Ερύμανθος: Σε πέντε μήνες το σχέδιο για την αξιοποίηση του Φράγματος – Ποιες δράσεις ανάπτυξης θα εξεταστούν

Ο τεχνικός σύμβουλος εντός πέντε μηνών καλείται να παραδώσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο– Οδικό Χάρτη (στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο, πρόγραμμα δράσεων και οικονομικό πρόγραμμα), στον οποίο θα αναλύονται και θα παρουσιάζονται με λεπτομέρεια όλες oι δυνατότητες και πρακτικές αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής του Φράγματος.

σχέδιο

Μία σημαντική στιγμή με αναπτυξιακό πρόσημο για τον Δήμο Ερυμάνθου σηματοδοτεί η υπογραφή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την εκπόνηση σχεδίου με τίτλο «Ανάδειξη- αξιοποίηση και προστασία παραλίμνιας περιοχής Φράγματος Πείρου- Παράπειρου».
Η σύμβαση υπεγράφη την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου μεταξύ του Δημάρχου Ερυμάνθου, Θεόδωρου Μπαρή και του κ. Σπύρου Πολίτη που εκπροσωπεί την εταιρία «SYNTHESIS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.» η οποία και ανέλαβε την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας μετά από διαγωνισμό.

Ο τεχνικός σύμβουλος εντός πέντε μηνών καλείται να παραδώσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο– Οδικό Χάρτη (στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο, πρόγραμμα δράσεων και οικονομικό πρόγραμμα), στον οποίο θα αναλύονται και θα παρουσιάζονται με λεπτομέρεια όλες oι δυνατότητες και πρακτικές αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής του Φράγματος.

Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος θα πραγματοποιήσει:
1. Αποτύπωση του συνολικού αντικειμένου μελέτης. Αποτύπωση του χώρου ανάπτυξης της έρευνας πεδίου, οριοθέτηση της περιοχής μελέτης.
2. Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης:
-Υφιστάμενες Δημόσιες Υποδομές – Παροχές – Υπηρεσίες
-Υφιστάμενες Ιδιωτικές Επενδύσεις – Οικιστική Ανάπτυξη
-Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος
-Καταγραφή Φυσικού Ανάγλυφου –Περιβάλλοντος, Σημείων ενδιαφέροντος, Αξιοθέατων, κτλ. Δυνατότητα σύνδεσής τους με την περιοχή μελέτης
3. Ανάλυση του νομικού πλαισίου που διέπει τόσο την λειτουργία του Φράγματος όσο και του περιβάλλοντος χώρου της περιοχής μελέτης:
-Εμπλεκόμενοι φορείς
-Νομικό πλαίσιο διαχείρισης του φράγματος
-Χρήσεις γης της περιοχής μελέτης
-Χωροταξικές επιλογές & αποτελεσματικότητα εφαρμογής ειδικών χωροταξικών σχεδίων
-Κατευθυντήριες οδηγίες – Οδικός Χάρτης
4. Αξιολόγηση – Ανάλυση SWOT
5. Παρουσίαση – Ανάλυση επιτυχημένων παραδειγμάτων και βέλτιστων πρακτικών ανάπτυξης τουρισμού σε αντίστοιχες υποδομές στην Ελλαδική επικράτεια αλλά και προσέγγιση επιτυχημένων παραδειγμάτων του εξωτερικού
6. Στρατηγικές για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μελέτης
7. Σχέδιο Μάρκετινγκ για την ανάπτυξη του Τουρισμού και προσέλκυση κρίσιμων κοινών.
8. Εναλλακτικές προτάσεις – Οικονομικό Πλάνο – Χρηματοδοτικά Εργαλεία.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής δήλωσε «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς με την υπογραφή της σύμβασης γίνεται το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την τουριστική κι όχι μόνο αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του Φράγματος Πείρου- Παράπειρου, δίνοντας νέα αναπτυξιακή προοπτική στο Δήμο μας. Το Σχέδιο που αναμένεται να εκπονηθεί αποτελεί επί της ουσίας το βασικό εργαλείο, καθορίζοντας τις επιλογές που υπάρχουν αφενός με βάση το υφιστάμενο Νομικό Πλαίσιο κι αφετέρου με γνώμονα το σεβασμό και την προστασία του υδάτινου αποδέκτη, ώστε ο Δήμος μας με την συμβολή και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να εξετάσει και επιλέξει την βέλτιστη λύση για την ανάδειξη του περιβάλλοντος φυσικού τοπίου και την τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής. Οι ενέργειές μας όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς ήδη έχουμε ξεκινήσει προσπάθειες για τη διεκδίκηση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, ώστε οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν να γίνουν σύντομα πράξη».

σχέδιο