Η Γέφυρα της Πάτρας στην καρδιά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
Η Πάτρα και η Μπάνια Λούκα είναι αδελφοποιημένες πόλεις, με τη συμβολή της Πάτρας την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας, προς τους Σέρβους αδερφούς της Βοσνίας να είναι συγκινητική

«Μην μας ξεχνάτε! Είμαστε αδέρφια!». Αυτό είναι το κάλεσμα των πολιτών της Μπάνια Λούκα, της έδρας της σερβικής κυβέρνησης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, προς την Πάτρα, όπως μας το μετέφερε ο απόφοιτος του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Τάσος Κουράγιος, που βρέθηκε πρόσφατα εκεί.
Βλέπετε, η Πάτρα και η Μπάνια Λούκα είναι αδελφοποιημένες πόλεις, με τη συμβολή της Πάτρας την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας, προς τους Σέρβους αδερφούς της Βοσνίας να είναι συγκινητική. Η μεγάλη αποκάλυψη, όμως, από τον ιστοριοδίφη Τάσο Κουράγιο έχει να κάνει με την ύπαρξη γέφυρας σε κεντρικό σημείο της Μπάνια Λούκα, η οποία χτίστηκε το 1930 και φέρει το όνομα της Πάτρας. Ναι, καλά διαβάσατε, καθώς η συγκεκριμένη γέφυρα πήρε την ονομασία της πόλης μας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης των Σέρβων της Βοσνίας για τη στήριξη που ήρθε από την Πάτρα (στρατός, απλοί πολίτες, συλλογικότητες, Ιερά Μητρόπολη κ.ά.) σε δύσκολες εποχές.
«Το να δοθεί το όνομα της Πάτρας στη συγκεκριμένη γέφυρα ήταν μέρος της συμφωνίας αδελφοποίησης» εξήγησε ο Τάσος Κουράγιος.
«Σκοπός ήταν οι δυο πόλεις να συνδέονται πολιτιστικά στη μνήμη των κοινών αγώνων για την ελευθερία. Η γέφυρα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, κοντά, μάλιστα, βρίσκονται τρία μεγάλα ξενοδοχεία και είναι προσιτή στους κατοίκους της Μπάνια Λούκα. Οταν ακούν για Πάτρα, μιλούν με τα καλύτερα λόγια».
Και ο νεαρός ερευνητής συνέχισε εξίσου αποκαλυπτικός: «Η φιλία της Σερβίας με την Ελλάδα πηγαίνει πίσω στον χρόνο. Η Πάτρα συνδέεται με τη Σερβία και με τη Μεραρχία που είχε ως έδρα της την πρωτεύουσα της Αχαΐας. Με τους Σέρβους ήμασταν σύμμαχοι και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίον δυστυχώς η χώρα μας καθυστέρησε να λάβει μέρος. Η Μεραρχία της Πάτρας έδρασε στο πλευρό της Αντάντ και του σερβικού λαού. Ως σύμμαχοι την 28η Οκτωβρίου 1918 προλάβαμε και απελευθερώσαμε το Πίροτ υπό την αρχηγία του Νικόλαου Τρικούπη. Οι Σέρβοι μάς υποδέθηκαν εκεί με μεγάλη θέρμη. Δυστυχώς, 350 περίπου αξιωματικοί και στρατιώτες μας έχασαν τη ζωή τους στο Πίροτ, λόγω τραυματισμών στα πεδία των μαχών και σε συνδυασμό με την ισπανική γρίπη που τότε θέριζε. Πάντως, με τους Σέρβους δεν πολεμήσαμε μόνο στα δικά τους εδάφη, αλλά είχαν και τη δική τους αναγέννηση εκείνα τα χρόνια, έχοντας βρει καταφύγιο στην Κέρκυρα».
Ο νεαρός ιστοριοδίφης αποκάλυψε επίσης ότι «στην Μπάνια Λούκα δεν βρίσκεται μόνο η Γέφυρα της Πάτρας, αλλά και η λεωφόρος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και η οδός Θεσσαλονίκης» και έκλεισε και με ένα παράπονο: Στη χώρα μας συνηθίζουμε να λέμε απλά Ελλάς-Σερβία συμμαχία και να μένουμε εκεί. Στη Σερβία δεν είναι έτσι. Στην Μπάνια Λούκα βλέπουμε και συναυλίες από ελληνικά ιδρύματα. Δυστυχώς κάτι μας κρατάει πίσω από το να διοργανώσουμε και εμείς αντίστοιχα δρώμενα. Ας το κάνει η δική μας τοπική αυτοδιοίκηση. Θα έδινε χαρά στους Σέρβους αδερφούς μας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News