλοντας να υπογραμμίσει το ήθος του αείμνηστου καθηγητή, περιέγραψε ένα από τα πολλά περιστατικά που ήταν παρών. «Ηταν από τους λίγους διευθυντές που δεν πήρε ποτέ φακελάκι ενώ μια φορά που του έστειλε κάποιος ταχυδρομικά, του το έστειλε πίσω πληρώνοντας από πάνω και τα ταχυδρομικά έξοδα. Μάλιστα θυμάμαι είχε υπολογίσει τον μόχθο αυτού του ανθρώπου διότι ήταν αγρότης, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα και να του τα στείλει».
Από την πλευρά του ο κ. Γκατζούνης τόνισε ότι «ο Θεόδωρος Μαραζιώτης οργάνωσε τη Νευροχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ ώστε να καλύπτει πλήρως τον πληθυσμό της ευρύτερης περιφέρειας και να μην γίνεται καμία διακομιδή στην Αθήνα. Εφτασε την Κλινική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές μεθόδους. Επίσης ήταν θαυμάσιος δάσκαλος καθώς οι ειδικευόμενοι της Κλινικής εξελίχθηκαν σε διακεκριμένους επιστήμονες οι οποίοι είτε έμειναν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπως ο καθηγητής Βασίλειος Παναγιωτόπουλος, είτε εγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό όπου διακρίθηκαν».
Στις νέες μεθόδους που εφάρμοσε και οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και στη σχέση που είχε με τους ασθενείς του εστίασε και ο κ. Κωνσταντογιάννης. «Σε μάθαινε πώς να φέρεσαι στον ασθενή, δεν σταματούσε μόνον στη διάγνωση. Εβλεπε τον ασθενή ολιστικά, ήταν απόρροια του αξιακού του κώδικα» τόνισε, για να προσθέσει πως «έκανε τον ασθενή, φεύγοντας από την κλινική του, να εξασφαλίσει τη θετική του αξιολόγηση, δηλαδή να σκεφτεί πως οι γιατροί έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν. Αλλαξε το ήθος και τη δεοντολογία απέναντι στον ασθενή, μας κληρονόμησε την αξιολόγηση της σωστής σχέσης με τον ασθενή και γι’ αυτό τον ευγνωμονούμε».
Ο κ. Παπαθανασόπουλος ανέφερε ότι ο Θ. Μαραζιώτης «λάμπρυνε την Ιατρική Επιστήμη, την κοινωνία της Πάτρας και της Ηλείας». Σκιαγράφησε με συγκίνηση τον συνάδελφό του γιατρό αλλά και τον άνθρωπο – φιλόσοφο, καθώς είχε εντρυφήσει στην φιλοσοφία, τη γλωσσολογία και τη θεολογία. Αναφέρθηκε στις σπουδές του, στην επιστημονική του επάρκεια, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι «υπήρξε πάντα σεμνός και λιτός, είχε παιδεία ζωής» για να προσθέσει πως «κληροδότησε στα παιδιά του ήθος, τιμιότητα, καλοσύνη και αγάπη για τον συνάνθρωπο».
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Αννα Μαστοράκου τόνισε πως «ένιωθε την ευθύνη της δουλειάς του, απογείωσε την Κλινική μαζί με τον Παπαδάκη, έφερε νέες μεθόδους και με πυγμή και επιμονή την κατέστησε ως μια Κλινική με εξαιρετική φήμη».
Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη της οικογένειάς του, πολλοί φίλοι, συνεργάτες του και απλοί πολίτες που τον είχαν γνωρίσει ως ασθενείς τους. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία συμπατριωτών του από την ιδιαίτερη πατρίδα του το Τραγανό Ηλείας, που τόσο αγαπούσε και οι οποίοι υπογράμμισαν ότι ο τόπος τους έγινε φτωχότερος μετά τον θάνατο του σπουδαίου επιστήμονα Θεόδωρου Μαραζιώτη.
Διαβάστε επίσης:
Έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία «Alexandros»: Πού θα έχουμε επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες
Τι είναι το Gigabit Voucher, ποιοι ωφελούνται, ανοίγει η πλατφόρμα
Πάτρα – Νοσοκομείο Ρίου: Στα 200 τα χειρουργεία – Σε εφαρμογή οι δωρεάν απογευματινές επεμβάσεις
Νετανιάχου: Σχέδια για κατάπαυση πυρός με τη Χεζμπολάχ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News