Χαϊκάλι Αχαΐας: Εκεί κατασκευάζεται το πρώτο «πράσινο» θέατρο της Ελλάδας

Εδώ και λίγο καιρό, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου «Πράσινου» Ανοιχτού Θεάτρου σε όλη την Ελλάδα, στο χωριό Χαϊκάλι Αχαΐας, με την ονομασία «Τευθέας».

Χαϊκάλι Αχαΐας: Εκεί κατασκευάζεται το πρώτο «πράσινο» θέατρο της Ελλάδας

Ενα όνειρο και μάλιστα… πράσινο, γεννιέται στην καρδιά της Αχαΐας: Εδώ και λίγο καιρό, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου «Πράσινου» Ανοιχτού Θεάτρου σε όλη την Ελλάδα, στο χωριό Χαϊκάλι Αχαΐας, με την ονομασία «Τευθέας». Η πρωτοβουλία ανήκει στην αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Αχαϊκή Πολιτιστική» και υλοποιείται με την υποστήριξη του παραδοσιακού οινοποιείου–ελαιοτριβείου «Γιδιάρης», στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει ο υπό διαμόρφωση χώρος.
Το όνομά του το θέατρο, το πήρε από τον ποταμό Τευθέα, που πηγάζει από τις υψηλότερες κορυφές του Ερύμανθου και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες για τη βιοποικιλότητα της Αχαΐας.
Το θέατρο «Τευθέας» σχεδιάζεται με γνώμονα την απόλυτη εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο: θα χρησιμοποιηθούν φυσικά υλικά, στην επικλινή μορφολογία του εδάφους θα σκαφτούν οι κερκίδες που θα είναι καλυμμένες με χορτάρι, ενώ θα ενσωματωθούν τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως φωτοβολταϊκά πάνελ και συστήματα φυσικού φωτισμού. Η χωρητικότητα του θεάτρου θα φτάνει τα 250 άτομα, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα για θερινές παραστάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις σε ένα περιβάλλον που σέβεται και αναδεικνύει τη φύση.
Η επιλογή του χώρου δεν οφείλεται μόνο στην πανοραμική θέα που προσφέρει. Το Χαϊκάλι, με τη γειτνίασή του με αμπελώνες, λόφους και αρχαιολογικούς υπαινιγμούς, αποτελεί ιδανικό σημείο για έναν πολιτιστικό κόμβο που ενώνει την τέχνη με τη γη και τους ανθρώπους της.
Το οινοποιείο–ελαιοτριβείο «Γιαδιάρης» ξεκινάει την ιστορία του το 1960 στο Χαϊκάλι, όταν ο παππούς Σωτήρης Γιδιάρης, με στήριγμα τη σύζυγό του Ελένη, αξιοποίησε την οικογενειακή γη των προγόνων του και δημιούργησε ένα μικρό, παραδοσιακό οινοποιείο. Με μεράκι και σκληρή δουλειά, πουλούσαν το κρασί τους σε χονδρέμπορους, αλλά και πόρτα-πόρτα σε καφενεία και ταβέρνες της περιοχής. Στο πλευρό τους από μικρή ηλικία βρίσκονταν τα παιδιά τους, Νίκος και Κώστας, τα οποία, μεγαλώνοντας, ανέλαβαν ενεργό ρόλο στην επιχείρηση. Με όραμα και νέες ιδέες, προχώρησαν στη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου οινοποιείου, καθιερώνοντας την παρουσία της οικογένειας Γιδιάρη στον αμπελοοινικό χάρτη της Αχαΐας.
Το 2006, αξιοποιώντας τους οικογενειακούς ελαιώνες, η δεύτερη γενιά αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες και δημιούργησε ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο, δίνοντας νέα δυναμική στην επιχείρηση και ανοίγοντας τον δρόμο για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Σήμερα, στην τρίτη πλέον γενιά, τα παιδιά του Νίκου – Σωτήρης, Χρήστος, Γιώργος και Ελένη, καθώς και τα παιδιά του Κώστα – επίσης Σωτήρης και Ελένη (οινοποιός), έχουν αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης, συνεχίζοντας την παράδοση με το ίδιο πάθος, προσθέτοντας όμως τη γνώση, την καινοτομία και το επιχειρηματικό πνεύμα της εποχής.
Η δημιουργία ενός πράσινου θεάτρου δεν είναι μόνο καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής τάσης. Στην Ιταλία, εδώ και χρόνια λειτουργούν θερινά ανοιχτά θέατρα με έντονο οικολογικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Teatro Verde».
Η πρωτοβουλία της Αχαϊκής Πολιτιστικής για τη δημιουργία του πράσινου θεάτρου αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα καινοτομίας που γεφυρώνει τον πολιτισμό με την περιβαλλοντική ευαισθησία. Σε μια εποχή που οι συλλογικές ανάγκες επαναπροσδιορίζονται, το «Πράσινο Θέατρο» προτείνει μια νέα προσέγγιση στη σχέση του ανθρώπου με τον χώρο του, ενσωματώνοντας την τέχνη στον φυσικό κόσμο χωρίς να τον διαταράσσει, αλλά αντίθετα, αναδεικνύοντάς τον.
Το εγχείρημα είναι ρηξικέλευθο όχι μόνο ως προς τη βιώσιμη αρχιτεκτονική και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές του, αλλά κυρίως ως προς τη φιλοσοφία που το διέπει: η καλλιτεχνική δημιουργία δεν πρέπει να αποκόπτεται από το οικοσύστημα, αλλά να λειτουργεί ως οργανική του προέκταση. Στο «Πράσινο Θέατρο», η σκηνή γίνεται ξέφωτο, το φως φυσικό, και ο ήχος ανακλά τη σιγή και την ανάσα της φύσης.

«ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ»

Οπως σημειώνει στην «Π» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Αχαϊκής Πολιτιστικής, μαέστρος Χρήστος Παναγιωτόπουλος: «Με βαθύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, επιλέγουμε να μην αντιγράφουμε πρότυπα, αλλά να δημιουργούμε νέα. Με το ”Πράσινο Θέατρο” δίνουμε σάρκα και οστά σε μια ιδέα που μέχρι πρόσφατα φάνταζε ουτοπική: έναν χώρο πολιτισμού που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά το θεραπεύει. Το θέατρο μετατρέπεται έτσι σε τόπο συνάντησης κοινοτήτων, γενεών και ιδεών, προσκαλώντας τον θεατή όχι μόνο να παρακολουθήσει, αλλά και να συμμετάσχει σε μια εμπειρία ουσιαστική, βιωματική και μεταμορφωτική».
Οπως τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, για τη φιλοσοφία του εγχειρήματος:
«Πέρα από τον αισθητικό και οικολογικό του χαρακτήρα, το Πράσινο Θέατρο συνιστά ένα κάλεσμα για αναστοχασμό. Μας υπενθυμίζει ότι ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαία συνθήκη για έναν βιώσιμο κόσμο. Και καθώς οι θεατές περπατούν στα μονοπάτια του, ανάμεσα σε δέντρα, φως και σκιές, καλούνται να ξανασκεφτούν τι σημαίνει να “κατοικείς” έναν τόπο – όχι ως καταναλωτής, αλλά ως φροντιστής του».