«Δεν με δέχτηκαν εύκολα οι Τούρκοι σεφ»: Η σεφ της Ανατολής Μαρίας Εκμεκτσιόγλου στην «Π»

Υπάρχει μεγαλύτερη gourmet απόλαυση από μια σπανακοτυρόπιτα φτιαγμένη από ελαιόλαδο με τυράκι από αγνό γάλα και από τα χέρια μιας γιαγιάς;

Μαρία

Δεινή επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης, διακεκριμένη σεφ με πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, καθηγήτρια γαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Οκάν, μητέρα 3 γιων, συγγραφέας ενός αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος . Μια γυναίκα που έχει αναγνωριστεί για το ταλέντο της στη μαγειρική, που έχει βραβευθεί δεκάδες φορές, με πάθος, ενθουσιασμό, δύναμη και ενέργεια, έμαθε τους ξένους και ιδιαίτερα τους Ελληνες να τρώνε πολίτικη κουζίνα.

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η αγαπημένη μας πολίτισσα σεφ από το Πέραν, πάντα αεικίνητη, δημιουργική και πρωτοπόρος αυτοσχεδιάζει φέρνοντας την απόλυτη ανατροπή στα πιάτα. Εμαθε από μικρή να συνδυάζει μέσα της κουλτούρες της Ανατολής, που την έκαναν να πειραματιστεί από νωρίς σε διαφορετικά πεδία, πριν καταλήξει να αφοσιωθεί στην τέχνη της μαγειρικής. Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, σε μια Πόλη γεμάτη από μυρωδιές, αρώματα και μπαχάρια, με μοναδικό χάρισμα στη γεύση, ταλέντο στην εκτέλεση και επαγγελματισμό στην κουζίνα κατάφερε να μετατρέψει το νεανικό της όνειρο σε μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον χώρο της γαστρονομίας. Με σχεδόν τρεις δεκαετίες παρουσίας στον χώρο της εστίασης και με κατασταλαγμένη μαγειρική άποψη είναι η γυναίκα που με το δικό της προσωπικό ύφος, εμπνέει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό αφήνοντας το αποτύπωμά της στις επόμενες γενιές μαγείρων.

-Πώς το χόμπι έγινε επάγγελμα; Πώς αποφασίσατε να μεταπηδήσετε στη μαγειρική και να ασχοληθείτε επαγγελματικά δημιουργώντας τα δικά σας εστιατόρια;

Είχα μεγάλη αγάπη στην κουζίνα και τη μαγειρική, διότι μέσω αυτής κρατούσα τις μνήμες ζωντανές των δικών μου ανθρώπων –καθώς τους έχασα σε μικρή ηλικία– φτιάχνοντας τα φαγητά που αγαπούσαν ή τα φαγητά που μαγείρευαν εκείνοι. Αυτό το χόμπι λοιπόν, έγινε επάγγελμα δημιουργώντας έτσι ένα μικρό εστιατόριο αρχικά και φτάνοντας στο σημείο να συνεχίζω μέχρι σήμερα ύστερα από 28 χρόνια σκληρής δουλειάς στον χώρο της εστίασης.

-Υστερα από 28 χρόνια πορείας στον χώρο της εστίασης βρίσκεστε σήμερα στο Φετιγιέ. Τι σας έκανε να πάρετε αυτή την επενδυτική απόφαση;

Ηθελα ένα ησυχαστήριο, διότι τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής μου, πέρασαν πολύ έντονα με δύσκολες στιγμές. εψαχνα να βρω ένα καλοκαιρινό μαγαζί, διότι λατρεύω τη θάλασσα και έτσι κατέβηκα στο Φετιγιέ πριν από 4,5 χρόνια. Ανοιξα το εστιατόριό μου σε ένα ειδυλλιακό νησάκι απέναντι από το Φετιγιέ με σεφ το γιο μου, τον Πασχάλη (που έχει αναλάβει και τη διοίκηση της επιχείρησης).

