«Φάε σπανάκι να γίνεις ο Ποπάι»: Γενέθλια για τον ήρωα των παιδικών μας χρόνων

Ο πρώτος αντισυμβατικός υπερήωας που προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού σε γενιές και γενιές

Ποπάι Περιοδικά του Ποπάι στα ράφια παλαιοβιβλιοπωλείων

Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μικρό σπιτάκι στο Τσέστερ του Ιλινόις ζούσε, μαζί με τη μητέρα του, ένας σκληροτράχηλος τύπος που δεν χαριζόταν σε τίποτα και σε κανέναν.

Ποπάι

Ο Ποπάι με την Ολιβ σε τεύχος της; 10ετίας του ΄80 που κόστιζε 5 δραχμές

Το όνομά του ήταν Φρανκ Φίγκελ και όλοι διηγούνταν τα κατορθώματά του, με κυριότερο το μάθημα που είχε δώσει σε πέντε αλήτες που του είχαν επιτεθεί ταυτόχρονα!

Ο Φρανκ ή «Rocky» όπως τον ήξεραν όλοι, εργαζόταν σε ένα μπαρ. Οταν σχόλαγε κι έχοντας καταναλώσει μερικά ποτηράκια, έβγαζε μια καρέκλα δίπλα στην εξώπορτα του μαγαζιού και με την πίπα πάντοτε κρεμασμένη στο στόμα έπαιρνε έναν υπνάκο. Γινόταν, όπως ήταν φυσικό, αντικείμενο πειράγματος από τα παιδιά της γειτονιάς, τα οποία ούρλιαζαν στο αυτί του και μετά τρέπονταν σε φυγή. Ο Φρανκ ξυπνούσε αλαφιασμένος και πάντα με τις γροθιές του υψωμένες, μόνο που τα πιτσιρίκια είχαν ήδη γίνει καπνός!

Στο φύλλο της τοπικής εφημερίδας «Chester Herald Tribune» με ημερομηνία 28 Μαρτίου 1947 υπάρχει δημοσιευμένος ένας επικήδειος για τον Φίγκελ, ο οποίος πέθανε ήρεμα στο σπίτι του στις 24 του ίδιου μήνα, στα 79 του χρόνια.

Τι σχέση έχει, όμως, ο πολωνικής καταγωγής Φίγκελ, με τον Ποπάι (ή Ποπάυ για τη γενιά της καθαρεύουσας), τον ήρωα των σημερινών μας χρόνων; Στην ουσία αποτέλεσε την έμπνευση του Αμερικανού Ελζι Κράισλερ Σίγκαρ, από το πενάκι του οποίου γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα το μακρινό 1929 ο Ποπάι ο ναύτης! Τα καθημερινά σκιτσάκια δημοσιεύονταν αποκλειστικά στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα «Evening Journal», περιλαμβάνοντας 4-5 εικόνες, η ιστορία των οποίων συνεχιζόταν πάντα την επόμενη ημέρα. Ο Ποπάι, μάλιστα, εμφανίστηκε αρχικά σε έναν δευτερεύοντα ρόλο, όμως αμέσως κέρδισε την αγάπη των αναγνωστών. Σταδιακά, ο Σίγκαλ άρχισε να του δίνει όλο και μεγαλύτερους ρόλους, μέχρι που έγινε ο κεντρικός ήρωας, κέρδισε την αρραβωνιστικιά του Ολιβ Οϊλ, και τελικά η σειρά πήρε το όνομά του.

Μετά τον θάνατο του δημιουργού του, το 1938, διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες ανέλαβαν τον σχεδιασμό του, προσθέτοντας τη δική τους πινελιά.

