Νοσοκομείο Ρίου: Ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων, στην «Π» ο Δημήτρης Μπάκος
Τα επείγοντα απαιτούν επείγουσες λύσεις. Ο σχεδιασμός για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
Αν και το επιχειρησιακό σχέδιο για τα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων βρίσκεται στις προτεραιότητες του ίδιου του πρωθυπουργού προς το παρόν οι δυσλειτουργίες παραμένουν. Κυρίαρχη η νοσηλεία δεκάδων ασθενών για δύο και τρεις ημέρες στα ράντζα των επειγόντων, με το υγειονομικό προσωπικό να δίνει μάχη διαχείρισης των περιστατικών.
Το πρόβλημα είναι κοινό για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Στην περιοχή μας καταγράφεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στον «Αγιο Ανδρέα».
Η υπολειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ως αποτέλεσμα να καλούνται σε κάθε εφημερία τους να αντιμετωπίσουν 450-500 περιστατικά όπως έχει αναδείξει η «Πελοπόννησος».
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η εφημέρευση για το νοσοκομείο μας τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο που οι εφημερίες είναι συνεχόμενες. Με 900 περιστατικά που δεχόμαστε τις δύο αυτές ημέρες που να τα βάλουμε;» είναι ο προβληματισμός του διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Δημήτρη Μπάκου.
Ωστόσο, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της κατάστασης στο μέτρο που της αναλογεί.
Εχει ήδη δρομολογηθεί η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του ΤΕΠ και η ανακατανομή των χώρων. «Θα αναπτυχθεί νέα Μονάδα Αναζωογόνησης και αντιμετώπισης Τραύματος. Στο νοσοκομείο μας θα λειτουργήσει Κέντρο Τραύματος, οπότε θα γίνει μία σύγχρονη επέκταση και θα ανακαινιστεί ο υφιστάμενος χώρος για την καλύτερη υποδοχή και αντιμετώπιση των ασθενών μας» εξηγεί ο κ. Μπάκος.
Εξίσου σημαντικό βήμα είναι ο εξοπλισμός του Τμήματος με απεικονιστικά μηχανήματα, ώστε να μην απαιτείται η μετακίνηση των ασθενών σε άλλους ορόφους κι έτσι να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Ειδικότερα, ο διοικητής του νοσοκομείου αναφέρει: «Εχουμε δρομολογήσει την αγορά ενός ψηφιακού σύγχρονου ακτινολογικού μηχανήματος και είμαστε και στη φάση εξεύρεσης πόρων για την αγορά νέου αξονικού μηχανήματος. Τα δύο αυτά μηχανήματα θα εγκατασταθούν στον χώρο του ΤΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι το ΤΕΠ θα είναι αυτόνομο στον απεικονιστικό έλεγχο. Παράλληλα προσπαθούμε να αναπτύξουμε επιπλέον 6-8 κλίνες βραχείας νοσηλείας. Ετσι θα τις αυξήσουμε σε 14 με την επαρκέστατη κάλυψη νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο έχουμε ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό και στο ΤΕΠ».
Πέραν αυτών όμως, εάν δεν ληφθούν παράλληλα μέτρα και κυρίως εάν δεν αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, ώστε να λειτουργήσει ως φίλτρο για τα νοσοκομεία, η κατάσταση δεν θα αλλάξει και πολύ, όσες κλίνες κι αν αναπτυχθούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το ίδιο το υπουργείο Υγείας, περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια πολίτες επισκέφτηκαν τα ΤΕΠ όλης της χώρας το περασμένο έτος. Σε κάθε εφημερία τους τα μεγάλα γενικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία δέχονται από 700 έως και 1.200 ασθενείς. Μόνο με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ φτάνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου σε 24ωρη βάση περισσότεροι από 1.200 ασθενείς, ενώ πάνω από 1.000 σπεύδουν οι ίδιοι στα ΤΕΠ.
Ενα από τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο είναι ότι από τον Ιανουάριο τα ΤΕΠ μεγάλων νοσοκομείων θα υποδέχονται τους ασθενείς φορώντας τους ειδικό βραχιολάκι με συσκευή εντοπισμού και καταγραφής της διαδρομής τους μέσα στα εργαστήρια και τα εξεταστήρια. Το σύστημα ιχνηλάτησης και καταγραφής ασθενών στην πλήρη ανάπτυξή του θα δίνει στους επιχειρησιακούς φορείς την ευκρινή εικόνα των εφημεριών ανά νοσοκομείο και συνολικά θα αποτελέσει τη βάση για τις διορθωτικές παρεμβάσεις και αλλαγές.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News