Πάτρα: Μπαίνει σεκιούριτι στον «Απόλλωνα»!

Ενόχληση για τις δηλώσεις Καραγιάννη στην «Π» από τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Πάτρα

Εβγαλε ειδήσεις η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, για το πρόγραμμα εκδηλώσεων, για την επέτειο των 15 χρόνων κατασκευής του θεάτρου «Απόλλωνα». Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του, για τις πρόσφατες δηλώσεις της Βασιλικής Καραγιάννη στην «Π», σχετικά με την αναγνωρισιμότητα και την αίγλη του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» στην υπόλοιπη Ελλάδα, εξέφρασε, εγκαλώντας μάλιστα τη διακεκριμένη πατρινή υψίφωνο για την τοποθέτησή της.

Αναψε «φωτιές» η συνέντευξη της πατρινής καλλιτέχνιδος στην εφημερίδα μας, στην οποία ανάμεσα στα άλλα είχε υποστηρίξει: «Δυστυχώς ανακαλύπτω ότι στην Ελλάδα δεν το ξέρουν πολλοί το δικό μας θέατρο ‘’Απόλλων’’, όπως γνωρίζουν τα αντίστοιχα της Σύρου και του Πειραιά. Κάτι φταίει γι’ αυτό…».

Κληθείς από την «Π» να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Βάης σημείωσε: «Εγώ θα αμφισβητήσω τη σκέψη αυτή της κ. Καραγιάννη και με στενοχώρησε πραγματικά όταν το διάβασα! Δεν υπάρχει καμία σύγκριση του δικού μας ΔΗΠΕΘΕ, με κανένα άλλο στην Ελλάδα! Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος! Καμία σύγκριση και με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το οποίο απλά φιλοξενεί, αλλά δεν παράγει παραστάσεις.

Πάτρα

Λουκάς Θάνος και Πέτρος Βάης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπoυ του ΔΗΠΕΘΕ

Η κυρία Καραγιάννη έχει συνεργαστεί τα προηγούμενα χρόνια και με τον Πολιτιστικό Οργανισμό και με το ΔΗΠΕΘΕ και θα έπρεπε να εκτιμά ότι τη σεβόμαστε, δεχόμαστε την μεγάλη της αξία και κάθε φορά που μπορούμε, συνεργαζόμαστε μαζί της με πολύ μεγάλη χαρά.

Εγώ θεωρώ, ότι το θέατρο «Απόλλων» έχει την αίγλη που πραγματικά αρμόζει σε ένα τέτοιο θέατρο και δεν θα έπρεπε να γίνεται τέτοια σύγκριση, γιατί το καθένα έχει τη δική του αξία. Ποτέ δεν θα συνέκρινα το ένα θέατρο με το άλλο, όπως έκανε η κ. Καραγιάννη… Τον «Απόλλωνα» τον ανεβάζουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο με τη δραστηριότητά μας, τα άλλα νομίζω ότι δεν ισχύουν».

«ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ”ΑΠΟΛΛΩΝΑ”»

Είδηση όμως βγήκε και για τη φύλαξη του χώρου, μετά από σχετική ερώτηση της «Π», για το γεγονός ότι το θέατρο εορτάζει με βανδαλισμένη την εξωτερική του όψη, τα 150 χρόνια από την κατασκευή του:

«Από το 2016 το μνημείο έχει μπει σε πρόγραμμα αποκατάστασης, αυτή τη στιγμή γίνονται οι μελέτες. Πριν από δύο μέρες ήρθαν οι μηχανικοί και έκαναν αυτοψία μέσα στον ”Απόλλωνα” σε σχέση με τις μελέτες, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση την προσεχή Τετάρτη με τους αρχιτέκτονες του ΥΠΠΟΑ», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, για να αποκαλύψει ότι έχει ζητηθεί από τον κ. Πελετίδη, η φύλαξη του μνημείου:

