Πάτρα – Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»: Μια φωτιά με ήχο καμπάνας – Αναζητούνται αιτίες και ευθύνες ΦΩΤΟ
Μια ανάσα από την καταστροφή βρέθηκε πάλι το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», μετά τη δεύτερη πυρκαγιά μέσα σε λίγους μήνες. Η Πολιτεία καλείται να δώσει απαντήσεις και να επανεξετάσει άμεσα τα πρωτόκολλα ασφάλειας και λειτουργίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π», οι ζημιές στο υπόγειο όπου στεγάζονταν αποθήκες με υγειονομικό υλικό είναι εκτεταμένες. Καταστράφηκαν προμήθειες ενός ολόκληρου μήνα, καθώς λόγω της θερινής περιόδου είχαν αποθηκευτεί μεγάλες ποσότητες-σύριγγες, υλικά για διαβητικούς και εκατοντάδες παλέτες με κρίσιμο εξοπλισμό, ενώ οι μόνες παλέτες που διασώθηκαν ήταν με χειροπετσέτες. Ωστόσο, ο μαγνητικός και αξονικός τομογράφος, αν και βρίσκονταν κοντά στην εστία της φωτιάς, δεν υπέστησαν ζημιές, αλλά θα χρειαστεί έλεγχος για την ασφαλή επαναλειτουργία τους.

Η εικόνα είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος της καταστροφής. Μονάδες κλιματισμού καταστράφηκαν ολοσχερώς
Η φωτιά ξεκίνησε από το υπόγειο του νέου κτιρίου -το οποίο λειτούργησε εκ νέου το 2017 μετά τον σεισμό του 2008- και εκτιμάται πως περιορίστηκε χάρη στην ύπαρξη πυρασφάλειας, η οποία φαίνεται να απέτρεψε τα χειρότερα. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του περιστατικού διαδραμάτισε η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των δυνάμεων πολιτικής προστασίας, με επικεφαλής τον διοικητή Αχαΐας Βασίλη Μαρτζάκλη, ενώ παρών από την πρώτη στιγμή ήταν και ο συντονιστής Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Βασίλης Σολδάτος.
Είναι θετικό πως ο μηχανισμός λειτούργησε άψογα, αν και η ασφαλής απομάκρυνση των ασθενών από το κτίριο πραγματοποιήθηκε υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς το κτίριο είχε μείνει χωρίς ρεύμα, κάτι που εξετάζεται αν έπαιξε ρόλο για την εκδήλωση της φωτιάς. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Λίλιαν Βιλιδιρίδη μετέβη στο Νοσοκομείο, προχώρησε σε αυτοψία και συμμετείχε σε σύσκεψη για τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων.

Δραματικές στιγμές για την απομάκρυνση των ασθενών, με αστυνομικούς και διασώστες να κουβαλούν με τα χέρια τους αφου δεν υπήρχε ρεύμα
Το πρωί της Κυριακής, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ με επικεφαλής τον Ηλία Θεοδωρόπουλο και τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Παναγιώτη Δημόπουλο κατέγραψαν τις πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών, σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία. Το Νοσοκομείο τέθηκε εκτός εφημερίας και μέρος του προσωπικού μετακινήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το οποίο θα καλύπτει προσωρινά τις εφημερίες.
Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε ο Δήμος Πατρέων, επισημαίνοντας ότι η πυρκαγιά ανέδειξε την ανάγκη για άμεση, ασφαλή και πλήρη επαναλειτουργία όλων των τμημάτων και κλινικών, χωρίς καθυστερήσεις. Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και συνεργεία του Δήμου βρέθηκαν στον χώρο από την πρώτη στιγμή, διαθέτοντας μηχανήματα και υδροφόρες για την υποστήριξη των πυροσβεστικών επιχειρήσεων.

Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης βρέθηκε στο νοσοκομείο και ως γιατρός βοήθησε στη μεταφορά ασθενών
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «για δεύτερη φορά επιβεβαιώνεται η επισφαλής κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία». Χαρακτήρισε επικοινωνιακή τη διαχείριση του περιστατικού από τον υπουργό Υγείας, ενώ προανήγγειλε κοινοβουλευτική παρέμβαση.
Σκληρή ήταν και η τοποθέτηση του ΚΚΕ Αχαΐας και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας όπου σε ανακοινώσεις με κοινό ύφος υπογράμμισαν ότι «η υγεία του λαού μετατρέπεται σε εμπόρευμα» και ότι «αναδείχθηκαν τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός». Συνδικαλιστές και υγειονομικοί από τον χώρο του Νοσοκομείου συμμετείχαν ενεργά στην εκκένωση, ενώ ζητούν άμεση αποκατάσταση των ζημιών, επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση αν απαιτηθεί, και εκσυγχρονισμό των υποδομών.
Η πρώτη επίσημη αποτίμηση έγινε χθες από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος προχώρησε σε δήλωση βασισμένη στις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του.
«Αμέσως κινητοποιήθηκε όλος ο διοικητικός μηχανισμός του υπουργείου Υγείας με πρώτη προτεραιότητα την ασφαλή μετακίνηση των ασθενών από την πτέρυγα που είχε γεμίσει από καπνούς, σε γειτονικό κτίριο. Η μεταφορά όλων των ασθενών ολοκληρώθηκε με απόλυτη ασφάλεια και η επιχείρηση ήταν αρκετά δύσκολη, καθώς στο κτίριο δεν υπήρχε ρεύμα και όλα τα κρεβάτια μετακινήθηκαν με τα χέρια. Τις επόμενες ημέρες το ΠΓΝ του Ρίου θα καλύψει τις εφημερίες του «Αγίου Ανδρέα» έως ότου επανέλθει στην κανονική του λειτουργία. Για αυτόν τον σκοπό μετακινήσαμε προσωρινά προσωπικό από τα ΤΕΠ του «Αγίου Ανδρέα» προς το Ρίο. Οι ζημιές εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται σοβαρές, ελπίζουμε να μην έχουν πάθει ζημιά τα καινούργια και εξαιρετικά ακριβά μηχανήματα που ήταν δίπλα από τη φωτιά, ο Αξονικός και ο Μαγνητικός τομογράφος. Περισσότερα θα ξέρουμε αύριο» είπε ο υπουργός, ο οποίος αναγνώρισε πως η δεύτερη σε ένα χρόνο στο ίδιο Νοσοκομείο «επιβάλει να δούμε εκ νέου τα πρωτόκολλα λειτουργίας».
Η περίπτωση του «Αγίου Ανδρέα» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός ΕΣΥ που λειτουργεί στα όρια, εξαρτώμενο συχνά από την αυταπάρνηση του προσωπικού. Η επανεξέταση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και η επένδυση στις δημόσιες δομές υγείας είναι πλέον ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, πριν τα «τυχαία» περιστατικά μετατραπούν σε δομική κρίση του συστήματος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News