Και κάπως έτσι «ανδρώθηκε» ένας από τους πρώτους αντισυμβατικούς υπερήρωες στην ιστορία των κόμικς που κατάφερε να προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού στους πιτσιρικάδες. Ο καλόκαρδος, αλλά σκληροτράχηλος ναύτης που του άρεσε να καπνίζει πίπα και να τρώει σπανάκι, το οποίο τού χάριζε υπερφυσικές δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε τη συνηθισμένη όψη του υπερήρωα, καθώς ήταν μονόφθαλμος, χωρίς δόντια και κοντός με κακόηχη φωνή και υπερτροφικά χέρια (που κάτω από τους αγκώνες κοσμούν δυο τατουάζ με άγκυρες), ο αμόρφωτος και παραπονιάρης Ποπάι θα κατατροπώνει πάντα τον Βρούτο, προβάλλοντας κι ένα νέο πρότυπο ήρωα και τον ενστερνισμό της διαφορετικότητας.

Ποπάι

Ο πραγματικός Ποπάι, Φρανκ «Rocky» Φίγκελ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τον Ποπάι τον πρωτογνώρισαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της 10ετίας του ΄50 μέσα από το περιοδικό κόμικς «Γέλιο και Χαρά». Στα μέσα του 1973 ο Ιωάννης Δραγούνης πήρε την άδεια και δημοσίευσε εκ νέου τις περιπέτειές του σ’ ένα περιοδικό, το οποίο λατρεύτηκε αμέσως από τα παιδιά κι έγινε το αντίπαλο δέος του Μίκυ Μάους. Ηταν τόσο δημοφιλές, που μέχρι και οι πωλήσεις του σπανακιού, του λαχανικού που τροφοδοτούσε τη δύναμή του, αυξήθηκαν. Τα περισσότερα από τα εξώφυλλά του στην Ελλάδα, τα φιλοτέχνησε ο σκιτσογράφος και καλλιτέχνης, Ακης Αβαγιανός. Για την ιστορία, το σπανάκι στον Ποπάι εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1932 και επιλέχθηκε εξ αιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο. Μάλιστα, δύο αγάλματα του Ποπάι έχουν στηθεί σε δύο πόλεις, στο Ιλινόις απ’ όπου καταγόταν ο Σιγκάρ και στο Αρκάνσας, το οποίο αυτοαποκαλείται ως «Παγκόσμια πρωτεύουσα του σπανακιού», με τη μάρκα «Popeye Spinach» να παραμένει η δεύτερη με περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΩΡΙΟ

ΠοπάιΗ γενιά του γράφοντος μεγάλωσε και με την κινηματογραφική version του Ποπάι, την οποία είχε παρακολουθήσει στο αλήστου μνήμης σινέ «Ομόνοια» στην Πάτρα.Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1980, με τον αείμνηστο Ρόμπιν Ουίλιαμς να ενσαρκώνει τον Ποπάι. Η ταινία γυρίστηκε στη Μάλτα και για τις ανάγκες του φιλμ χρειάστηκε να δημιουργηθεί ένα παραθαλάσσιο χωριό.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 1979 με συνεργείο 165 ανθρώπων. Χρειάστηκαν εκατοντάδες κορμοί και σανίδες που εισήχθησαν από την Ολλανδία, ενώ τα ξύλινα βότσαλα που χρησιμοποιήθηκαν για τις σκεπές εισήχθησαν από τον Καναδά. Επιπλέον, 8 τόνοι καρφιών και 2.000 γαλόνια μπογιάς χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ξύλινου χωριού. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι η ταινία δεν τα πήγε τόσο καλά, το… Popeye Village παραμένει ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό επτά ημέρες την εβδομάδα, περιλαμβάνοντας παραστάσεις, θεματικά μουσεία και σπίτια παιχνιδιού.

 

ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ

Στην Πάτρα πολλοί είναι οι ενήλικοι συμπολίτες μας, που παραμένοντας παιδιά, διατηρούν στο αρχείο τους παλιά τεύχη του Ποπάι. Μια μανία που πολλοί προσπαθούν να μεταφέρουν και στα παιδιά τους, τα οποία δυστυχώς δεν μεγαλώνουν με αυτού του είδους τα κινούμενα σχέδια και τα κόμικς. Θυμάστε τι μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας για να…. συμπαθήσουμε το σπανακόρυζο; «Φάε σπανάκι, για να γίνεις δυνατός σαν τον Ποπάι». Χρόνια του πολλά, λοιπόν!