-Η ανατολίτικη κουζίνα κατακτά όλο και περισσότερο το διεθνές κοινό. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα χαρακτηριστικά της, που την κάνουν τόσο δημοφιλή;

Η ανατολίτικη κουζίνα συνδυάζει πλούσιες γεύσεις, έντονα αρώματα και φυσικά συστατικά, όπως τα μπαχαρικά και τα βότανα. Τα πιάτα της είναι συχνά υγιεινά και ποικίλλουν σε γεύσεις και υφές. Αυτή η ποικιλία και η ισχυρή γευστική παράδοση την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική διεθνώς.

-Ποια μπαχαρικά χρησιμοποιείτε εσείς για να κάνουν ένα πιάτο εύγευστο και τι ενεργειακές ιδιότητες εμπεριέχουν;

Τα μπαχαρικά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με πολλή προσοχή. Η πρωταγωνίστρια των μπαχαρικών είναι η κανέλα, όπως «αριστοκρατική και αρχόντισσα» είναι η μαστίχα. Το κάθε μπαχαρικό έχει μια πολύ δυνατή προσωπικότητα. Την κανέλα δεν μπορούμε να την ενώνουμε με τη μαστίχα, ή να βάλουμε το κύμινο μαζί με το σαφράν σε ένα φαγητό. Στο καθημερινό φαγητό χρησιμοποιώ τη μαστίχα μέσα στο πιλάφι με λίγο αλάτι. Είναι ιδιαίτερα τα μπαχάρια και δίνουν το κάτι άλλο στο φαγητό, είναι αυτή η «νότα» η ξεχωριστή και συν τοις άλλοις εξιτάρουν και το πνεύμα.

Μαρία

Η ανατολίτικη κουζίνα συνδυάζει πλούσιες γεύσεις, έντονα αρώματα και φυσικά συστατικά, όπως τα μπαχαρικά και τα βότανα

-Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι για να βγει ένα καλό πιάτο, χρειάζεται ποιοτική πρώτη ύλη, γνώση, τεχνική, έμπνευση και αγάπη;

Πρώτα απ’ όλα είναι η ύλη. Αν δεν έχουμε καλό υλικό, όπως ελαιόλαδο, βούτυρο, προσεγμένα λαχανικά, όσο και αν το προσπαθήσουμε, το φαγητό δεν θα έχει αυτή την τελική εξαίσια γεύση που ψάχνουμε. Το υλικό παίζει το βασικό ρόλο για την καλή κουζίνα.

-Τι σημαίνει gourmet; Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται κατά κόρον τελευταία, αλλά λίγοι γνωρίζουν τη σημασία του.

Gourmet είναι το σωστά μαγειρεμένο φαγητό, στη σωστή θερμοκρασία και με καλά υλικά. Gourmet δεν είναι ένα πιάτο με 2-3 σταγόνες μοριακής κουζίνας ή αφρό μανιταριού και καπνό λαχανίδας. Μπορεί να είναι και μια φασολάδα, μπορεί και ένα αβγό μάτι με σωστές αναλογίες βουτύρου και αλατοπίπερου, μια στραπατσάδα… Υπάρχει μεγαλύτερη gourmet απόλαυση από μια σπανακοτυρόπιτα φτιαγμένη από ελαιόλαδο με τυράκι από αγνό γάλα και από τα χέρια μιας γιαγιάς;

-Στη μέχρι τώρα προσωπική και επαγγελματική πορεία σας, ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και ποιες ήταν οι χαρές που πήρατε;

Ειδικά στην Τουρκία πέρασα δυσκολίες γιατί ήμουν γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Δεν με δέχτηκαν εύκολα οι Τούρκοι σεφ. Δεν μπορούσαν να αποδεχθούν το γεγονός ότι ανάμεσά τους, υπήρχε μια γυναίκα που μπορεί να μαγειρεύει και να αντέχει τις ατέλειωτες ώρες ενός εστιατορίου. Ανοιγα το εστιατόριό μου στις 9π.μ. Και έφευγα στη 1π.μ. Στην αρχή δεν με καλοδέχτηκαν. Οταν όμως είδαν ότι επιμένω, ότι το κυνηγάω,- με έβλεπαν τα ξημερώματα στην ψαραγορά, στην λαχαναγορά τη νύχτα- κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με μια επαγγελματία, με αποδέχτηκαν και μπορώ να πω ότι με είχαν στα «πούπουλα». Ως γυναίκα-σεφ Ελληνίδα στην Κωνσταντινούπολη, ήμουν η πρώτη.

