Πρώτη φορά στις ΗΠΑ η φέτα Καλαβρύτων – Με επενδυτικό σχέδιο εξαγωγών ο Συνεταιρισμός
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, που αριθμεί περίπου 1.200 παραγωγούς, είχε βάλει ψηλά τον πήχη για το 2025, με το να ανοίξει τις πόρτες της αμερικανικής αγοράς στο παραδοσιακό ελληνικό τυρί.

Το τρίμηνο πάγωμα των δασμών του Αμερικανού προέδρου Τραμπ στα προϊόντα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έσπευσε να εκμεταλλευθούν τα Καλάβρυτα, που ολοκλήρωσαν προ ημερών την αποστολή του πρώτου φορτίου φέτας στις ΗΠΑ, με το οποίο έκανε την είσοδό του σε αυτή την αγορά.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, που αριθμεί περίπου 1.200 παραγωγούς, είχε βάλει ψηλά τον πήχη για το 2025, με το να ανοίξει τις πόρτες της αμερικανικής αγοράς στο παραδοσιακό ελληνικό τυρί. Ωστόσο, το όνειρο αυτό απειλείται σοβαρά από την απόφαση του προέδρου Τραμπ, να επιβάλει νέο κύμα δασμών στις εισαγωγές, μεταξύ των οποίων και στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Ο Πρόεδρος Παύλος Σατολιάς, στις αρχές του χρόνου είχε συναφθεί συμφωνία με αμερικανική εταιρεία εισαγωγής προϊόντων, για την διάθεση της φέτας ΠΟΠ Καλαβρύτων στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία είχε παγώσει μετά τις επιθετικές εξαγγελίες του προέδρου Τραμπ για δασμούς 20% στα προϊόντα της ΕΕ. «Μετά την αρχική αμηχανία, η υπαναχώρηση του κ. Τραμπ και η αναστολή των δασμών για τρεις μήνες, έφερε ξανά ηρεμία στην αγορά με τα πρώτα θετικά δείγματα να καταγράφονται» είπε στην «Π» ο κ. Σατολιάς.
Ο Συνεταιρισμός είναι ένας από τους βασικούς παραγωγούς φέτας από πρόβειο γάλα στη χώρα, με ετήσια παραγωγή 5.000 τόνων, που προορίζονται για την εγχώρια αγορά. Ωστόσο, τα σχέδια προβλέπουν επέκταση και σε αγορές του εξωτερικού με τις ΗΠΑ να αποτελούν το πρώτο μεγάλο βήμα.
Ο κ. Σατολιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι η φέτα θα εξαιρεθεί από την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ, όπως είχε συμβεί και στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς είναι ένα προϊόν που δεν απειλεί τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της χώρας. Συγκεκριμένα, από τον συνολικό τζίρο των 2 δισ. δολαρίων που κάνουν τα «λευκά» τυριά στις ΗΠΑ, η ελληνική φέτα έχει ένα μερίδιο μόλις 50 εκατ. ευρώ που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τους ομογενείς. Ετσι, η πρώτη αποστολή φέτας Καλαβρύτων που σε αυτή τη φάση ήταν μικρή και αφορούσε λίγους τόνους, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Αλλωστε, καμία αγορά δεν χτίζεται με μεγάλες συμφωνίες εξαρχής, είπε ο κ. Σατολιάς, και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική φέτα ΠΟΠ εξάγεται σε 78 χώρες σε ποσότητες που φτάνουν τους 97.000 τόνους αποφέροντας συνάλλαγμα 850 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σατολιάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη χώρα. «Παρόλα τα προβλήματα, το αυξημένο κόστος παραγωγής και την κλιματική κρίση που ταλανίζουν την παραγωγή, τα αγροτικά προϊόντα θα έχουν μέλλον» είπε χαρακτηριστικά. Σημαντικός είναι ο ρόλος των συνεταιρισμών στην προσπάθεια τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα να πρωταγωνιστήσουν στον παραγωγικό τομέα της χώρας.
Από τον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων η παραγωγή φέτας αγγίζει τους 5.000 τόνους φέτας ΠΟΠ ετησίως, «είμαστε οι πρώτοι σε πώληση φέτας στη χώρα» τόνισε ο Παύλος Σατολιάς. «Οι επενδύσεις είναι το όχημα που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, θα μειώσει τα κόστη και θα μας βάλει στην αγορά» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε προσπάθεια εξωστρέφειας. «Αποτελεί στρατηγική επιλογή να βγουν τα προϊόντα μας προς τα έξω. Η ελληνική φέτα ταξιδεύει σε 78 χώρες του πλανήτη και μπορεί να γίνει ο “λευκός χρυσός” της χώρας» τόνισε εμφατικά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News