Λέσβος: Τι λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό

«Πρόκειται για διαφορετικό ρήγμα από εκείνο του Ιανουαρίου του 2023» ξεκαθαρίζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης.

Λέσβο

Η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Λέσβου έπειτα από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες Τρίτη 21 Ιανουαρίου είναι υποτονική, όπως τονίζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης.

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι σχετικά υποτονική» ωστόσο προσθέτει ότι «θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο διάστημα ώστε να μπορούμε να την αξιολογήσουμε». «Για την ώρα έχει χαρακτήρα υποτονικό», σημείωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραστάθης, το επίκεντρο του χθεσινοβραδινού σεισμού αλλά και η μετασεισμική ακολουθία του ήταν στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε θέση βορειότερα της ακολουθίας του 2023 και μάλιστα είχε διαφορετικό μηχανισμό γένεσης από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις της 7ης Ιανουαρίου του 2023.

«Είχαν γίνει τότε τρεις σεισμοί 4,9, 4,8 και 4,7 την ίδια μέρα. Θεωρώ ότι πρόκειται για διαφορετικό ρήγμα, το οποίο είναι παράλληλο με τις ακτές, και στην περιοχή, εφόσον πρόκειται για τέτοια δομή, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Δηλαδή, από το σεισμικό ιστορικό της ευρύτερης περιοχής, όμως που μπορεί να συνδέεται τεκτονικά, ξεχωρίζει ένας σεισμός μεγέθους 6,7 με τα στοιχεία της USGS που ήταν το 1944 και ήταν 25 χιλιόμετρα απόσταση μακριά από τον χθεσινό σεισμό. H ακρίβεια των δεδομένων βέβαια μειώνεται όσο προχωράμε στο παρελθόν», υπογράμμισε ο κ. Καραστάθης και συμπλήρωσε πως υπήρχε κι ένας άλλος σεισμός ισχυρός το 1901, μεγέθους πάνω από 6 βαθμούς.

Πηγή: ΑΠΕ