-Εχετε έρθει αντιμέτωπη με οικογενειακές τραγωδίες. Τι σας δίδαξαν;

Δύναμη. Οτι η ζωή δεν θα με πάρει ποτέ κάτω απ’ τα πόδια της. Χρειάζεται σθένος, όλα είναι περαστικά, ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα, όμως πάντα θα υπάρχει μια πληγή «ανοιχτή» που άλλοτε θα ματώνει και άλλοτε θα επουλώνεται.

-Με αφορμή τα συχνά φαινόμενα κακοποίησης, ποιο μήνυμα στέλνετε σε όλες εκείνες τις γυναίκες, ανεξάρτητου οικονομικού status –καθώς έχετε δεχθεί και εσείς ψυχολογική κακοποίηση– που δέχονται τη βία από τον σύντροφό τους και δεν κάνουν τίποτα;

Να σηκώνουν το κεφάλι. Δεν γίνεται μια γυναίκα που κακοποιείται να συνεχίζει να μένει με τον κακοποιητή σύντροφό της. Πρέπει να φύγει από αυτό το τοξικό περιβάλλον. Ο Θεός, το σύμπαν, θα την βοηθήσουν να αποκτήσει από μόνη της την εσωτερική δύναμη που θα την κάνει να σηκωθεί με αξιοπρέπεια και να φύγει και να είστε σίγουρη ότι η ζωή θα τη δικαιώσει. Γι’ αυτό τον λόγο έγραψα το τελευταίο μου μυθιστόρημα που αναφέρεται σε καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας. Για το συγκεκριμένο θέμα κάνω πολλές διαλέξεις στην Τουρκία και προσπαθώ να βοηθήσω αρκετές γυναίκες που καταφεύγουν σε ιδρύματα και μένουν κοντά στον σύντροφό τους μόνο και μόνο διότι εξαρτώνται οικονομικά απ’ αυτόν.

-Πώς μοιράζει σήμερα το χρόνο της η Μαρία Εκμεκτσίογλου;

Πιο χαλαρά, μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Με πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, γράφοντας πολλά βιβλία και κάνοντας πολλά θαλασσινά μπάνια στο νησάκι-ησυχαστήριό μου. Θέλω να πηγαίνω πλέον ως πελάτισσα και να γεύομαι πιάτα αγαπημένων φίλων σεφ, χωρίς να έχω εγώ τη διαδικασία, την αγωνία και τη σκέψη ενός εστιατορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Νεκρός ο οδηγός αυτοκινήτου, τι προηγήθηκε της πρόσκρουσης σε δίκυκλο και λεωφορείο ΦΩΤΟ

Σεισμοί Κυκλάδες – Τσελέντης: «Μην ακούτε το αφήγημα ότι εξασθενεί η σεισμική ακολουθία»

Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τέμπη: Το ντοκουμέντο που «δείχνει» εύφλεκτο υγρό, έκθεση – κόλαφος για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους ΦΩΤΟ

Καιρός: Στον «πάγο» η χώρα σήμερα 10/02, πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Διπλή δολοφονία στη Λάρισα: Το εγκληματικό παρελθόν του δράστη αυτόχειρα, τι βρέθηκε στο σπίτι-οπλοστάσιο ΦΩΤΟ

Αίγιο: Αγροτικό «γλέντι» διαμαρτυρίας στο μπλόκο Σελινούντα ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