Πλημμέλημα η στέρηση εκπαίδευσης για τους αρνητές γονείς

Και πάλι αδίκημα γίνεται η άρνηση γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, όπως συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις αρνητών της πανδημίας, της μάσκας και των τεστ.

Πλημμέλημα

Πλημμέλημα γίνεται και πάλι η στέρηση εκπαίδευσης, μετά τα… κρούσματα αρνητών γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εξαιτίας των μασκών και των τεστ. Την επικείμενη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, προανήγγειλε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

«Η παρούσα κυβέρνηση έχει τη διάθεση να γίνει μία ad hoc ρύθμιση προκειμένου η απόφαση κάποιων αρνητών – γονέων να στερούν το δικαίωμα της εκπαίδευσης από τα παιδιά τους, να θεωρείται πλέον πλημμέλημα, ελαφρύ μεν, αλλά πλημμέλημα» ανέφερε η κ. Μακρή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πώς η στέρηση εκπαίδευσης έπαψε να είναι αδίκημα
Η πράξη ήταν αδίκημα μέχρι και το 1985 και αντιμετωπιζόταν με δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος. Ο νόμος τότε ανέφερε «η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο Δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Οποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση, τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα».

Στη συνέχεια από πλημμέλημα το αδίκημα υποβαθμίστηκε σε πταίσμα. Ενώ στην τελευταία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το 2019 η διάταξη καταργήθηκε τελείως. Πλέον και μετά τις τελευταίες περιπτώσεις γονέων αρνητών των μέτρων κατά του κορονοϊού η κυβέρνηση φαίνεται πως σχεδιάζει να επαναφέρει την διάταξη.