«Κάθε μέρα ορίζω υπάλληλο του θεάτρου να βάψει τις κολόνες και την επόμενη ημέρα, τις βρίσκουμε ξανά βαμμένες! Εχουμε ζητήσει κάποιες φορές βοήθεια από την Αστυνομία, αλλά δεν μπορεί πάντα να παρεμβαίνει. Εχω εδώ και δύο μήνες καταθέσει πρόταση προς τον δήμαρχο, για τη φύλαξη του μνημείου, μέσω εταιρείας σεκιούριτι».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την πρώτη παράσταση μελοδράματος στον «Απόλλωνα», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Λουκάς Θάνος προτείνει τις ακόλουθες επετειακές καλλιτεχνικές δράσεις, συναυλίες, ποιητικές βραδιές-αφιερώματα σε μεγάλους ποιητές και θεατρικές παραστάσεις για την θεατρική περίοδο 2022-2023, στο Δημοτικό Θέατρο:

· 150 χρόνια Απόλλων – Gala όπερας, σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου (ώρα 21:00) με την συμμετοχή των πρωταγωνιστών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Βασιλικής Καραγιάννη (υψίφωνος), Γιάννη Χριστόπουλου (τενόρος), Τάσου Αποστόλου (βαθύφωνος). Στο πιάνο: η Σοφία Ταμβακοπούλου. Γενική Είσοδος 12 ευρώ.

· Παιδική Σκηνή: Παράσταση μπαλέτου «Μότσαρτ», σε σκηνοθεσία και χορογραφία του Λουκά Θάνου. 8 Νοεμβρίου.

· Κεντρική Σκηνή: Χ. Πίντερ, «Προδοσία». Σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζαμπουλάκη και μετάφραση Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Πρωταγωνιστούν, η Ελληνο-βελγίδα βραβευμένη ηθοποιός Aurora Marion, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Βαβαδάκης και ο ηθοποιός Παναγιώτης Γαβρέλας. 2 Δεκεμβρίου.

· Ποίηση και Μουσική : Τρεις μουσικο-θεατρικές εκδηλώσεις:
-Το έργο του Χρίστου Παπαγεωργίου Στυλιστικές παραλλαγές πάνω στο τραγούδι «Στο περιγιάλι το κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη για σόλο πιάνο. 18 Οκτωβρίου.
-Παράσταση-συναυλία πλαισιωμένη με μουσική και ποίηση, με τίτλο: «ΕΙΚΟΝΕΣ».
-Ενας νέος κύκλος μελοποιημένης ποίησης του Γιώργου Κουρουπού με τον τίτλο Δέκα εικόνες και ένα κορίτσι παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Διαβάζει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. 22 Οκτωβρίου.
-Ο σκηνικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου Η σονάτα του σεληνόφωτος με την Ολια Λαζαρίδου, συνδυασμένος με πρωτότυπη μουσική σύνθεση του μαέστρου Θοδωρή Λεμπέση, εκτελεσμένο από την Ορχήστρα Δωματίου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. 15 Νοεμβρίου.

«ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ…»

Σε ερώτηση της «Π», για ποιο λόγο χρειάστηκε να φθάσει Οκτώβριος για να ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια του θεάτρου «Απόλλων», ο κ. Βάης απάντησε:

«Η διαδικασία για την ολοκλήρωση κάποιων συμφωνιών για παραστάσεις και εκδηλώσεις, δεν μπορεί να είναι χρονικά μικρή. Ξεκίνησαν από πέρυσι, αλλά χρειάστηκε πολύς καιρός, για να ωριμάσουν οι επαφές και οι συζητήσεις, ώστε να φέρουμε τις προτάσεις στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, με τους ανάλογους προϋπολογισμούς και συντελεστές».

Πάτρα

Ωστόσο σε παρέμβασή της στην «Π» το αρχαιότερο μέλος του ΔΣ της τοπικής μας αυλαίας, Μαριάννα Σταματιάδου, σημείωσε: «Πέρασαν μόλις στο τελευταίο ΔΣ της περασμένης εβδομάδας, τις αποφάσεις για τις εκδηλώσεις εορτασμού των 150 χρόνων. Τόσο καιρό δεν είχαν κινητοποιηθεί, ούτε είχαν αποφασίσει κάτι. Ακόμα και το λογότυπο των 150 χρόνων, παρουσιάστηκε πριν λίγες μόλις ημέρες.

Νιώθω δικαιωμένη, γιατί από τον Ιανουάριο φέτος, είχα δημόσια παρέμβει, προκειμένου να προτρέψω το ΔΣ να κάνει αυτό τον προγραμματισμό. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…».