«Ένας στους επτά»: Συγκλονιστική μελέτη αποκαλύπτει τη σκοτεινή πραγματικότητα της σεξουαλικής βίας στα παιδικά χρόνια

Μια παγκόσμια μελέτη–σοκ αποκαλύπτει την ανείπωτη φρίκη που κουβαλούν μέσα τους εκατομμύρια ενήλικες: ένας στους επτά Έλληνες έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής βίας ως παιδί. Πίσω από τα νούμερα, σιωπές που κραυγάζουν.

μελέτη

Σε ένα εύρημα που συγκλονίζει, παγκόσμια έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αποκαλύπτει ότι ένας στους επτά ενήλικες στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική βία πριν την ενηλικίωση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ανδρών φτάνει το 15,3% και των γυναικών το 12,1%. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό «The Lancet» και φέρει την υπογραφή της Ελληνίδας καθηγήτριας Εμμανουέλας Γακίδου.

Τα ευρήματα για την Ελλάδα εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλέγμα δεδομένων που αφορά 204 χώρες, από το 1990 έως το 2023. Όπως σημειώνει η κ. Γακίδου, «το πρόβλημα είναι βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία» και τα ποσοστά για τη χώρα μας είναι ενδεικτικά της σοβαρότητας του φαινομένου. Η ίδια υπογραμμίζει ότι οι αριθμοί αυτοί πιθανόν υποεκτιμούν την πραγματική έκταση της σεξουαλικής βίας, λόγω των τεράστιων κενών στη συλλογή δεδομένων.

Η μελέτη δεν καταγράφει απλώς στατιστικά, αλλά ανοίγει πληγές: σχεδόν οι μισοί επιζώντες σεξουαλικής βίας παγκοσμίως την υπέστησαν πριν από την ηλικία των 16 ετών, ενώ 8% των γυναικών και 14% των ανδρών είχαν δεχτεί τέτοια επίθεση πριν καν κλείσουν τα 12. «Αυτό δείχνει την αδήριτη ανάγκη για έγκαιρη πρόληψη και δημιουργία υποστηρικτικών μηχανισμών αποκάλυψης και προστασίας», τονίζει η καθηγήτρια.

Η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάζει ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο της δυτικής Ευρώπης (20,7% για τις γυναίκες και 14,1% για τους άνδρες), αλλά η εικόνα παραμένει ανησυχητική. Διεθνώς, τα ποσοστά φτάνουν το 18,9% για τις γυναίκες και το 14,8% για τους άνδρες, ενώ σε χώρες όπως οι Νήσοι Σολομώντα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ινδία, τα ποσοστά ξεπερνούν το 30%.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης τη δυσκολία στην καταγραφή και αποκάλυψη τέτοιων εμπειριών, ιδίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες ζητούν επείγουσα υιοθέτηση τυποποιημένων πρακτικών και ενίσχυση της επιτήρησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως λέει η Γακίδου, «μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις, να εντοπίσουμε τα εμπόδια και να διαμορφώσουμε αποτελεσματικές πολιτικές».

Η ίδια δεν είναι απλώς μια ερευνήτρια. Είναι συνιδρύτρια του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας, με πολυετή εμπειρία στον ΠΟΥ και στα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Όπως σημειώνει, «στόχος μας είναι να δείξουμε ότι κάθε ζωή μετράει και να δώσουμε στις κυβερνήσεις τα εργαλεία για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους».

Πίσω από τα νούμερα, κρύβονται ζωές. Σιωπές. Σκοτάδι. Και η επιτακτική ανάγκη να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος πριν γεννήσει άλλους επιζώντες.

Διαβάστε επίσης

Στα πρόθυρα πολέμου Ινδία και Πακιστάν: Ανταλλαγή πυραύλων, φόβοι για γενικευμένη σύρραξη

Πάτρα: Ούτε Ρίο δεν φτάνει το νέο τρένο – Στα Αραχωβίτικα η διπλή σιδηροδρομική γραμμή λόγω έκπτωσης εργολάβου

Θρήνος στο Μεσολόγγι για τον 23χρονο Χάρη Αναστασόπουλο: Νεκρός μετά από πτώση ΙΧ στη λιμνοθάλασσα ΒΙΝΤΕΟ

Μάιος με διάθεση Οκτωβρίου: Καταιγίδες και φθινοπωρινό σκηνικό, η πρόγνωση για την Πάτρα

Τρία ψηφιακά «χτυπήματα» από την ΑΑΔΕ: Νέα εργαλεία για διαφάνεια και φορολογικό έλεγχο

Στο μικροσκόπιο η Υπηρεσία Συγκοινωνιών Αμαλιάδας: Αναστολή λειτουργίας και μηνυτήρια αναφορά για υπόθεση διαφθοράς

Διακοπτό: Συναγερμός για 42χρονη που απειλούσε να αυτοκτονήσει – Την πρόλαβαν αστυνομικοί και ο πατέρας της